Fikk elektrosjokk: – Jeg husker ikke mitt eget bryllup
Sykehuset skulle ikke gitt Steinar Hestad (53) elektrosjokk, mener Pasientskadenemnda. Likevel blir han ikke tilkjent erstatning.

(FREDRIKSTAD BLAD): Nå går 53-åringen og hans familie til søksmål mot nemnda.
Hjemme på Ambjørnrød sitter Monica Hestad (40) med brudebildet i fanget. Det er tatt rett ute i hagen, en vakker sommerkveld for snart ti år siden.
– En kjempeflott dag, minnes Monica.
– Det er trist
Ektemannen Steinar Hestad (53) husker ingenting. Alt som har skjedd de siste 25 årene er forsvunnet fra hukommelsen.
– Det er trist å være gift med en fyr som ikke husker bryllupet, sier Monica til Fredrikstad Blad.
– Men det er ikke greit å være den fyren som ikke husker at han giftet seg med deg heller, parerer Steinar.
Nå har ekteparet fra Fredrikstad stevnet staten ved Pasientskadenemnda. Saken gjelder erstatning etter pasientskader som kronisk hodepine og hukommelsestap. Det er satt av tre dager til saken i Oslo tingrett i mai.
– Vi er kanskje sprø som risikerer hundretusenvis av kroner i saksomkostninger, penger vi egentlig ikke har. Men jeg klarer ikke å godta at vi blir så totalt overkjørt. I fire år nå har jeg jobbet med denne saken, sier Monica.
LES OGSÅ:Pasientskadenemnda ser ingen årsakssammenheng
– Vi følte oss presset
Hun mener myndighetene mangler oversikt over bruken av elektrosjokk. Hun forteller om vårdagen i 2011 hvor mannen ble innlagt på Veum. Han hadde hatt en depressiv periode. Fastlegen skrev ut antidepressiver, men de hadde ingen effekt.
– Steinar kom til Veum 22. mars i 2011. Dagen etter fikk han tilbud om elektrosjokk (ECT). Vi holdt igjen. Jeg visste ikke hva elektrosjokk var. Vi hadde aldri før vært i kontakt med psykiatrien, sier Monica.
Hun forteller at de fikk en brosjyre om elektrosjokkbehandling.
– Der var det flotte bilder, og det sto absolutt ingenting der om varige bivirkninger. I ettertid har jeg fått vite at Sykehuset Innlandet i sitt informasjonshefte skriver at elektrosjokk i sjeldne tilfeller kan gi vedvarende hukommelsesproblemer. At minner blir borte, sier Monica.
Måtte få angstdempende
Hun titter bort på ektemannen og sier at dersom hun hadde visste om disse bivirkningene – hadde hun nektet sykehuset å gi Steinar ECT så tidlig i prosessen. Monica forteller at hun følte de ble presset til å motta tilbudet. Mannen hennes ba om å få snakke med en prest. Han var livredd. Og det står også i journalen at han fikk angstdempende medisiner dagen før det første elektrosjokket. Den 28. mars fikk han ECT-behandling.
– Etter behandlingen var Steinar superforvirret.
Monica forteller at mannen ofte hadde permisjoner fra Veum, de bor jo i nabolaget. Når han var hjemme lå han bare i sengen. Hodepinen var ifølge henne altoverskyggende. Mimikken var vekk. Og han skalv visstnok fryktelig.
Slår fast feilbehandling
– Men likevel fortsatte de å gi elektrosjokk. Helt til den sjette gangen, da fikk vi plutselig beskjed om at de hadde avsluttet behandlingen, sier Monica.
Men minnene kom ikke tilbake.
– Han kjente ikke igjen vennene våre. Og vi måtte utstyre ham med huskelapper, vi skrev opp de mest elementære ting.
Både Fylkesmannen i Østfold og Pasientskadenemnda mener det var galt av Sykehuset Østfold å gi Hestad elektrosjokk kun seks dager etter at han ble innlagt på Veum.
Pasientskadenemnda mener at han har vært utsatt for feilbehandling – men nemnda legger imidlertid til grunn at det i denne saken ikke er mest sannsynlig årsakssammenheng mellom behandlingen og pasientens plager.
I Fylkesmannens tilsynssak står det å lese: « Pasienten fikk diagnosen XXX etter to dagers vurdering, og uten bruk av standardiserte hjelpemidler. Dette er ikke optimalt, men innebærer ikke et stort avvik fra god praksis. Den manglende effekten av XX (medisiner) ble ikke problematisert, og andre behandlingsmåter ble ikke vurdert før ECT ble foreslått. Det er i strid med god praksis».
Barnas oppvekst slettet
Fylkesmannen mener imidlertid at sykehuset ikke har brutt spesialisthelsetjenesteloven.
I sofaen på Ambjørnrød sitter ekteparet og blar gjennom haugevis av dokumenter som skal brukes i rettssaken.
– Hver gang Monica forteller denne historien gjør det fryktelig vondt. Jeg klarer ikke å få helt tak i den, så historien blir ny hver gang, forklarer Steinar.
Han husker bare barndommen til sin eldste sønn. Minnene om oppveksten til de andre barna er slettet.
– Jeg vet ikke hva som er verst jeg; den konstante hodepinen eller at jeg ikke husker.
– Det er ingen medisiner som tar bort hodepinen, forteller Monica.
Steinar Hestad ønsker ikke bilde i Fredriksstad Blad.
– Hvorfor ikke?
– Det vil være forferdelig rart å se bildet av meg til en artikkel jeg ikke kjenner.
Det er ikke så lenge siden han klarte å komme seg tilbake i jobb. Og 53-åringen er redd han skal bli kjent igjen, og at noen skal spørre ham om hva som skjedde:
– Så står jeg der igjen som en idiot og ikke husker.
Etterlyser forskning
I Hestads journal står det at ECT-behandlingen hadde effekt på mannens sinnsstemning.
– Det så ikke jeg noe til, jeg så bare en mann som var helt forvirret, sier Monica.
Hun er lei av å kjempe mot systemet.
– Det er derfor vi nå saksøker staten. Myndighetene har forsket altfor lite på langtidsbivirkningene av ECT. Og bare ved å lese vurderinger fra sakskyndige ser man at metoden er omstridt. Jeg føler meg lurt, sier Monica.
Seksjonssjef for rettssaksseksjonen i Pasientskadenemnda, Kari Løchen, ønsker ikke å kommentere en sak som skal opp for retten.
Les saken: Fikk elektrosjokk: – Jeg husker ikke mitt eget bryllup
Pasientskadenemnda mener at Steinar Hestad har vært utsatt for feilbehandling – men nemnda legger imidlertid til grunn at det i denne saken ikke er mest sannsynlig årsakssammenheng mellom behandlingen og pasientens plager.
– Hva legger nemnda til grunn i sine vedtak, generelt?
– Vi lener oss på de medisinske vurderingene som forvaltningen har innhentet, svarer Løchen.
Både Fylkesmannen i Østfold og Pasientskadenemnda mener det var galt av Sykehuset Østfold å gi Hestad elektrosjokk kun seks dager etter at han ble innlagt på Veum.
Sykehuset Østfold er ikke saksøkt, og dermed ikke part i saken.
Ikke innført nye restriksjoner
Irene Dahl Andersen, viseadministrerende direktør ved Sykehuset Østfold, har ingen kommentar til saken.
Hun viser til at sykehuset i sin tid svarte Fylkesmannen da tilsynssaken var oppe til behandling.
– Hva ble gjort etter tilsynet?
– Når vi får en tilbakemelding som viser at vi har forbedringspotensial legger vi det til grunn i vårt videre arbeid.
– Er dere blitt mer restriktive med å gi ECT-behandling etter denne hendelsen i 2011?
– Vi har ikke innført nye restriksjoner med henhold til bruk av ECT på grunn av denne saken. Men vi følger de nasjonale retningslinjene, svarer Andersen.
Les flere saker fra Fredrikstad blad her.