Får Belgia ny konge?

Kong Albert er gammel og sliten.

Foto: (Scanpix)
Publisert

(SIDE2): Med jevne mellomrom dukker spekulasjonene om et tronskifte opp i belgiske medier, og denne gangen er den relativt seriøse avisen Le Soir som i sin magasinutgave tar opp spørsmålet. Ifølge magasinet forbereder det belgiske hoffet en abdikasjon, som vil bli kunngjort etter at Belgia har fått på plass en ny regjering.

Belgia har i skrivende stund vært uten regjering i 239 dager, og kong Albert II skal være svært bekymret for situasjonen. Han bruker for tiden mye av sin tid på å ta i mot lederne for de ulike politiske partiene, i et forsøk på å få etablert en ny regjering, men gjennomfører i tillegg også en rekke andre offisielle oppdrag.

Dronningen bekymret
Bekymringen for hvordan den 76 år gamle kongen klarer den utmattende oppgaven, fikk ny næring etter at dronning Paola nylig offentlig sa at ektemannen «har hatt bedre dager».

Le Soir skriver at ingen kilder vil bekrefte påstanden, men magasinet mener å vite at tronskiftet er besluttet: «Vi kan i dag slå det fast med sikkerhet: Philippe blir konge kort etter at den politiske krisen er løst.».

Philippe er kong Albert og dronning Paolas eldste sønn, og har som belgisk tronarving tittelen hertug av Brabant. Han er 50 år gammel, gift med prinsesse Mathilde, og paret har fire barn: Elisabeth, Gabriel, Emmanuel og Eléonore.

Tvunget til å abdisere
Hertugen av Brabant har formelt vært tronarving siden faren ble konge etter sin bror, kong Baudouin, som døde brått 31. juli 1993, bare 62 år gammel. Siden Baudouin og Fabiola var barnløse, ventet mange at Philippe ville etterfølge onkelen på tronen, men siden dødsfallet skjedde langt tidligere enn forventet, ble det Albert som i stedet ble konge.

Albert II er den sjette kongen av Belgia, men landet har i motsetning til naboene Nederland og Luxembourg ingen tradisjon for at kongen abdiserer. Det eneste unntaket er Alberts far, Leopold III, men den abdikasjonen skjedde høyst motvillig.

Tyskervennlig
Leopold III valgte i motsetning til de øvrige europeiske statsoverhodene å overgi seg og bli værende i hjemlandet da Tyskland invaderte i 1940, noe han ble sterkt kritisert for. Han ble senere deportert av tyskerne, og da Belgia ble frigjort i 1944, ble Leopolds bror Charles innsatt som regent.

Da Leopold omsider returnerte til Belgia i 1950 ble han møtt av tidenes største generalstreik, og for å unngå at landet skulle falle fra hverandre, gikk han med på å abdisere til fordel for sønnen Baudouin.

Denne saken ble første gang publisert 08/02 2011.

Les også