Fakta om regnbuer

Visste du at fargene i regnbuen opptrer i en bestemt rekkefølge?

Foto: Dick Luria (Photodisc/Thinkstock)
Først publisert

«Vitenskapens Univers» er en bokserie, som tar deg med til alle felter innen vitenskapens fascinerende verden. Her er hva boken forteller om regnbuer.

Regnbuens farger

Rød ytterst, deretter oransje, gul, grønn, blå og endelig fiolett innerst. Dette er regnbuens farger, og de følger alltid denne rekkefølgen, bortsett fra når det er dobbelte regnbuer – da er rekkefølgen i den ytre buen omvendt.

Denne saken er levert av Illustrert Vitenskap. Les også:

I 1669 forklarte fysikeren Isaac Newton (1642-1727) hvordan hvitt sollys kunne danne farger. Han sendte lys gjennom et glassprisme og så at det ble brutt i et fargespektrum.

Hvitt lys inneholder altså alle farger, og man kan splitte det opp som når det brytes i et prisme, og regnbuen står på himmelen. Rekkefølgen skyldes at lyset brytes forskjellig – det fiolette i lyset brytes mest og det røde minst.

Foto: Solent News / Splash News (Solent News / Splash News)

Mørk himmel utenfor regnbuen

Når solstrålene treffer regndråpene, brytes og avspeiles de slik at de danner en regnbue. Strålene blir sendt tilbake i en vinkel på 42 grader eller mindre, aldri i en vinkel som er større. Derfor vil området innenfor regnbuen virke lysere enn utenfor.

Hvis det er en dobbel regnbue, vil man av og til kunne se et tilsvarende mørkt område mellom de to buene. De solstrålene som blir speilet to ganger og danner den ytre regnbuen, vil bli sendt tilbake med en vinkel som er 51 grader eller større, men aldri mindre.

Området utenfor den ytre regnbuen vil derfor bli lysere enn innenfor. Alt i alt vil resultatet være et mørkt bånd mellom de to regnbuene – også kalt Alexanders bånd etter Alexander av Afrodisias, som beskrev fenomenet rundt år 200 e.Kr.

Dobbel regnbue

Iblant kan man oppleve en svakere regnbue utenpå den første buen. Denne ytre buen kalles den sekundære regnbuen og skyldes at lysstrålene har gjennomgått en ekstra speiling inne i vanndråpene før de når øynene våre.

Den sekundære regnbuen kan ses på himmelen cirka ni grader over den primære buen (altså 51 grader fra det innfallende sollyset). Den har en omvendt fargerekkefølge med fiolett ytterst og rødt innerst, og fargene er ikke så klare som i den primære regnbuen. I sjeldne til­feller opptrer også en tredje bue, og da er fargene igjen snudd om.

LES OGSÅ: