Eyvind Hellstrøm: –Da hadde jeg ikke levd nå

Fra iskremfabrikken i barndommen til Michelin-stjernene på Bagatelle og rektorrollen i «Kokkeskolen»: Eyvind Hellstrøm har alltid fulgt hjertet og smaksløkene.

LYKKELIGE: Eyvind og den grafiske designeren Anita Rennan er både kjærester og jobber tett sammen med Eyvinds kokebøker. 
Publisert

– Det har vært kjempefint å jobbe med denne gjengen. Nå er jeg i den situasjonen at jeg skal bedømme og utvise, og det er jo det vanskeligste vi gjør. Utvisning er det verste fordi det er mye entusiasme her og mange bra prestasjoner. Men ettersom vi nå skal ha en nerve i dette programmet, så er det brutalt. Sånn må det bli, sier Eyvind Hellstrøm (76), som har kjempet mot tårene ved flere anledninger under årets sesong. 

Han legger ikke skjul på at det i «Kokkeskolen» handler om mer enn å lykkes med den brune sausen. For ham er det hele mennesket i arbeid som er avgjørende.

– Teknikk og smak er viktig, men det handler like mye om måten man opptrer på. Den som viser god teknikk, energi, disiplin og humør, og har evnen og styrken til å stå løpet ut. For det er ekstremt krevende, både fysisk og mentalt, sier han.

– Når jeg har sett på programmet nå i etterkant, blir jeg rørt av det deltakerne får til. 

Smaken som vekket alt

Eyvinds kjærlighet for mat ble vekket tidlig. I barndommen tilbrakte Eyvind Hellstrøm fritiden på onkel Arnes iskremfabrikk  i Moss. 

– Smaken av vanilje og kokt melk fra iskremfabrikken sitter fortsatt i meg. Jeg var 16 da jeg begynte som kokkelærling på Grand i Oslo og kom inn i et miljø som var fantastisk. Det var et internasjonalt miljø med franske kjøkkensjefer og italienere. Det var egentlig ikke det innstendige ønsket om å bli kokk som drev meg den gangen, men det handlet mer om å få se verden, forteller Eyvind. 

– Det var først da jeg kom til Paris at jeg forsto hvor spennende kokkeyrket var. Jeg dro til Frankrike, uten stipender og studielån, og det var fantastisk, men også et usikkert liv. Jeg var alene i Paris i mange år, og det var en bohemsk tilværelse på mange måter. Men jeg lærte, oppdaget og forsto. Det var drivkraften, og den har jeg fortsatt, forteller han.

Oppholdet i Frankrike formet ham som både kokk og menneske. Han tok med seg klassisk, fransk kokkekunst hjem til Norge og ble en av de viktigste pådriverne for å heve nivået på norsk restaurantkultur.

Les også: Vita og Wanda: – Vi tok leiligheten av markedet etter én visning

RADARPAR: Eyvind Hellstrøm og Truls har jobbet sammen med ulike mat-serier på TV 2 siden 2017.

Bagatelle-årene

Senere etablerte han gourmet-restauranten Bagatelle i Oslo, som han drev i nærmere 30 år. Restauranten fikk to Michelin- stjerner og satte standarden for finere gastronomi i Norge. Hellstrøm ble både elsket og fryktet som kjøkkensjef. Kompromissløs på kvalitet og streng på kravene, men alltid med et mål om å skape matopplevelser i verdensklasse.

– Hadde jeg ikke hatt den bakgrunnen der, hadde jeg ikke hatt verken interesse av eller ønske om å gjøre det jeg gjør i dag. Så helt tilfeldig kom muligheten til å gjøre TV med Truls, og det funker. Og så har vi vært gjennom mange perioder både med «Hellstrøm rydder opp» og samarbeidet med Truls.

Gjennom sine TV-programmer ble han hele Norges matfar, kjent for å slå ned på ferdigmat og «juks», men også for å løfte frem enkle og gode råvarer.

Les også: Thomas Numme er fortsatt preget: – Bakken forsvant under meg

Livbøyen på kjøkkenet

I «Kokkeskolen» står «Grunnboka» sentralt, og nå kan hvem som helst få tak i den i bok- handelen. 

– Den har vært med helt fra starten av, med oppskrifter og grunnprinsipper. Jeg kaller den en livbøye. Har du den i baklomma, så overlever du. Og det er ikke bare elevene ved «Kokke- skolen» som trenger den. Alle trenger den. Det handler om å gjøre ting i riktig rekkefølge. Superenkle greier, men det er enkelheten som kan være litt vanskelig, sier Hellstrøm.

For ham er dette ikke bare en kokebok, men en filosofi: Bygg på det grunnleggende, og mestrer du det, kan du skape hva som helst.

Hellstrøm er kompromissløs når det gjelder kvaliteten på mat.

– Jeg jobber bare med rene råvarer. Jeg spiser aldri prosessert mat; aldri industriell drit. Gi meg den ferskeste fiskefileten i butikken, og det holder. Behandler du råvarene enkelt, så er det nok, sier han.

Han mener nettopp dette er nøkkelen til både god helse og et langt liv.

– Hadde jeg spist ultraprosessert mat hele livet, hadde jeg ikke levd nå, vil jeg påstå. Mat er helse, mat er omsorg, mat er filosofi. Og det er dét vi prøver å formidle i TV-ruten. For én ting er de 12 som er med, men en helt annen ting er jo seerne. De skjønner også hva vi snakker om, sier Hellstrøm.

Les også: (+) Noe skjedde med meg da vi fikk barn. Jeg angrer fortsatt

Evig drivkraft

I en alder av 76 år er han fortsatt like aktiv og engasjert. Mange ville kanskje tenkt at det var på tide å trekke seg tilbake, men Hellstrøm har ingen planer om å roe ned. Han har alltid nye prosjekter på gang, enten det er på skjermen eller på kjøkkenet hjemme.

– Det var drivkraften da jeg begynte, og den har jeg fortsatt. Jeg lærer fortsatt, oppdager og forstår nye ting. Og jeg vil gjerne dele det med andre, avslutter Hellstrøm.