Etter «Petter Uteligger»: - Det går sport i å ta selfies med hjemløse og legge ut på sosiale medier

- Folk må bruke vettet, det er mennesker det er snakk om, sier Gateteam-leder Siw Indsetviken.

Publisert

(SIDE2): TV-serien «Petter Uteligger», som handler om Petter Nyquist som bor på gaten i Oslo i 52 dager, har blitt en kjempesukess. Nesten 700.000 så programmet denne uken.

Kun de profilerte uteliggerne som tjener mer penger

Programmet har lykkes i å sette en viktig sak på agendaen, og har helt klart skapt engasjement. Mange ønsker å hjelpe de hjemløse, og de tre mest profilerte ansiktene i serien får mer penger i koppen enn før.

Men hva med alle de hjemløse som vi ikke har blitt kjent med på TV-skjermen? De har ikke merket noen særlig forskjell i pengekoppen, mener Siw Indsetviken. Hun er leder og grunnlegger av Gateteamet, en frivillig organisasjon som ukentlig har utdelinger av mat, klær og tøy til hjemløse i Oslo.

- De som er profilerte i serien tjener nok ganske godt om dagen. Men det er jo så mange flere, sier Indsetviken.

Tar bilder med hjemløse uten å spørre

Det er likevel ikke penger i koppen som bekymrer Indsetviken mest, men måten enkelte av de hjemløse blir behandlet på etter «Petter Uteligger» begynte å rulle på TV-skjermen.

- De som sitter der ute har blitt litt allemannseie, selv om de ikke har vært med i programmet. Det går sport i å ta selfies med hjemløse og legge ut på sosiale medier. Det har rett og slett blitt prestisje. Det verste er at de hjemløse i de fleste tilfeller ikke blir spurt om det er greit, sier Indsetviken oppgitt.

Selv tar hun buss fra Nittedal og inn til Oslo rundt fem ganger i uka for å gå rundt og prate med de hjemløse. Hun tar med varm drikke, smører noen matpakker og snakker med dem om hvordan de har det.

- Jeg føler meg så liten og får noia av det

På mandag hadde hun et sterkt møte med en hjemløs mann som hun kjenner godt. Han fortalte at han ofte opplever at folk kommer bort for å ta bilde av ham. De klemmer og tar på ham, uten å spørre først.

Samtidig merket han ingen forskjell i koppen. De fleste tok bilder uten å gi penger.

I et innlegg på Facebook skriver Indsetviken:

«Jeg må si hjertet mitt knuste da han sa: Vet dere hva? Jeg føler meg faktisk som en turistattraksjon. Han sitter der med koppen for en grunn. Det er hans måte å tjener penger på, til det han trenger penger til. Han sa: Det kommer liksom stadig folk bort å skal ta bilde av meg, legger igjen julegaver og klemmer og tar på oss. Men sannheten er at jeg føler meg så liten og får noia av det. Greia er jo at jeg sliter med angst i fra før, og den blir ikke akkurat bedre av det her. Og når folk hele tiden skal ta bilde og legge på nett i hytt å pine, ja, da føler jeg meg faktisk som en turistattraksjon.»

Les hele innlegget her:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Kjære alle sammen!Jeg bare må legge ut denne Mld og dele noe med dere alle sammen. I dag var jeg og Anne Mette ute og...

Posted by Siw Gateteam onMonday, January 11, 2016

Umulig å vite hvordan en ruset person vil reagere

Facebook-innlegget ble delt av over 2.000, og Petter Nyquist tok raskt grep. Han kontaktet TV 2, som lagde en sak der Nyquist advarte mot å behandle de hjemløse som attraksjoner.

– Det kan være en psykisk påkjenning å være i den situasjonen de er i, så da er det ikke alltid like bra at det kommer femti stykker om dagen og tar en selfie med dem. Jeg oppfordrer folk til å fortsette å vise dem respekt, sa Nyquist til TV 2.

Indsetviken er glad for at Nyquist tok Facebook-innlegget hennes videre.

- Vi må huske at dette er mennesker som sitter med nervene utenpå kroppen i utganspunktet. Alle mennesker har noe vi kaller «private space». Man skal ikke bare gå rundt og ta på folk uten å spørre, det er ingen som liker det. Og gjør du det med en person som er i riktig rus, så vet du rett og slett ikke hvordan den personen vil reagere, sier hun.

Fremover håper hun at folk vil behandle de hjemløse med respekt. Det er fint å engasjere seg, og hun ser gjerne at flere stopper for en prat eller for å spandere en kopp kaffe.

- Men folk må bruke vettet, det er mennesker det er snakk om, avslutter Indsetviken.

PETTER UTELIGGER sendes i seks episoder.

LES OGSÅ: Ingen stopper for den hjemløse gutten på gata i New York