Espen Skarphagen fra «Sommerhytta»

Espen Skarphagen: – Veldig glad for at Frode fikk møte henne

Etter 16 år sammen, gikk samboeren Frode ned på kne og fridde. – Det var veldig hyggelig – vi har det så fint sammen, forteller hageeksperten, kjent ffra «Sommerhytta».

<b>ESPEN SKARPHAGEN: </b>– Frode er også glad i blomster, men ikke like ivrig som meg, forteller han om samboeren.
ESPEN SKARPHAGEN: – Frode er også glad i blomster, men ikke like ivrig som meg, forteller han om samboeren. Foto: Privat
Publisert

– Treet får fantastiske høstfarger. Når de hjerteformede bladene visner og legger seg som et teppe på bakken, fylles luften med duften av kake og brent sukker, beskriver dommer og hageekspert i «Sommerhytta» på TV 2, Espen Skarphagen (53), drømmende.

Det er det hengende japanske hjertetreet i den vakre hagen hans i all sin høstprakt han snakker om. De som kjenner Espen fra programmet, vil gjenkjenne stemmen og den ydmyke, men tydelige formidlingen.

Da Her og Nå møter hageeksperten, er det lenge til høsten. Heldigvis. Det spirer og gror hos Espen og samboeren Frode.

Koi-fiskene i karpedammen kommer svømmende til overflaten og ser på oss med store øyne. Espen smiler.

– Jeg føler meg balansert og rolig. Bare jeg får tid til å holde på med plantene, gir det meg ro. Hvis jeg kan koble helt av, legge bort telefonen og sosiale medier, og være alene uten krav, er det en drøm. Jeg elsker å være ute blant folk og være sosial, men jeg trenger også tid til å hente meg inn igjen. Da vil jeg gjerne være alene med plantene. Potte om, fikse og vanne – det gir meg ro.

<b>DET BESTE ROMMET:</b> Espen og forloveden Frode har laget en utestue. Herfra kan man nyte parets vakre, frodige hage. Espen holder en vase med nydelige syriner fra egen hage.
DET BESTE ROMMET: Espen og forloveden Frode har laget en utestue. Herfra kan man nyte parets vakre, frodige hage. Espen holder en vase med nydelige syriner fra egen hage. Foto: Svein Brimi

– Det er min ladestasjon. Da forsvinner alt stress, forteller Espen.

– Hvis en plante dør, blir jeg oppriktig lei meg, legger han til.

<b>VERDIFULLE PLANTER:</b> – Vekstene betyr mye for meg. Jeg blir oppriktig lei meg når planter dør, spesielt gamle planter, sier Espen til Her og Nå.
VERDIFULLE PLANTER: – Vekstene betyr mye for meg. Jeg blir oppriktig lei meg når planter dør, spesielt gamle planter, sier Espen til Her og Nå. Foto: Svein Brimi

Vokste opp i Kragerø

Espen ble født i 1971 i Oslo, men vokste opp i Kragerø, eldst av tre søsken. Interessen for planter kom naturlig i en familie hvor begge foreldrene trivdes med jord under neglene.

Han var spesielt knyttet til mormoren Ester, som også smittet ham med sin iver for planter. Noe av det viktigste hun lærte ham er verdien av planter som minner.

Mens noen av oss er fornøyd hvis en plante overlever ett år, har Espen arvet planter som startet livet i oldeforeldrenes hage en gang før første verdenskrig. Etter at mormoren døde, gleder Espen seg over plantearven.

– Jeg har fortsatt mange planter fra henne. Det betyr alt å kunne ta vare på dem, sier Espen og peker på en plante.

– Den clivian-en fikk mormor av meg da jeg flyttet til Danmark for å gå på skole i 1993. Da hun flyttet til leilighet, fikk jeg den tilbake. Den minner meg alltid om henne.

<b>PLANTER SOM GÅR I ARV:</b> Dette pengetreet satte Espens mor som stikling da han var baby. I dag pryder det Espens hage. 
PLANTER SOM GÅR I ARV: Dette pengetreet satte Espens mor som stikling da han var baby. I dag pryder det Espens hage.  Foto: Privat

Espen føler seg heldig som fikk ha mormoren helt til han var 40 år. Men selv om hun levde et langt liv, kom det som et sjokk da hun ble akutt syk og døde.

– Hun var sprek som en gyngehest og løp Grete Waitz-løpet til hun var 75 år gammel, men da hun var 82 år, ble hun diagnostisert med en aggressiv form for hjernekreft. Det tok bare to–tre måneder før hun døde.

– Det var et sjokk. Jeg synes det var veldig vanskelig – jeg var utrolig glad i mormoren min, forteller Espen åpenhjertig.

Les også: Avsløringer om «Sommerhytta»: Disse premiene får deltakerne beholde

<b>MORMOR ESTER:</b> – Jeg har alltid sett på mormor som en trygghet, en stødig og tydelig kvinne. Hun var alltid ærlig og til stede. Jeg var utrolig glad i henne, forteller Espen varmt.
MORMOR ESTER: – Jeg har alltid sett på mormor som en trygghet, en stødig og tydelig kvinne. Hun var alltid ærlig og til stede. Jeg var utrolig glad i henne, forteller Espen varmt. Foto: Privat

Samboeren Frode

Da dagen for bisettelsen kom, sto Espen for blomstene i kirken. Han holdt ikke tale; blomstene talte for ham.

– Blomstene ble min måte å uttrykke meg på og vise min takknemlighet overfor mormor. I kirken samlet jeg samtlige blomster som ga meg følelsen av mormor. Hun var til stede i dem alle, forteller han berørt og tar en pause.

– Jeg tenker på henne ofte og savner henne fortsatt. Veldig.

<b>TAKKNEMLIG:</b> Espen tar ingenting i livet for gitt. – Jeg er veldig takknemlig for det livet jeg lever – for hver eneste dag, sier Espen. 
TAKKNEMLIG: Espen tar ingenting i livet for gitt. – Jeg er veldig takknemlig for det livet jeg lever – for hver eneste dag, sier Espen.  Foto: Svein Brimi

Selv om det har gått 13 år, lever Ester videre i både det hun lærte Espen og i plantene han har arvet.

– Hun er med meg i mange sammenhenger, både i form av kunnskap og ting hun har lært meg, og i plantene jeg har fått av henne.

– Jeg er veldig glad for at Frode, samboeren min, fikk møte henne og bli kjent med henne. Han ble også veldig glad i henne. Hun er en viktig del av min historie.

Les også: Programleder Cathrine Fossum: – Han der skal bli far til mine barn, tenkte jeg

<b>FJELLGRUNN:</b> Espen og Frode kjøpte huset på vinteren og visste ikke at under snøen var det for det meste fjell. Det er vanskelig å forestille seg i dag. Her sitter Espen under parets japanske hjertetre. 
FJELLGRUNN: Espen og Frode kjøpte huset på vinteren og visste ikke at under snøen var det for det meste fjell. Det er vanskelig å forestille seg i dag. Her sitter Espen under parets japanske hjertetre.  Foto: Svein Brimi

Et vendepunkt

Espen tok utdannelsen som blomsterdekoratør på begynnelsen av 90-tallet i Aarhus i Danmark. Han fikk seg raskt jobb hjemme i Norge og trivdes som plommen i egget, men så begynte det å klø.

– Det ble konstatert at jeg, blomsterdekoratøren, var allergisk mot blomster. Jeg slet med å komme gjennom dagene. Det var kjipt å slutte med blomster, men så snart jeg kom meg ut av butikken, ble jeg bedre, forteller «Sommerhytta»-dommeren.

<b>YDMYK: </b>– Jeg blir veldig ydmyk for skaperverket når jeg ser hva som kan komme ut av et frø. Det at man kan ta en bit av en plante, putte den i jorda, og så «poff» kommer det en ny plante, en genetisk kopi, det er ganske kult.
YDMYK: – Jeg blir veldig ydmyk for skaperverket når jeg ser hva som kan komme ut av et frø. Det at man kan ta en bit av en plante, putte den i jorda, og så «poff» kommer det en ny plante, en genetisk kopi, det er ganske kult. Foto: Svein Brimi

Espen tror ikke på tilfeldigheter. Han fikk seg jobb som annonseselger for et interiørmagasin og holdt planteinteressen som en fritidsaktivitet.

I den nye jobben ble han kurset i merkevarebygging, kommunikasjon og markedsføring. Dette kunne han bruke til å formidle plantehobbyen sin til flere. For han kunne ikke se for seg et liv uten.

– Noen ganger tror jeg universet gir deg det du skal ha. Det at jeg ble allergisk og måtte skifte retning, gjorde at jeg fant en annen vei til å drive med det jeg elsker. Det ledet meg til der jeg er i dag.

– Hvis man er åpen for de mulighetene livet byr på, ender det som regel veldig bra. Jeg tror intuisjon og magefølelse er noe man skal følge, sier Espen.

Les også: (+) Hvorfor blomstrer pelargoniaene mine så sent?

<b>KARPEDAM:</b> Den flotte hagen har også en karpedam hvor fargerike koier svømmer fornøyd omkring.
KARPEDAM: Den flotte hagen har også en karpedam hvor fargerike koier svømmer fornøyd omkring. Foto: Svein Brimi

Hageekspert i «Sommerhytta»

I dag er han foredragsholder, forfatter av hageboken «Skarp i hagen», dommer og hageekspert i «Sommerhytta» på TV 2.

– Jeg hadde ikke sett for meg dette, selv om det er noe jeg har drømt om. Å kunne spre planteglede til flere og få med flere på den reisen jeg opplever som viktig og gøyal, er en kjempebonus.

<b>DOMMER I «SOMMERHYTTA»: </b>Espen tok over for Finn Schjøll i årets sesong av TV 2-suksessen. – Det har vært fantastisk å få bli en del av det dyktige teamet, jeg har blitt tatt imot med åpne armer, forteller Espen.
DOMMER I «SOMMERHYTTA»: Espen tok over for Finn Schjøll i årets sesong av TV 2-suksessen. – Det har vært fantastisk å få bli en del av det dyktige teamet, jeg har blitt tatt imot med åpne armer, forteller Espen. Foto: TV 2

Det er også flere årsaker til at livet smiler. I fjor høst, etter 16 år sammen, gikk Frode ned på kne og fridde.

– Det var veldig hyggelig – vi har det så fint sammen. Frode er også glad i blomster, men ikke like ivrig som meg. Jeg har tatt «galskapen» til slike høyder, så jeg må ta ansvar for det.

– Men han setter pris på alt jeg gjør i hagen og legger merke til når endringer skjer, eller noe har vokst. Det setter jeg pris på, sier planteeksperten.

Denne saken ble første gang publisert 08/07 2024.

Les også