Erna Solberg og Sindres julefeiring

Erna om julefesten i Downing Street: – For å si det sånn: Den mottagelsen var like rufsete som Boris Johnson

Etter et år med mange uroligheter, oppfordrer Erna Solberg til å hjelpe de som sliter. For Høyre-lederen og ektemannen Sindre Finnes er den største lykken å få nyte julefreden sammen med sine nærmeste.

<b>SENKER SKULDRENE: </b>– Julen betyr fred, ro og tid til familie. Særlig i årene da det var hektisk som statsminister har det betydd mye, sier Erna Solberg mens hun nyter en fredfull julestund med ektemannen Sindre Finnes.
SENKER SKULDRENE: – Julen betyr fred, ro og tid til familie. Særlig i årene da det var hektisk som statsminister har det betydd mye, sier Erna Solberg mens hun nyter en fredfull julestund med ektemannen Sindre Finnes. Foto: Svein Brimi
Først publisert Sist oppdatert

Stearinlysene gløder vakkert mens det knitrer fra peisen. Det dufter av julebakst, granbar og klementiner, og Høyre-lederen Erna Solberg (61) – som frem til i fjor var Norges statsminister – senker skuldrene og tar inn julestemningen etter nok et begivenhetsrikt år.

– Julen betyr fred, ro og tid til familie. Særlig i de åtte hektiske årene som statsminister har det betydd mye. I juleferien er det forventninger til presanger og kos og alt sånt, men det er ikke forventninger til at det skal være så veldig mye aktiviteter.

– Mange andre ferier er sånn at du skal reise og gå på ski, reise og bade og bare gjøre ting. I julen blir det mer tid til bare å være sammen, smiler Erna.

Karantene i fjor

Til jul i fjor ble det ekstra mye ro, men lite tid sammen med familien.

Erna hadde deltatt på et arrangement i Oslo med en koronasmittet person like før jul, og hjemme i huset i Bergen måtte hun dermed holde seg i karantene nede i kjelleren.

– Det ble veldig mye fred og ro for meg den julen. Ungene måtte gjennomføre programmet uten oss foreldrene. Så da ble det julaften for Sindre og meg helt alene, forteller hun.

Julen 2021 ble den første høytiden uten barna Ingrid (25) og Eirik (23) siden de kom til verden.

Ektemannen Sindre Finnes (58) hadde nettopp vært koronasyk, og kunne tilbringe tid med kona uten fare for å bli smittet.

Da barna dro til Ernas søster på julaften, kom hun opp av kjelleren til en julefeiring for to.

– Det var egentlig veldig deilig. Jeg fikk lest to bøker gjennom julen og kost meg skikkelig. Det var selvfølgelig et savn å ikke være med barna og resten av familien, men det er også ganske deilig av og til å bare bli tvunget til å være i ro. Og så blir det hyggelig å feire jul med barna igjen i år.

– Vi har akkurat vært en tur i Frankfurt, for sønnen vår har studert der i høst. Det var veldig kjekt å få være sammen alle fire, smiler hun.

Les også: Åge Aleksandersen var glad i jula som liten. Men samstundes var han redd. Livredd.

Sophie Elise helt privat: – Vi bodde i en trang kjellerleilighet og hadde lite...
Pluss ikon
Sophie Elise helt privat: – Vi bodde i en trang kjellerleilighet og hadde lite penger

Flyttet hjem til Bergen

Selv om Erna og Sindre i åtte år bodde i den fasjonable statsministerboligen i Inkognitogata 18, valgte de hvert år å reise hjem til huset på Skjold i Bergen.

– Statsministerboligen var fin, men det var ikke hjemme. Det som gir meg mest julestemning, er å komme hjem til huset i Bergen. Det er alltid et styr å skulle rydde, vaske og ordne til jul. Alt folk gjør over hele adventsmåneden skal jeg gjøre på et par dager for å bli ferdig til jul.

– Så skal vi ha et selskap som vi må forberede til, så det er alltid litt stress. Men akkurat når du er ferdig med vaskingen, har laget julematen og hører på julemusikk – da får jeg julestemning, smiler Erna.

Mens bergenseren Erna minnes barndommens julefeiringer i byen med gudstjeneste, lunsj hos farmoren før julemiddag hos mormoren, er det mer aktive juleminner Sindre trekker frem fra sin barndom i Ålesund.

– Vi var hjemme på Sunnmøre i julen, og der er det alltid rikelig med snø. Det var i alle fall det da jeg vokste opp. Da var det ypperlige muligheter til å gå på ski. Så jeg er vant til en mye mer aktiv jul, der vi sto tidlig opp om morgenen, reiste av gårde og sto i bakken hele dagen, sier Sindre.

– For mange par kan det oppstå diskusjoner rundt det å forene juletradisjoner når man flytter sammen. Hvordan var det for dere?

– Nei, jeg har jo ikke gått på ski i julen siden Erna og jeg ble sammen. Så jeg har mistet skidelen. Jeg er fortsatt litt lei for det, for jeg skulle gjerne gått på ski i julen, erkjenner han.

<b>ADVENT I STATSMINISTERBOLIGEN: </b>I åtte år bodde Erna og Sindre i den fasjonable statsministerboligen i Oslo. Her har Her og Nå møtt Høyre-lederen til juleintervju flere ganger.
ADVENT I STATSMINISTERBOLIGEN: I åtte år bodde Erna og Sindre i den fasjonable statsministerboligen i Oslo. Her har Her og Nå møtt Høyre-lederen til juleintervju flere ganger.

Trenger ro og fred

Høyre-lederen hadde 40 reisedøgn på litt over tre måneder denne høsten, og hun deltar ofte i debatter, politiske møter og diverse tilstelninger. Sindre er fagsjef i Norsk Industri, men har mer normale arbeidstider enn sin travle kone.

– Det er kanskje derfor det har vært sånn at når det kommer til ferier, har jeg lyst på ro og fred, mens Sindre vil ha mer action. Da forsøker vi å finne en løsning, sier Erna.

At Bergen sjelden kan skilte med snø i julen, bidrar også til en stopper for Sindres ønske om å gå på ski.

I mange år tok ekteparet med barna og venner for å gå på skøyter på en kunstisbane like ved hjemmet deres på første juledag, men denne tradisjonen har falt bort med årene.

– Barna har ikke vært så ivrige på det lenger. De var kjempe-
ivrige etter å komme seg ut og gjøre ting da de var yngre.

– Vi hadde faktisk en utrolig fin første juledag et år da det var noen timer med snø i Bergen. Da akte vi fra Fløyen og ned til byen. Det var en av få ganger den muligheten bød seg, erindrer Sindre.

Les også: (+) Øystein vet at samtalen med kona kan være hans siste. Da han legger på, ringer telefonen igjen

Spesielle selskaper

Det er blitt mange historier i livet til Erna og Sindre siden de først møttes i 1986. I høst ga han ut boken «Ved Ernas side», der han forteller om alt fra bryllupet i Paris i 1996, til ferieturer med barna og livet som ektemannen til sjefen av Norge.

<b>KORT JULESTRI: </b>– Det er alltid et styr å rydde, vaske og ordne til jul. Alt folk gjør over hele adventsmåneden skal jeg gjøre på et par dager for å bli ferdig til jul. Så skal vi ha et selskap som vi må forberede til, så det er alltid litt stress, forteller Erna.
KORT JULESTRI: – Det er alltid et styr å rydde, vaske og ordne til jul. Alt folk gjør over hele adventsmåneden skal jeg gjøre på et par dager for å bli ferdig til jul. Så skal vi ha et selskap som vi må forberede til, så det er alltid litt stress, forteller Erna. Foto: Svein Brimi

Erna har selvsagt lest ektemannens bok med stor interesse.

– Det er kanskje noen steder hvor jeg ville tenkt: «Jeg opplevde det ikke helt slik». Men det er interessant for meg å se hvordan Sindres blikk har vært på noen av disse begivenhetene.

– Det var en fin minnerunde på alt vi har opplevd sammen å lese gjennom boken, for når det skjer mye, blir det raskt historier du ikke dveler så mye ved, smiler hun.

Bildet gikk verden rundt

I boken forteller Sindre blant annet om noen førjulsselskaper få er forunt å oppleve.

I forbindelse med Natos 70-årsjubileum i 2019, tok ekteparet på seg finstasen og dro i en svært celeber mottagelse til et julepyntet Buckingham Palace.

Tysklands daværende forbundskansler Angela Merkel dro Erna med seg bort til dronning Elizabeth – og senere gikk bildene av den norske statsministeren som viste pekefingeren foran monarken, USAs førstedame Melania Trump og flere andre prominente gjester, verden rundt.

– Jeg forsøkte å fortelle en morsom historie, og jeg tror dronning Elizabeth kunne relatere seg til det å være dame i en mannsdominert sammenheng. Hun ga tilbakemelding på at hun forsto at det var lett å bli undervurdert. Hun var en karismatisk og flink, voksen dame.

– Veldig korrekt, men med glimt i øyet, forteller Erna.

GIKK VERDEN RUNDT: Bildet der Erna Solberg tilsynelatende viser pekefingeren til Dronning Elisabeth med mange prominente gjester tilstede har gått verden rundt.
GIKK VERDEN RUNDT: Bildet der Erna Solberg tilsynelatende viser pekefingeren til Dronning Elisabeth med mange prominente gjester tilstede har gått verden rundt. Foto: NTB Scanpix

Manglet mat hos Boris

Denne desemberkvelden i London gikk turen videre til Boris Johnson.

– Vi ble satt til å pynte juletreet hos den britiske statsministeren i Downing Street 10. Vi skulle komme dit på kveldsmat, og hengte først opp kuler med alle Nato-landene på juletreet, sier Erna.

Klokken hadde blitt halv elleve om kvelden, og hverken hos dronningen eller Boris Johnson hadde noen sett snurten av en matbit.

<b>SULTEN: </b>Verdelsledere møttes til julemottakelse hos daværende britiske statsminister Boris Johson i statsministerboligen Downing Street 10 i London 3. desember, 2019. Men det manglet en vesentlig ting på sammenkomsten. (AP Photo/Alastair Grant, Pool)
SULTEN: Verdelsledere møttes til julemottakelse hos daværende britiske statsminister Boris Johson i statsministerboligen Downing Street 10 i London 3. desember, 2019. Men det manglet en vesentlig ting på sammenkomsten. (AP Photo/Alastair Grant, Pool)

– Det var blitt langt på kveld, og vi begynte å bli svært sultne. Nederlands statsminister ble rimelig interessert i å spise et eller annet og sa: «Hvis jeg ikke får mat nå, begynner jeg å spise av julepynten», sier Sindre – til stor latter fra kona.

Som vanlig hadde Erna tett program dagen etter, og ekteparet forlot Downing Street 10 enda mer sultne enn da de ankom.

– For å si det sånn: Den mottagelsen var like rufsete som Boris Johnson selv. Noen hadde laget en plan. Den ble ikke helt gjennomført, sier Erna og ler godt.

Les også: Kjendisenes julegaveønsker: – Det er vel ikke lov å si?

<b>TOK STRØMGREP: -</b> Vi har installert varmepumper, men vi har også vedovn som vi bruker når vi er hjemme. Det er for å lette litt på de høye strømprisene, forklarer ekteparet som her koser seg ved peisen på Bjørnsgard, et lite folkemuseum ved Bogstadvannet<br>i Oslo.
TOK STRØMGREP: - Vi har installert varmepumper, men vi har også vedovn som vi bruker når vi er hjemme. Det er for å lette litt på de høye strømprisene, forklarer ekteparet som her koser seg ved peisen på Bjørnsgard, et lite folkemuseum ved Bogstadvannet
i Oslo.
Foto: Svein Brimi

Trives godt hjemme

Etter at Erna gikk av som statsminister i fjor, har det blitt mindre av middager med presidenter og kongelige. Erna trives godt med å være mer hjemme, og det er lettere for ekteparet å bevege seg friere i samfunnet.

– Nå slipper vi å ha med oss alle sikkerhetsfolkene på ferie. I dag har vi større frihet og slipper å tenke over at seks politifolk passer på oss når vi går på et kjøpesenter, sier Sindre.

2022 har også bydd på mye frykt og uro. På Ernas bursdag – 24. februar – startet Russlands invasjon av Ukraina.

På Sindres bursdag 25. juni, våknet de opp til nyheten om skytingen på Per på Hjørnet og London Pub i Oslo hvor to personer mistet livet.

Mange sliter også med å takle økt rente, høye strøm- og matvarepriser og de dystre utsiktene for fremtiden. Norges tidligere statsminister håper de fleste nå kan runde av året med en god jul.

– Jeg tror julen skaper trygghet og ro til å være sammen. Men det er en vanskelig jul for mange i år, det tror jeg vi ikke skal underslå. Jeg håper at 2023 gir oss noen bedre lyspunkter.

– Vi går inn i en litt tyngre økonomisk tid i hele vårt nærområde. Det er flere som blir redde for jobbene og mulighetene fremover. Da er det viktig å huske på hvordan vi kan hjelpe, oppfordrer den tidligere statsministeren med et smil.

<b>KONGELIG JULESELSKAP: </b>– Folk er folk. Om du er dronning i Storbritannia eller president i USA, kan du fortsatt linke til dem og finne noe felles. Også disse folkene er opptatt av vanlige ting, sier Erna om mottagelsen hos den nå avdøde dronning Elizabeth på Buckingham Palace før jul i 2019.
KONGELIG JULESELSKAP: – Folk er folk. Om du er dronning i Storbritannia eller president i USA, kan du fortsatt linke til dem og finne noe felles. Også disse folkene er opptatt av vanlige ting, sier Erna om mottagelsen hos den nå avdøde dronning Elizabeth på Buckingham Palace før jul i 2019. Foto: Svein Brimi
<b>LYS I MØRKETIDEN: </b>– Jeg tenker at når vi får hengt opp lysene ute, så kommer julestemningen mer innpå. Det har jo med denne mørketiden å gjøre. Når vi har fått satt opp lysende dompaper i epletreet, da er det virkelig julestemning, sier Sindre.
LYS I MØRKETIDEN: – Jeg tenker at når vi får hengt opp lysene ute, så kommer julestemningen mer innpå. Det har jo med denne mørketiden å gjøre. Når vi har fått satt opp lysende dompaper i epletreet, da er det virkelig julestemning, sier Sindre. Foto: Svein Brimi
<b>ROMSLIGERE TIMEPLAN:</b> – Det er bedre tid til å planlegge og gjøre litt egne ting. Vi har sett flere av de vennene vi ikke har hatt så mye kontakt med. Samtidig har jeg opplevd at jeg jobbmessig har litt bedre tid av og til når det kommer til å høre på andre. Når du er statsminister, så er det ofte sånn at du hele tiden leverer, sier Erna.
ROMSLIGERE TIMEPLAN: – Det er bedre tid til å planlegge og gjøre litt egne ting. Vi har sett flere av de vennene vi ikke har hatt så mye kontakt med. Samtidig har jeg opplevd at jeg jobbmessig har litt bedre tid av og til når det kommer til å høre på andre. Når du er statsminister, så er det ofte sånn at du hele tiden leverer, sier Erna. Foto: Svein Brimi