Er «mysteriet» i Kina løst?
Google Earth-blogger snakker ut.
Via satellittbilder fra Google Earth oppdaget denne uken tidligere CIA-analytiker Allen Thomson ved en tilfeldighet noen strukturer nær den lille byen Kashgar i Taklamakanørkenen sørvest i Kina - og internett eksploderte.
Nyheten om «de mystiske strukturene» gikk verden rundt i løpet av timer. Det var nemlig en detalj som gjorde historien spesielt saftig.
Thomsons arbeid i CIA var å analysere satellittbilder, og han er også mannen som fant de beryktede strukturene i Gobiørkenen samt det som kunne være en skjult våpenbunkers i Iran i 2008.
Men disse nye strukturene var et mysterium.
- Jeg har ikke den fjerneste idé om hva det kan være, med det er omfattende. Strukturene er ganske store og ser snodige ut. De må ha blitt reist i en utrolig fart, skriver Thomson i en e-post til Wired-bloggen Dangerroom.
Blogger og teknolog Stefan Geens lar seg ikke like lett vippe av pinnen.
Geens skriver i bloggen sin at han har selv vært i Kashgar, og skrevet om området. For ham er det ikke noe mystisk ved hva Thompson har funnet.
- Kashgars mystiske kompleks er verken mystisk eller et kompleks, skriver Geens.
Da han så artikkelen på wired.com, ble han først fascinert. Så skuffet.
- Jeg fant stedet med en gang, og antok umiddelbart at det bare er et enormt industriområde under konstruksjon.
I mai 2010 ble Kashgar valgt til en såkalt spesiell økonomisk sone. Det vil si at kinesiske myndigheter gir området friere økonomiske tøyler og mer fleksibilitet enn andre områder i landet. Det gir sonene anledning til å tilpasse seg et mer internasjonalt og friere marked.
Blant annet tillater kinesiske myndigheter utenlandske investorer i disse områdene.
- Det betyr at området har en vill tur i vente. Jeg ville vært overrasket hvis det ikke var noe massivt som ble bygget i Kashgar akkurat nå. Økonomien i Kashgar øker med 15-20 prosent årlig, og er perfekt plassert for handel med republikker i Sentral-Asia, skriver Geens.
Området var i sin tid en viktig by på Silkeveien.
Geens merker seg også at området som er oppdaget på satellittbildene er ideelt plassert i forhold til et reservoar rett øst samt til jernbanen som kommer inn til byen fra Urumuqi og flyplassen som ligger til sørvest, bare noen kilometer unna.
- Komplekset er ikke plassert i utkanten av en liten ørkenby, men på attraktiv eiendom nær viktige transportknutepunkt i en by som vokser i et enormt tempo. Det ville vært det absolutt verste stedet å bygge en hemmelig base, hevder Geens.
Området er dessuten åpent for alle som har fått innreisetillatelse til Kina, enten man ønsker å reise dit med bil, tog eller de mange flyene som lander daglig på den moderne flyplassen.
- Faktisk, da jeg landet på flyplassen, hadde jeg en strålende utsikt til skråningen hvor dette komplekset nå bygges. Enhver som flyr inn over Kashgar vil se hvordan byen blomstrer.
Kina er et land som fascinerer. Disse to artiklene om verdens største land var blant de mest leste på Side3 og NA24 i uken som gikk:
Blandingen Kina og noe «mystisk» kan bli en svært potent miks, men sier mer om oss selv enn om Kina, hevder teknologen.
- Denne historien handler først og fremst om teknologi som utvikler seg raskere enn vi klarer å plassere den i kontekst. Vi blir imponert over at vi kan observere hver minste detalj på jorden via satellitt, men mangler verktøyene til å forstå denne evnen og ikke minst begrensningene i den, skrive Geens
- Dermed tyr vi til konspirasjonsteorier. Men Kina er ikke lenger et orientalsk mysterium, den tiden er for lengst forbi. Det finnes ingen drager lenger. Kina har kunnskap. Bare ikke fra Google Earth alene.
Denne saken ble første gang publisert 13/01 2013.