Dette vil du helst ikke vite
Er du redd for å fly, hjelper det neppe å se denne videoen.
Ifølge nettsiden Airports.org var det nær 75 millioner flyvninger verden over i 2009. Det vil si over 200.000 flyvninger om dagen - over hele kloden. De fem mest trafikkerte flyplassene i verden ligger godt spredt fra øst til vest.
Hartsfield-Jackson internasjonale flyplass i Atlanta, USA er verdens største flyplass målt i antall passasjerer. Amerikanerne har også verdens tredje største flyplass, O'Hare i Chicago. Verdens nest største knutepunkt ligger i Beijing, mens London Heathrow og Tokyo internasjonale flyplass er henholdsvis verdens fjerde og femte største flyplasser målt i antall passasjerer.
Få ulykker
Med over 200.000 fly som letter og lander hver eneste dag er det nesten utrolig at det ikke skjer flere ulykker. Ifølge Wikipedias side om ulykker og hendelser i lufttrafikken har det siden 1999 frem til og med 2009 vært i snitt 175 ulykker og hendelser i året.
I 1977 gikk det imidlertid katastrofalt galt da to Boeing 747-maskiner krasjet på flyplassen på Tenerife. KLM Flight 4805 hadde nettopp lettet fra rullebanen i tykk tåke da det krasjet inn i Pan Am Flight 1736 som takset bakover på rullebanen. Tåken var så tykk at redningsmannskapet ikke fikk med seg at Pan Am-flyet også var involert i ulykken før det hadde gått 20 minutter.
Ulykken er fremdeles den verste i flyhistorien, ifølge Wikipedia.
For å få et inntrykk av hvor mye lufttrafikk som beveger seg rundt kloden i døgnet har den sveitsiske ingeniørhøyskolen ZHAW generert en satelittoversikt over flytrafikken i ett døgn og satt det sammen til en drøy ett minutt lang video.
Du kan se hele videoen i toppen av denne artikkelen.
Utrolige landinger
Gjennom flyhistorier er det heldigvis ikke slik at «alt som kan gå galt, går galt». Det er disse tre utrolige videoene gode eksempler på.
Slik ser det ut fra cockpiten når et fly lander i kraftig uvær:
Bare spesialtrente piloter kan lande i Tegucigalpa, Honduras:
Turistene på stranden i St. Marteen var ikke det minste bekymret for hai resten av denne dagen:
Denne saken ble første gang publisert 05/01 2011.