Dette mener McDonalds er en god start på dagen

- Det er jo bare fett og karbohydrater.

«HASH BROWN»: Er raspet potet fritert i olje et godt frokostalternativ?
Publisert

(SIDE2:)  Hvor sunn er egentlig frokostmenyen til McDonald`s?

Frokost på McDonald`s

«En god morgen starter nesten alltid med en god frokost - på Mcdonald`s», sies det i TV-reklamen til hamburgergiganten.

- McDonalds påstår at frokosten deres gir en god start på dagen. Men gjør den egentlig det? spør programleder Espen Fiveland i programmet «Matagentene».

De har valgt ut tre av frokosttilbudene til McDonald`s som har blitt undersøkt nærmere med tanke på næringsinnhold og mengden av fett, karbohydrater og protein.

Programleder Espen Fiveland tar med seg frokostproduktene «McToast Fullkorn», «McMuffin Double Sausage & Egg» og «Hash brown» til Høgskolen i Oslo og Akershus hvor det blir undervist i samfunnsernæring.

Her får han blant annet hjelp fra husstellærer Mone Sæland til å undersøke hvor bra frokostmaten fra McDonald`s egentlig er. Hun ser nærmere på hvor mye salt, sukker, fett og kalorier det er i de ulike produktene fra hamburgerkjeden.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

EN GOD START PÅ DAGEN? McDonald`s reklamerer med at sine frokostprodukter gir en god start på dagen. 

- Trenger protein

Ett av frokostalternativene «Hash brown», som er rapset potet som blir fritert og stekt i olje, får absolutt ikke noe sunnhetsstempel fra Sæland.

- Dette her er bare fett og karbohydrater, sier husstellæreren.

- Og til frokost så trenger man protein, vitamin B12 og jern, og her er det nok lite av det, legger hun til.

Men hva med de som er på farten om morgenen - og svinger innom McDonalds for å kjøpe seg frokost. Er dette et greit alternativ da? spør Fiveland.

- Jeg kan ikke si ja til det, dette er en dårlig start på dagen, mener Sæland.

Kaloribombe

- En god frokost tror jeg varierer fra person til person, sier Margaret Brusletto, kommunikasjonsdirektør i McDonald`s Norge.

Men kan for eksempel «hash brown» sies å være en god start på dagen? spør programleder Thea Olsen.

- Det kan det sikkert være for noen. Jeg har ikke noen problemer med å kalle dette en god frokost, mener kommunikasjonsdirektøren. 

«Matagentene» finner også ut at «McToast Fullkorn» er langt ifra noe grovbrød. Denne inneholder nemlig like mye, eller lite, fiber som «McMuffin Double Sausage & Egg».

Kommunikasjonsdirektøren i McDonald`s Norge sier hun ikke har noen forklaring på dette.

Vi får også vite at «McMuffins dobbel sausage and egg» blir penslet med smør og inneholder over 600 kilokalorier. Kommunikasjonsdirektør Margaret Brusletto fra McDonald's innrømmer at dette er mye og legger vekt på at denne retten er det største produktet på frokostmenyen.

- Ja, dette er mye, men så er det også det største frokostprodukter vi har, sier Brusletto

I samme episode undersøker også «Matagentene» hvordan produksjonen av kyllingkjøtt er her i landet og hvordan krav til effektivitet går ut over dyrevelferden. 

«Matagentene» ser du TV 2 torsdager klokken 20.00.

MATAGENTENE: Espen Fiveland får hjelp av Mone Sæland som underviser i samfunnsernæring ved Høgskolen i Oslo og Akershus.