Dette klistremerket kan redde livet ditt

Ringer hjem når du tryner på sykkel.

Foto: CEdot / SenseTech LLC
Publisert

Du tråkker for fullt på pedalene for å sette personlig rekord gjennom skogen. I farten legger du ikke merke til den gamle furua som stormen Dagmar har veltet over sykkelstien. Før du rekker å tenke, flyr du over styret og ser steinrøysa nedi bakken komme mot deg. Game over.

Ulykken kunne endt tragisk, hadde det ikke vært for et lite klistremerke du på forhånd hadde festet på sykkelhjelmen din, skriver Teknofil.no.

Merker at du krasjer

Lappen er nemlig en ulv i fåreklær. Den inneholder en sensor som registrerer brå bevegelser. Dersom sensoren merker at du faller av sykkelen vil den varsle mobilen din via Bluetooth.

En medfølgende app sender en melding til din nødkontakt, med informasjon om hvor du befinner deg. Dermed kan kjæresten ringe nødnummeret, mens du ligger bevisstløs i røysa, ute av stand til å hjelpe deg selv.

Forteller hvor skadet du er

Klistrelappen klarer også å avdekke alvorlighetsgraden i ulykken. Sensoren inneholder et akselerometer, som registrerer bevegelser i alle retninger. Dermed kan den si noe om hva slags påkjenninger hodet ditt har vært utsatt for.

Denne informasjonen sendes også ut i nødvarselet, slik at ambulansepersonellet vet om du sannsynligvis har fått hjernerystelse, nakkeskade eller noe annet.

Foto: ICEdot / SenseTech LLC

30 sekunders frist

Det kan hende at du mister hjelmen i bakken ved et uhell og utløser alarmen selv om du er uskadd. Da har du 30 sekunder på deg til å sku av nedtellingen, før appen sender varselet som utløser en redningsaksjon.

Sensoren er utvikler av ICEdot, sammen med SenseTech LLC. Den markedsføres mot idrettsutøvere og treningsfreaker, men kan også brukes av anleggsarbeidere og andre. Systemet blir tilgjengelig neste år for rundt 200 dollar, eller i overkant av 1000 kroner.

Les også om en ny type sykkel, som fort kan ende i steinrøysa:

Tredemøllesykkelen – tidenes dummeste oppfinnelse?

Her kan du se en reklamefilm for ulykkesensoren:

Les flere teknosaker på teknofil.no.

Denne saken ble første gang publisert 21/09 2012.

Les også