- Dette er et stort tilbakeskritt for miljøvennlig teknologi

Miljøbilen blir «bare» 70.000 kroner billigere, etter at regjeringen endrer loven.

Publisert

Torsdag skrev Nettavisen om striden rundt den nye bilen Opel Ampera, som har skapt problemer både for norske bilprodusenter og ikke minst norske myndigheter.

Opel mener det er en elbil, konkurrentene mener det er en oppladbar hybridbil, Toll- og avgiftsdirektoratet følte seg tvunget til å kalle det en vanlig personbil - og nå har finansminister Sigbjørn Johnsen bekreftet at regjeringen anser det som en vanlig hybridbil.

Les også: I morgen synker denne trolig 70.000 i pris

Bekrefter lovendring
For et par timer før statsbudsjettet formelt sett blir lagt fram, har Finansdepartementet offentliggjort et skriftlig svar fra Johnsen til Frps finanspolitiker Kenneth Svendsen, som har satt spørsmålstegn ved at en av markedets mest miljøvennlige biler, har blitt den store taperen i norsk avgiftspolitikk.

«Regjeringen vil i revidert nasjonalbudsjett foreslå at også hybridbilvarianter som ventes å komme på markedet framover, skal bli omfattet av lempningene i engangsavgiften for hybridbiler. Dette vil gi en mer ensartet avgiftsbehandling av bilene i dette segmentet», skriver Johnsen i sitt svar.

Anser alle hybrider på lik måte
Dette betyr i klartekst at Ampera, uansett hva en måtte mene bilen egentlig er, avgiftsmessig vil bli behandlet som en hybridbil på samme måte som en Toyota Prius - som får et fast vektfradrag i engangsavgiften. Dette til tross for at bilen har et CO2-utslipp som er halvparten så stort, og har reell mulighet til å gjennomføre mesteparten av sin kjøring på batterier.

Johnsen viser i sitt svar til avgiftsomleggingen i 2007, som innførte CO2 som et av kriteriene som engangsavgiften skal beregnes ut av.

«Det ble i den forbindelse vist til målsettingen bak bilavgiftsomleggingen om å stimulere til utvikling og bruk av mer miljøvennlig drivstoff, og det ble påpekt at det særlig i en utviklingsfase er viktig å ta hensyn til at det kan være flere teknologier som kan bidra til å nå det samme målet.»

- Gir overhodet ingen stimulans
Denne uttalelsen faller ikke i god jord hos informasjonssjef Hélène A. Formo i Opel.

- Det er helt på hælene å putte hybrid som en stor klasse. For utvikling av miljøvennlige teknologier er det skuffende. Det gir overhodet ingen stimulans til å premiere miljøvennlig teknologi, sier hun til Nettavisen.

- Dette gjelder ikke bare for Opel, men for alle som forsøker å utvikle fremtidsrettet teknologi, og viser total mangel på innsikt fra regjeringen, sier Formoe.

Mener man må ha volum
Hun mener det er helt avgjørende å få opp volum på salg av denne typen teknologi for å få ned produksjonskostnadene.

- Men det blir ikke volum av denne typen batterier med denne typen avgift. Men Johnsen sier jo rett ut at målet med avgiften er å få inn penger i statskassen, sier hun oppgitt.

«Hovedformålet med engangsavgiften er å skaffe inntekter til staten. I tillegg legges det vekt på hensyn til miljø, sikkerhet og fordeling. En ren CO2-basert engangsavgift ville ikke kunne balansere disse hensyn på samme måte som i dag», skriver Johnsen i sitt svar til Svendsen, som har foreslått å gjøre engangsavgiften teknologinøytral ved å utelukkende basere avgiften på CO2.

Med endringen som Johnsen nå melder, vil Ampera blir 70.000 kroner billigere enn det Toll- og avgiftsdirektoratet la opp til i sin avgjørelse. Formoe tror ikke det er første skrittet mot en større endring i avgiftssystemet i høstens statsbudsjett.

- Vi synes dette er et signal som viser at hovedformålet er å skaffe inntekter til staten og flå bilistene mest mulig, sier hun.