Dette er de mest populære vitaminbombene

Stadig mer trendy med søtpotet og bær blant nordmenn.

FRUKT OG GRØNT: Helsedirektoratets anbefalinger sier at man bør spise minst 5 porsjoner frukt, grønnsaker og bær hver dag.
Publisert

(SIDE2:) Disse frukt og grønnsakene spiser vi mest av.

Gulrot og banan på topp

- Totaloversikten til Opplysningskontoret for frukt og grønt gir et beregnet forbruksvolum per capita. I 2012 var det gulrot og banan som tronet høyest blant grønnsaker og frukt, mens jordbær var mest populær blant bærene, sier markedskoordinator i frukt.no Julie Langseth til Side2.

Hun forklarer at den nye Totaloversikten for 2013 jobbes med i disse dager, men kan fortelle at nordmenn er spesielt glade i banan og gulrot.

- De siste årene har det vært en stor vekst i salg av bær og fra 2011 til 2012 vokste bær med hele 56 prosent. Avokado har også hatt en god vekst fra 2011 til 2012 med en økning på nesten 18 prosent. Beregningene i Totaloversikten baseres på tonnasje inn til grossist og det er derfor ingen oversikt over forskjell på barn og voksne, forteller Langseth.

TA EN BANAN: Denne gule frukten er en favoritt blant nordmenn.

Glad i med røtter

Til tross for en tid med mye fokus på lavkarbo de siste årene er nordmenn positive til rotgrønnsaker. Ifølge frukt.no er norske rotgrønnsaker mer populære enn noensinne og vi nordmenn er helt i verdenstoppen i forbruk av rotgrønnsaker.

Særlig rotgrønnsaken søtpotet har økt enormt i popularitet den siste tiden.

- Søtpotet begynte å øke omsetning for omtrent ett år siden, og pilen har deretter bare pekt oppover, sier Pål Westby, kategorisjef for frukt og grønt i Norgesgruppen i en pressemelding, skriver Handelsbladet.

I forrige uke delte Opplysningskontoret for frukt og grønt pris til vinnerne av NM i frukt og grønt 2013. Én av årets vinnere ble Meny Røa og kjøpmann Tom Engvik kunne også bekrefte økt interesse for den oransje rotgrønnsaken.

- Søtpotet har gått i været nå i januar, og det har jo også mye med hvordan butikken viser frem varene og man må fortelle kunden hva det er og hva man kan bruke det til, sa Engvik til Side2.

Økningen kan delvis forklares med økt fokus og kampanjer i butikk og fra leverandør, men generelt er det en økende interesse for grønnsaker, og særlig rotgrønnsaker, hos norske forbrukere, bloggere og i media.

SØTPOTET: Denne rotgrønnsaken kan både stekes, kokes, bakes i ovn og brukes i grønnsaksmos.

Av alle rotgrønnsakene er det gulrot som er mest populært. Deretter følger kålrot, rødbete og sellerirot.

Anbefaler frukt fremfor juice

Opplysningskontoret for frukt og grønt er opptatt av å inspirere og motivere oss nordmenn til å spise minst «5 om dagen». En porsjon er 100 gram så totalt bør man spise minst 500 gram frukt og grønt hver dag. Det anbefales at man spiser variert og at man velger frukt, bær og grønnsaker med forskjellige farger.

Ett glass fruktjuice eller grønnsakjuice kan inngå som en del av anbefalingen om minst fem porsjoner grønnsaker og frukt om dagen, skriver Helsedirektoratet.

 Fruktjuicer bidrar med de fleste av næringsstoffene som finnes i frukten de er laget av, mend e har imidlertid et relativt høyt energiinnhold, er sure og kan inneholde langt mindre kostfiber og vitaminer enn hele frukten. Av hensyn til energibalanse og risiko for overvekt er det en fordel å velge hel frukt foran juice, ifølge Helsedirektoratet.