Dette bør du sjekke hver tredje uke

Feil lufttrykk går ut over både forbruk og sikkerhet.

Publisert

For lite luft i dekkene gjør at bilen bruker mer drivstoff enn den skal. Men visste du at dette også kan påvirke bilens kjøreegenskaper i skummelt stor grad?

En undersøkelse gjort av den tyske motororganisasjonen ADAC viser hvordan for lavt lufttrykk går ut over kjøreegenskapene.

Her kom det blant annet fram at når ett av forhjulene har én bar for lavt lufttrykk, øker bremselengden med ti prosent på våt vei.

Hvis alle fire dekkene har tilsvarende for lavt lufttrykk, svekkes sidegrepet med anslagsvis 55 prosent.

Trenger mer lufttrykk

Nå sommeren og bilferie nå står for døren, er det ekstra viktig å sjekke dekktrykket.

– Med fullt bagasjerom og hele familien om bord, er det viktig å justere lufttrykket. Tyngre bil krever høyere lufttrykk, sier Katrine Køste, produktsjef i dekkjeden Vianor i en pressemelding.

Hun mener 10 til 15 prosent økt lufttrykk ved større last er en god regel.

LES OGSÅ: Lyser og lyser – uten at noe er feil

Sjekk instruksjonsboken

– Hvis anbefalt lufttrykk er 2,5 bar skal en fullastet bil ha 0,25 til 0,40 bar mer. Først og fremst av hensyn til sikkerhet og kjøreegenskaper, men også for å sørge for best mulig biløkonomi. Lufttrykket har betydning både for drivstofforbruk og dekkslitasje. 0,4 prosent for lavt lufttrykk øker drivstofforbruket med to prosent, samtidig som dekkslitasjen ifølge testresultater øker med hele 30 prosent, sier Katrine Køste.

Informasjon om hva som er riktig lufttrykk for den enkelte modell finnes i bilens instruksjonsbok.

LES OGSÅ: Dette heftet er verdt mange tusenlapper

Hver tredje uke

Norske bileiere sjekker dekkene for sjelden, tror Fredrik Hauge, produktsjef i Nokian.

– Vår anbefaling er at dette gjøres hver tredje uke og alltid foran en lengre ferietur eller ved betydelig endring av lastenivået.

– Jeg er redd dette er ganske langt unna vanene hos folk flest. En betydelig andel sjekker nok ikke mer enn to ganger i året, ved omlegging av dekkene mellom sommer- og vintersesong.

Artikkelen er først publisert på broom.no. Les også: