Changiz og Martine fra «Toll» på Tv 2

Det spesielle beslaget for seks år siden fikk tollerne til å klø seg i hodet

Alle kan potensielt være smuglere. Også de du minst forventer. Changiz og Martine fra TV-suksessen «Toll» har opplevd mye rart.

<b>TV-AKTUELLE:</b> PÅ TV 2 kan du følge tollerne Changiz Khan og Martine Jensen samt deres kolleger på jakt etter nye, store beslag ved grenseovergangene. 
TV-AKTUELLE: PÅ TV 2 kan du følge tollerne Changiz Khan og Martine Jensen samt deres kolleger på jakt etter nye, store beslag ved grenseovergangene.  Foto: Eivind Senneset, TV 2
Først publisert

Nå kan du se et gjensyn med seersuksessen «Toll» på TV 2. I programmets fjerde sesong får seerne et unikt innblikk i hva som skjer ved Norges grenseoverganger.

Da serien ble lansert i 2020, åpnet Tolletaten for første gang dørene for TV-seerne. Siden har vi vært flue på veggen i deres møter med mennesker som velger å smugle ulovlig gods over landets grenser.

– Men hvem er det egentlig som smugler?

– Det er faktisk hvem som helst! Jeg jobber ved grenseovergangen ved Svinesund, og vi har stoppet prester, folk fra militæret, unge, eldre, bestemødre, alle nasjonaliteter, kvinner og menn. Noen smugler til og med med barn i bilen. Det finnes ingen fasit, avslører «Toll»-profilen Martine Jensen til Her og Nå.

Du kan se «Toll» på TV 2 Direkte onsdager kl. 22.40 og 23.10. Du kan også se programmet her på TV 2 Play.

Les også: Jørn Lier Horsts første åsted: Glemmer aldri det grufulle synet

<b>TOLL:</b> Både Changiz og Martine har fått svært mange gode tilbakemeldinger etter «Toll» begynte å rulle over TV-skjermene. Her med Steffen Eriksen
TOLL: Både Changiz og Martine har fått svært mange gode tilbakemeldinger etter «Toll» begynte å rulle over TV-skjermene. Her med Steffen Eriksen Foto: TV 2

«Toll» på TV 2

Hva som er motivet for å frakte smuglergods inn i landet er like varierende som smuglerne selv. Men det er ikke de blåøyde hverdagssmuglerne som er hovedmålet for det proffe mannskapet i tolletaten.

– Det er ikke uvitenhet som er årsaken til smugling når det gjelder de store tingene. Da har vi en følelse av at de har noe i bilen som er ulovlig. Hverdagssmugling med en treliter for mye og sånn, det er mer vanlig. Men det er de store beslagene vi jakter på! innrømmer Martine.

Changiz Khan, som vokter tollgrensen ved Oslo Lufthavn Gardermoen, peker på noen årsaker til at mennesker velger å teste lovens grenser.

– Bakgrunnen for smugling kan være veldig mye. Det kan være noen som skylder penger eller vil tjene penger. Gjeld, grådighet eller spenning – det finnes ingen fasitsvar.

<b>MENNESKEKJENNERE:</b> Jobben som toller er svært krevende og du bør være en menneskekjenner for å lykkes godt i jobben. Det forteller Changiz til Her og Nå.
MENNESKEKJENNERE: Jobben som toller er svært krevende og du bør være en menneskekjenner for å lykkes godt i jobben. Det forteller Changiz til Her og Nå. Foto: Espen Solli/TV 2

– Vi får gjerne servert en historie, men det er ikke sikkert den stemmer. Noen ganger er det ekte tårer – andre ganger er det krokodilletårer, forteller Changiz, som understreker viktigheten av å være menneskekjenner i denne både fysisk og psykisk krevende jobben.

Les også: (+) I et halvt år drev Einar på havet. Sjokket kom først da han kom hjem

Et halvt tonn med eggstokker

Opp gjennom årene har de to opplevd det meste. Tollerne ved Svinesund klødde seg særlig i hodet over det noe spesielle beslaget de gjorde i 2017.

– Det må ha vært det rareste jeg har opplevd. Vi beslagla et drøyt halvt tonn med eggstokker fra høns, forteller Martine.

Det ser heller ikke ut til at det finnes grenser for kreative gjemmesteder for smuglergods.

<b>SMUGLERE:</b> Det finnes ikke grenser for hvor smuglere velger å gjemme sitt ulovlige gods. Tollerne avslører noen av de mest kuriøse gjemmestedene opp gjennom tidene.
SMUGLERE: Det finnes ikke grenser for hvor smuglere velger å gjemme sitt ulovlige gods. Tollerne avslører noen av de mest kuriøse gjemmestedene opp gjennom tidene. Foto: Espen Solli/TV 2

– Vi har funnet alkohol i kister hvor det er papirer på at det ligger en død person oppi. Vi gjør funn i barneseter og bleier. Bare fantasien setter grenser! innrømmer Martine.

Noen risikerer også livet for å komme unna med smuglergodset.

– De som smugler innvendig, det er skummelt. Det skal så lite til for at det går galt og det er veldig skremmende. De tar en sjanse for å tjene raske penger. Konsekvensen av at en pakke med stoff potensielt ryker, er døden. Det er det ikke verdt uansett, understreker Changiz.