Viral video

«Det blåser litt i Norge»

Kraftig vind blåser liv i video på Facebook.

"A BIT WINDY": Denne herremannen sliter i den kraftige vinden og får hjelp av politiet til å komme seg trygt over gata.
"A BIT WINDY": Denne herremannen sliter i den kraftige vinden og får hjelp av politiet til å komme seg trygt over gata. Foto: Skjermbilde fra video (Euronews/Facebook)
Publisert

Ekstremværet Nina har så vidt blåst over, men mandag forbereder allerede hardt prøvede kystfylker seg på enda mer uvær.

Opprydningen etter Ninas herjinger var så vidt i gang søndag ettermiddag, da Meteorologisk institutt sendte ut varsel om stormen som er ventet å treffe fastlandet sent søndag og for fullt mandag. 

Full storm i vente

Vakthavende meteorolog Tone Christin Thaule ved meteorologisk institutt i Bergen sier til Nettavisen at det er mye vær fortsatt i vente.

- Det blir mye vind og vær de nærmeste dagene, men det blir ikke så ekstremt som i helgen. I Rogaland og Hordaland er det snakk om stil kuling til liten storm, Sogn og Fjordane ved Stad får full storm som utover ettermiddagen og kvelden fortsetter mot Møre og Romsdal. Der blir det sørvestlig full storm langs kysten, sier Thaule.

Det blir en del regn til å begynne med, som går over til bygevær i ettermiddag. I fjellområdene blir det snø.

I Trøndelag begynner vinden fra sørøst og kan komme opp mot liten storm. Etter hvert blir det litt snø og så regn langs kysten. Temperaturene vil falle utover ettermiddagen på Vestlandet, mens i Trøndelag går temperaturen opp. 

Kombinasjonen av sterk vind, mye nedbør og en ventet temperaturøkning medfører dessuten at snøskredfaren øker til faregrad 4 i Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane

Blåst nytt liv i video

Med såpass mye vær i Norge, blåser det på Facebook også. Og av og til er det lettere å forstå hvor mye det kan blåse når en ser det gjennom andre øyne. Uværet i Norge har blåst nytt liv i en video fra Euronews nettmagasinet Unilad publiserte i desember 2013, og nærmer seg nå en halv million delinger. Her ser vi nordmenn som forsøker å komme seg over et kryss:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Vi anbefaler å bruke noen minutter i kommentarfeltet også. Spesielt politiet får mye oppmerksomhet.

- I Norge er politiet tilsynelatende immune mot vind, skriver en facebookbruker, til nærmere 10.000 "likes".

- Om bare politiet var like vennlige og hjelpsomme over alt, skriver en annen.

"Forestill deg dette etter leggtrening", "Se for deg at vinden plutselig stoppet" og "Ikke la deg lure, det blåser ikke. Alle i Norge er bare drita fulle", skriver andre til stor fornøyelse for leserne.

Til tross for mulighetene for en viralklassiker, er det anbefalt å holde seg innendørs i slikt ekstremvær.

Stor snøskredfare

Vestlandet er den landsdelen som får det mest ekstreme været i begynnelsen av uken. På Østlandet har været roet seg betraktelig. Men det vil fremdeles komme noe vind ved Skagerak og langs kysten. Utenfor Agder-fylkene kan det komme opp i stiv og sterk kuling. Det er dessuten stor snøskredfare i Aust-Agder og det er vanskelige kjøreforhold på høyfjellsveiene i Sør-Norge.

I Oslo-omårdet skal det bli opphold de nærmeste dagene. Det kan bli noen plussgrader, men snøen kan bli liggende.

- Det har kommet såpass mye snø at den trolig blir liggende selv om vi får noen plussgrader, siden det ikke er ventet noe regn. I fjellområdene og Agder kommer det noe nedbør, sier vakthavende meteorolog Nina Larsgård ved Meteorologisk Institutt i Oslo til Nettavisen. 

40 blå lengst nord

Lengst nord er det bitendende kaldt om dagen. I Karasjok har det blitt målt temperaturer under - 40 grader, i Kirkenes - 29 og flere steder på Finnmarksvidda meldes det om mellom -30 og -40 kalde grader.

- Temperaturene vil holde seg lave de neste dagene, så kan det bli noe mildere, eller - litt mindre kaldt, sier vakthavende meteorolog Rafael Kühnel ved Meteorologisk Institutt i Tromsø til Nettavisen. 

Til alt hell er det ikke noe vind å snakke om i de samme områdene. Verre er det på Helgeland, Saltfjellet og Ofoten, hvor det er sendt ut OBS-varsel.

- Der kan vinden komme opp mot 30-35 sekundmeter.

Vinden gil øke til sørøstlig sterk kuling og liten storm i ettermiddag. Det vil også bli noe snø-

- Det er fare for ising på fartøy utsatte steder. Når snøen kommer kan det bli vanskelige kjøreforhold, det kan bli snæfokk og dårlig sikt på grunn av vinden.

Foto: Emil Weatherhead Breistein (Bergensavisen)
Foto: Magne TurØy (Bergensavisen)

Kilder: NTB, UniLadMag

Denne saken ble første gang publisert 12/01 2015.

Les også