Den store 3D-duellen

Vi har testet seks TV-er som koster fra 4500 kr til 23.000 kr. Her er testvinnerne.

Publisert

[Teknofil.no]: Fimen Avatar vekket for mange 3D-interessen på ny i 2010, og ikke lenge etter kom de første flatskjermene på markedet med støtte for 3D (stereoskopiske bilder).

Det var først og fremst toppmodellene til de forskjellige TV-produsentene som kunne vise dette nye formatet. Ergo var prisen høy, samt at du måtte kjøpe kostbare 3D-briller som ekstrautstyr på enkelte modeller, slik at totalprisen kom over 30.000 kroner før alle i familien kunne se 3D.

Dette gjorde den nye TV-teknologien uinteressant for de fleste. Samtidig var det svært begrenset tilgang på filmer i den nye dimensjonen.

I 2011 har det imidlertid kommet mange flere TV-modeller med støtte for 3D. Prisene varierer nå fra kun noen få tusenlapper og opp til godt over 20.000 kroner. Men er det vits å betale så mye for å få den beste 3D-kvaliteten?

Vi har sett nærmere på de seks 3D-skjermene vi har testet hittil i 2011, for å se om det finnes en gylden middelvei mellom kvalitet og pris.

Store prisforskjeller

Det er et solid prisspenn mellom de seks 3D-modellene vi har testet i år. Den rimeligste modellen er LG 42PW450, en 42-tommers plasmaskjerm med 3D-støtte som i skrivende stund kan bli din for under 4 500 kroner. I den andre enden av skalaen finner vi Samsungs nye designperle, UE55D8005, som akkurat nå har en prislapp på 22 500 kroner om du kjøper den i en nettbutikk.

LG 42PW450 - Pris: 4500 kroner

Den seneste av 3D-skjermene vi har testet i år er denne testens billigste skjerm. Du betaler ikke mer enn 4500 kroner for denne skjermen, men den blir hengende etter de andre skjermene vi har testet på flere områder.

Blant annet har ikke skjermen støtte for Full HD-oppløsning, og er meget følsom for gjenskin. Det følger heller ikke med 3D-briller når du kjøper skjermen. Så er dere fire personer i familien som vil se 3D sammen, koster det nesten like mye å kjøpe briller til alle sammen det du betaler for selve TV-en. Men bildekvaliteten er fortsatt ikke så ille som prisen skal tilsi.

Den overrasket oss blant annet med et sortnivå som holder tritt med langt dyrere skjermer. Bildekvaliteten er bedre når du ser sendinger i HD kontra SD, selv om skjermen ikke klarer å gjengi Full HD. Er du ute etter tilleggsfunksjoner som nettbruk er ikke dette TV-en for deg. Eneste mulighet du har for å hente opp musikk, bilder eller film, er via en minnepenn eller en ekstern harddisk.

+ Bra 3D-kvalitet

+ Lav pris

+ God fjernkontroll

+ Godt sortnivå

- Svak lydkvalitet

- For mye gjenskinn i skjermen

- Lite tilleggsfunksjoner

- Lav oppløsning

Sony KDL-40EX720 -Pris: Ca. 7000 kroner

Sony har med denne modellen klart å lage en skjerm som byr på jevnt over god bildekvalitet og godt med tilleggsfunksjoner, til en hyggelig pris. Blant annet har du mulighet til å koble til en ekstern harddisk og ta opp programmer direkte på skjermen. Det eneste du trenger i tillegg er en godkjent kortleser for enten det digitale bakkenettet eller kabel. Denne kortleseren settes inn i skjermen sammen med programkortet ditt og vips kan du bruke skjermen din som en opptaksdekoder.

Når det kommer til bildekvalitet har EX720 jevnt over gode egenskaper. Den er blant annet bedre enn overnevnte PW450 når det kommer til bevegelse av bildet. Her er den bunnsolid. Sortnivået er heller ikke så ille, men her må den se seg knepent slått av blant annet PW450.

Skjermen har ikke spesielt gode bildeinnstillinger fra fabrikken, så her må du jobbe litt med innstillingene før spesielt fargene blir riktig. Når det kommer til 3D presterer skjermen jevnt over meget godt. Det finnes fortsatt sporadiske tendenser til crosstalk i bildet, fenomenet som gjør at bildet oppfattes dobbelt, men ikke i nærheten av hva som var tilfelle for de fleste flatskjermene i fjor.

+ Bra 3D-kvalitet

+ Rask bildebehandling

+ Stilrent design

+ Nettleser

+ Mulighet for opptak

+ Mye for pengene

- Vinglete fot

- Klumpete fjernkontoll

- Tilkoblingene står ut av bakveggen

- Hvitfargene har et blåstikk fra fabrikk

Panasonic TX-P50GT30 -Pris: Ca. 13 500 kroner

Her i fra og opp til toppen er det lite som skiller skjermene. Med denne 3D-modellen fra Panasonic får du en tvers igjennom bunnsolid skjerm på 50 tommer med meget god bildekvalitet. GT30 håndterer 3D-bilder knallbra, og resultatet er et crosstalkfritt bilde som det er behagelig å se på over lengre tid.

Når det kommer til pris ligger denne i skrivende stund rett i overkant av 13 000 kroner. I esken følger det ikke med 3D-briller, og du må regne rundt en tusenlapp per brille når du og familien skal se 3D.

Dette er også en plasmaskjerm som takler godt å stå i opplyste rom. Den har nemlig bra lysstyrke, samtidig som panelet reflekterer svært lite av lyset fra omgivelsene. Skal du bruke skjermen mot interaktive tjenester og samtidig vil ha koblet skjermen mot internett trådløst, må du kjøpe en Wi-Wi-dongel som ekstrautstyr.

+ Knallbra 3D-funksjon

+ Bra lysstyrke

+ Omtrent fri for gjenskinn

+ Flott design

+ Brukervennlige menyer

- Følger ikke med 3D-briller

- Må kjøpe Wi-Fi-dongel som ekstrautstyr

LG 42LW550W -Pris: Ca. 10 000 kroner

Denne nye og spennende modellen fra LG sniker seg så vidt forbi GT30. Spesielt for denne modellen er at den benytter passiv teknologi på brillene. Det betyr at du kan ta med deg brillene du kjøpte siste du var og så en 3D-film på kino for en femtilapp, og ta med disse til kompisen din som har denne skjermen. Du trenger med andre ord ikke dyre aktive briller for å se 3D.

Og kvaliteten på det du får fremvist holder høy kvalitet. Riktignok har passiv teknologi fortsatt en liten bit å gå før de matcher aktive briller på dybdefølelse når du ser 3D, men til gjengjeld har passive briller sin store styrke når det kommer til pris, samt at det ikke er noen begrensning på hvor mange som kan se film i tre dimensjoner samtidig.

Sortnivået på skjermen er bra, men den må se seg slått av neste mann på listen, som er den beste kant-LED-modellen vi har testet i år.

+ Bra bildekvalitet

+ Mye interaktive innhold

+ Billige 3D-briller

+ Tilkoblingene står langs med skjermen

+ Oversiktlig meny

- Ikke innebygget Wi-Fi

- Dårligere på SD enn HD

- Lavere dybdefølelse i 3D enn skjermer med aktiv teknologi

Samsung UE55D8005 -Pris: Ca. 23 000 kroner

Designen er det første som slår deg når du ser denne nye skjermen fra Samsung. Rammene er under en centimeter tykke og er i børstet aluminium. Sammen med en stilig firebent fot har Samsung skapt en flatskjerm som setter en ny standard når det kommer til design i tiden fremover. Men det er ikke bare det ytre som er tiltalende.

Også bildekvaliteten er meget bra. Det er den beste LCD-skjermen med kant-LED vi har testet. Skjermen presterer spesielt godt på HD-sendinger. I tillegg har D8005 en innbydende meny som er enkel i bruk og som har rikelig med muligheter.

Skjermen kan kobles mot både internett og hjemmenettverk, og fungerer som et nav for enhetene du har i nettverket ditt. Skjermen blir i overkant dyr, og til prisen du betaler får du ikke med mer enn et par 3D-briller. Samtidig får du bedre bildekvalitet til lavere pris med vårt førstevalg i denne sammenligningstesten.

+ Råstilig design

+ Meget bra bildekvalitet

+ Mange interaktive muligheter

+ Beste sortnivået vi har sett på en Edge-LED

- Stiv pris

- Kun én 3D-brille i esken

- Treg nettleser

Panasonic TX-P50VT30 -Pris: Ca. 17 000 kroner

Er du på utkikk etter den ultimate TV-en på markedet i skrivende stund til å se både 3D og 2D, uten at prisen tar kverken på lommeboka di, er Panasonics nye flaggskip noe du burde ta en nærmere titt på. For rundt 17 000 kroner får du en plasmaskjerm som er et fyrverkeri når det kommer til bildekvalitet. Lillebror GT30 er også en meget habil modell, men storebror VT30 er hakket vassere når det kommer til både sortnivå og ikke minst bevegelse.

VT30 takler også på lik linje med sin lillebror lyse omgivelser godt. Ut av esken treffer innstillingene av bilde godt, med THX-modusen som det beste alternativet. Dog kan du fortsatt justere bildet enda litt bedre. Trykk på linken nedenfor til testen og les hvordan.

Når du kjøper skjermen følger det med to stykk aktive 3D-briller, samt en Wi-Fi-dongel slik at du kan koble skjermen opp mot internett eller ditt lokale hjemmenettverk. Bortsett fra en egen nettleser har VT30 alle de interaktive tjenestene du måtte trenge. Men det er bildekvaliteten som imponerer mest av alt.

+ Rå bildekvalitet

+ Rent og stilig design

+ Bedre fjernkontroll

+ Mye TV for pengene

+ Følger med 2 stykk 3D-briller

+ Takler opplyse omgivelser

+ Wi-Fi dongel følger med

- Ikke nettleser

- Lite apps tilgjengelig i applikasjonsmarkedet

- Svak lydkvalitet

LES OGSÅ: Slik fungerer 3D på TV-en din

Denne saken ble første gang publisert 10/07 2011.

Les også