De fem beste strategispillene
Disse spillene bør alle strategitilhengere skaffe seg.
[Teknofil.no]: Her er Gamer.no-redaksjonens favoritter blant strategispillene fra året som har gått.
Sid Meier's Civilization V
Civilization V er for spillere med høyt ambisjonsnivå. Her er målet ditt intet mindre enn å bygge opp din egen sivilisasjon fra grunnen av, og lede den gjennom seks tusen år med utvikling, krig og politiske intriger. Men ikke la spillets omfang skremme deg. Det er nemlig fullstendig turbasert, så du får all den tiden du trenger. Dessuten overlesses du sjeldent av oppgaver på én og samme tur; i stedet brytes spillet ned i en serie håndterlige bolker. Her ligger også noe av nøkkelen til spillets vanedannende natur. Du har alltid et eller annet prosjekt som du vil gjøre ferdig før du kan slutte å spille. «Bare én tur til», lover du deg selv, selv om du vet at du ikke kommer til å holde løftet.
Fra anmeldelsen på Gamer.no:
– Jeg har lyst til å si utrolig mye om Civilization V, og jeg kunne sikkert brukt ti ganger så mye tid på å diskutere utviklernes mange valg og spikke fliser. Som en stor tilhenger av serien har jeg sterke meninger om det meste, og er en svært kresen forbruker. Men det er ikke til å komme unna at Civilization V er et kremspill. Det er lett å lære, men leverer mengder av dybde og muligheter for både taktikk og strategi. Du må prioritere, du må ta vanskelige valg, og du må rett og slett tenke.
Total War: Shogun 2
Shogun 2 kan sammenlignes med Civilization V, men der Sid Meiers storspill favner hele sivilisasjonens utvikling har Shogun 2 et sylskarpt fokus. Her foregår handlingen i Japan, i Sengoku-perioden. Målet ditt er å samle nasjonens mange regioner under ditt flagg, og bli rikets neste Shogun. I tillegg til turbasert strategi skilter dette spillet også med heftige slag som utspiller seg i sanntid.
Fra anmeldelsen på Gamer.no:
- Det første som slo meg med Shogun 2 var at spillet var utrolig gjennomført. Musikken, den kunstneriske stilen, selv den noe corny gebrokne engelsken som stemmeskuespillerne bruker, gjør alt for at du skal kunne leve deg inn i fordums tids Japan. Mellom den lekre grafiske fremstillingen av både kart og slag, og den klassiske Total War-oppskriften som stadig bringer frem minner fra gamle Shogun, er det ingen tvil om at dette spillet har sjel.
Starcraft II: Wings of Liberty
Starcraft er godt over ti år gammelt, men står likevel som et verdens aller beste og mest populære sanntidsstrategispill. Da Blizzard skulle lage oppfølger valgte de en litt konservativ tilnærmelse. Starcraft II prøver kanskje ikke så mye nytt, men med Blizzard bak roret er det vel ingen overraskelse at vi får en ekstremt glattpolert og veldesignet opplevelse. Her fortsetter kampen mot de insektaktige Zerg i en historiedrevet og spennende kampanje. Men det er kanskje spillets flerspillerdel som frister mest.
Fra anmeldelsen på Gamer.no:
– Ja, det kan kritiseres for sin gamle spillmekanikk og noe varierende innsats i skuespillet i enspillerdelen. Det er på ingen måte innovativt eller nyskapende, og inneholder for eksempel mange av de samme enhetene som eneren. Poenget er likevel at med en gang man trer inn i flerspillerdelen og tar del i det massive konkurransesamfunnet på Battle.net, blir disse problemene ubetydelige. Blizzard ofrer nyskapning og innovasjon for et kompromissløst, veldreid og ekstremt godt balansert gameplay som virkelig kommer til sin rett i en flerspillerdel denne sjangeren aldri har sett maken til.
- Les mer om Starcraft II: Wings of Liberty
- Les også: Demo av Starcraft II
- Se også: Video fra Starcraft II
Victoria 2
Strategisjangeren har noe for en hver smak, og hvis du elsker å fordype deg i storpolitikk og strategiske detaljer har du sannsynligvis allerede stiftet bekjentskap med svenske Paradox Interactive og deres spill. Victoria 2 leverer en svært omfattende strategisk opplevelse, satt til imperialismens tidsalder. Du får lede en av 200 spillbare nasjoner i en historisk korrekt verden, i hundre år fra 1835 til andre verdenskrig.
Fra anmeldelsen på Gamer.no:
– Spillet har svakheter og er fortsatt ikke godt nok tilpasset nybegynnere, men jeg synes det må rikelig belønnes for alt det våger. Victoria 2 tør å ta opp temaer de fleste andre strategispill ikke vil røre med ildtang, og det beveger seg til tider inn i sfærer som handler om læring og samfunnskritikk. Victoria 2 er strategi for «feinschmeckere» og det har dimensjoner de fleste andre spill ikke en gang kan drømme om.
The Settlers 7: Paths to a Kingdom
Krig er heldigvis ikke alt her i verden. I The Settlers 7 må du bygge opp ditt eget middelalderske kongedømme, og det er langt fra lett. Spillet fokuserer nemlig på økonomi og ressurser. Du må først skaffe råvarer ved å bygge gårder, gruver, tømmerhuggere og så videre. Så må råvarene foredles; kornet fra gården må for eksempel sendes til mølleren, som sender melet videre til bakeren, før du endelig kan forsyne dine sultne arbeiderem med ferskt brød.
Fra anmeldelsen på Gamer.no:
– The Settlers 7: Paths to a Kingdom er kanskje ikke så stramt som det kunne vært, med en lite flatterende historiemodus, samt handels- og krigselementer som begge kunne vært bedre. Dette til tross, spillet byr på nye flotte elementer som teknologi, et alternativ til akkumulasjonen av gull og andre seiersbetingelser, samtidig som det har sjel. Ubisoft og Blue Byte har endelig satt sammen et nytt Settlers-spill man kan være stolt av. De har lagt fundamentet for å ta serien videre i en positiv retning, og leverer et godt spill for alle administrasjonsglade.
- Les mer om The Settlers 7: Paths to a Kingdom
- Se også: Trailer til The Settlers 7: Paths to a Kingdom
Husk at du kan bruke Handleguiden for å finne flere gode strategispill.
Les også: Her er våre favorittspill fra 2010
Denne saken ble første gang publisert 03/04 2011.