De beste irske whiskyene
Drikk som en mann. Her er Jan Vardøens tre anbefalte kjøp på Polet.
Mars må være en av de beste månedene i året. Ikke bare kommer våren for fullt, men vi kan glede oss over både Biff og blowjob-dagen 14. mars og fest-uten-like-dagen, St. Patrick's Day 17. mars.
St. Patrick's Day har vært en offisiell festdag siden 1600-tallet, og på menyen står store mengder 'Shepherd's pie', Guinness og selvsagt irsk whisky.
Det er få i Norge som har mer peil på whisky enn drinkmester Jan Vardøen. Vi spurte hvilken irsk whisky han selv kjøper på Polet.
- Irene fant opp whisky så tidlig som 1100 etter Kristi fødsel, da munker fant gode vilkår i Irland for vekst av bygg og masse godt ferskt vann. Destilleringskunnskaper fikk munkene fra arabene, og brukte dem i medisinsk øyemed (whisky på gaelisk betyr «livets vann»), i tillegg til den evige jakten på å forvandle bly til gull på alkemistisk vis, forklarer Vardøen med historisk sus.
- Det ble i hvert fall en form for gull: Irsk whisky som skiller seg fra sin skotske utgave ved å være mye mildere, elegant og «smooth».
Tre anbefalte fra Polet
- Hvilke gode, irske whiskyer er det mulig å få kjøpt på polet?
- Powers Gold Label er uten tvil min favorittwhisky til «hverdags», og rimelig er den også. Elegant, kraftfull og sammensatt, sier Vardøen til Side3.
- Jamesons 18 år er dyr, men verdt det. Middleton Very Rare er superdyr, men en av de aller beste irske whiskyer, fortsetter han.
Du finner lenker med pris på whiskyene lenger ned i saken.
The Priest
Ifølge Vardøen er det ikke bare bare å få tak i god irsk whisky, i alle fall i Norge.
- Du må lete lenger for å finne gode irske whiskyer, kanskje en god anledning til å ta en tur til Irland?
- Redbreast er en fabelaktig whisky, med klengenavnet «The Priest» fordi den ble gjemt bakerst i skapet i tilfelle den lokale presten dukket opp på besøk, og skulle ha noe ekstra godt.
- Green Spot er vanskelig å finne utenfor Irland men er også en sagnomsust godbit som burde importeres til Norge med den aller første!
- Bushmills 1608, 400 års jubileumsutgave i gaveeske finner man på mange taxfreebutikker, og er sannsynligvis den mest elegante whisky jeg har smakt noen gang. Rene fløten!
Så da vet du det. Skynd deg på polet før det blir utsolgt, og noter deg godsakene for neste gang du skal ut på tur.
[ PÅ POLET ] Irske whiskyfavoritterHer er Jan Vardøens anbefalte irske whiskyer på Polet:Power's Gold Label . 339,-. Varenummer: 725401.Jameson 18 Years Old . 1199,-. Varenummer: 4611501.Midleton Very Rare 40% . 1750,-. Varenummer: 725301. |
Slik drikker du whisky
Side3 har tidligere snakket med Vardøen om hvordan en god whisky bør nytes. Er glasset viktig, med eller uten isbiter og blir whiskyen bedre med en dæsj vann?
- For å være helt ærlig er glass et personlig valg. Jeg bruker mye forskjellige, alt etter humøret og dagsform. Jeg liker gode, enkle, maskuline glass og er ikke spesielt opptatt av å snobbe ting opp med pinglete stettglass med «korrekt» fasong. Dette er en kosestund, ikke en høytidsmesse, tross alt, smeller Jan Vardøen til.
Glem isbitene
- Isbiter gjør whiskyen kald og derfor forsvinner mye av den gode smaken. MEN: En billig blended whisky eller en amerikansk eller kanadisk whisky kan godt ha masse is oppi for å motvirke deres sødme og gjøre ting mer leskende og avslappet. Man gjør det bare ikke med single malt, sier Vardøen til Side3.
Ønsker du å kjøle ned whiskyen, men synes opplever at samtidig som du drikker, smelter isbitene og de siste slurkene blir bare noe tynt mig med hint av whiskysmak?
Bruk litt vann
Selv om du drikker den dyreste whisky, kan en liten dæsj vann i glasset anbefales.
- Bruk gjerne friskt, kaldt vann opp i single malt whsiky, det «åpner» smaken veldig og gir et bedre intrykk av alle smakene. Det finnes ingen fasit på hvor mye skal oppi, smak deg frem. Cask strength trenger mer, som regel, men hell på og prøv. Whisky skal ikke være sterk og ubehagelig, heller myk og deilig. Dette er ingen manndomsprøve! sier Vardøen.
Lett for han å si...