"Kal Penn kartlegger verden"

- Data vi har funnet er mye mer skremmende enn all verdens konspirasjonsteorier

Faktaprogrammet "Kal Penn kartlegger verden" viser oss hvordan verden er koblet sammen.

Kal Penn leder det nye faktaprogrammet Kal Penn kartlegger verden på National Geograpic Channel hvor statistikk er utgangspunktet for å forstå hvordan verden er koblet sammen. Enkelt sammenhenger er ganske skremmende, forteller programlederen.
Kal Penn leder det nye faktaprogrammet Kal Penn kartlegger verden på National Geograpic Channel hvor statistikk er utgangspunktet for å forstå hvordan verden er koblet sammen. Enkelt sammenhenger er ganske skremmende, forteller programlederen. Foto: Scott Gries (National Geographic Channel)
Publisert

Er du en av dem som synes statistikk er kjedelig?

Hva om jeg fortalte deg at hvert 27,1. sekund blir en voldelig kriminell handling utført i USA eller at de fleste amerikanere svarer telefon fremfor sex når de blir stilt spørsmålet "Hva er du ikke klarer å leve uten?".

Er statistikk hakket vassere nå?

I så fall kan National Geographics Channels nye TV-serie "Kal Penn kartlegger verden" være noe for deg. Skuespiller og programleder Kal Penn benytter seg nemlig av alskens statistikk for å vise deg hvordan verden fungerer, påvirkes og henger sammen.

- Tanken med programmet er å vise hvordan statistikk og informasjon i en stor skala påvirker dagens samfunn, sier Penn til Side3 på telefon fra USA.

- Hva skjuler seg bak tallene? I amerikanske nyheter hører man ofte om brutale kriminelle handlinger, men hva, hvordan og hvorfor er spørsmål som ofte ikke blir besvart. Hvordan fungerer egentlig kriminalitet? Hvorfor har noen steder mye kriminalitet, mens andre steder nesten ingen?, spør Penn retorisk.

- Vi prøver å pakke alle disse tallene, dataen og analysen sammen slik at det blir forståelig. Alle temaene våre påvirker oss på en eller annen måte, så vi prøver å knytte de låse trådene sammen. National Geographic har 150 års erfaring med å analysere data, så jeg håper vi får presentert det på en god og forståelig måte, legger Penn til.

Temaene som undersøkes i programmet er temaer som påvirker alle mennesker på jorden til en viss grad. Kriminalitet, sex og mat er bare noen emnene som undersøkes, blir tatt fra hverandre for så å kobles sammen.

For hva er det som egentlig skjuler seg bak tallene?

Hvordan er for eksempel menneskers avføring koblet sammen med matproduksjon, og hvorfor har et eldresenter i Florida den tetteste ansamlingen av kjønnsykdommer i USA?

- Hehe. Ja, det med kjønnssykdommer var kanskje litt overraskende. Undersøkelser viste at den tetteste konsentrasjon av kjønnssykdommer i USA er i Florida. I utgangspunktet ikke så rart med tanke på alle universitetsstudentene som reiser på ferie dit, men nærmere undersøkelser viste at stedet der var flest tilfeller av kjønnssykdommer var et spesifikt eldresenter i delstaten. Da forskerne gikk inn og prøvde å finne ut hvorfor, viste det seg at storparten av de eldre beboerne aldri hadde sexundervisning da de gikk på skolen. Ingen har rett og slett lært dem om seksuelt overførbare sykdommer! De er jo ikke redde for å bli gravide og har derfor sex uten beskyttelse. Derfor var tallene høyest der, humrer programlederen i telefonen.

- Men én ting jeg synes er veldig fint med det innslaget der også, viser at også eldre mennesker kan oppleve kjærligheten på ny. Vi intervjuet to personer på 90 år som begge hadde mistet ektefellen. De hadde nylig blitt kjærester og var utrolig søte sammen. Folk blir kanskje sjokkert over å lære at også personer på 90 år har sex, men jeg synes det er kult og fint. Akkurat det tilfellet der viser også litt hva som kan skjule seg bak statistikk. Jeg håper virkelig livet mitt er slik når jeg blir gammel, legger Penn til.

Foto: Isham Randolph/NG Studios (National Geographic Channel)

Favorittepisode

Selv om (eldre)sex selger, er det et annet tema Penn fant mer interessant. Episoden om kriminalitet er programlederens favoritt, mye på grunn av mediers vanlige presentasjon av kriminelle handlinger.

- Som oftest blir seere kun presentert små fragmenter av en større hendelse når kriminalitet rapporteres i mediene, enten det er snakk om en notis i en avis eller et to minutters innslag på kveldsnyhetene. Det er uheldig, for slik får du ikke knyttet de store tallene og hendelsene sammen.

Blant annet oppgir programmet at den italienske mafiaen har en høyere omsetting enn McDonalds. Alle de pengene tjenes ikke kun på italiensk jord, noe som bare viser at kriminalitet har ingen landegrenser.

Et annet interessant punkt i programmet, avslører at delstaten Vermont er den delstaten i USA som er mest "dopinfisert". Ifølge programmet er en av årsakene til den høye statistikken med rusmisbrukere at delstaten har flere veier som leder til og grenser til Canada. Dette gjør delstaten til et knutepunkt for narkotikasmugling nordover som igjen fører til flere rusmisbrukere i.

Den påstanden fikk myndighetene i delstaten til å steile, og hevdet statistikken over misbrukere i virkeligheten var mye lavere. Dette til tross, en politimann i Vermont State Police, ga sin støtte til "Kal Pennkartlegger verden".

Cyber-kriminalitet er en av verdens raskest voksende "bransjer", om man kan kalle det for en bransje.

Så hvor sikre kan de være på tallene for å komme med slike påstander?

- Vi fokuserer på tallene, og alle tall vi oppgir kommer fra tre forskjellige, uavhengige kilder. I tillegg til kommer jo National Geographic Channels 150 år lange erfaring med kilder og research. Jeg står 100 bak tallene vi presenterer i programmet.

- Så dere er ikke redde for å gi konspirasjonsteoretikere vann i munnen når dere trekker linjer og kobler ting sammen over hele verden?

- Hehe. Vi har bevisst forsøkt å unngå konspirasjonsteorier, og alle tall er som sagt trippelsjekket, men det er selvfølgelig vanskelig å holde unna alle konspiratører. Men det er interessant du tar det opp, for i prosessen av undersøkelser er det tall som dukker opp der du tenker "dette er ikke mulig". Så dobbeltsjekker du, og ting viser seg faktisk å stemme. Da kan hjernen begynne å løpe løpsk og se mønster som ikke er, humrer Penn.

- Vi har derfor gjennom hele serien forsøkt å fokusere på de reelle tallene og ikke tatt populære oppfatninger for god fisk. Personlig synes jeg noen av tallene og dataen vi viser til er mye mer skremmende enn tullete konspirasjonsteorier som ingen har klart å bevise. Blant annet blir over 8000 mennesker lurt hver dag av såkalte "phising"-eposter som lopper deg for penger. Cyber-kriminalitet er en av verdens raskest voksende "bransjer", om man kan kalle det for en bransje, sier programlederen til Side3.

Foto: Scott Gries (National Geographic Channel)

Ikke helt mørkt

Selv om serien tar for seg mange dystre statistikker, er ikke alt bare død og fordervelse. Mange vil nok dra kjensel på Kal Penn som "stoneren" (film som oftest laget av og for marihuanarøykere red. anm.) Kumar fra filmserien "Harold & Kumar". Andre vil kjenne han igjen som lege fra TV-serien "House" eller sitcomen "How I Met Your Mother". Foruten om det har han også utdannet seg innen film og sosiologi på UCLA og arbeidet i administrasjonen til president Barack Obama.

Penn forteller at noe av den lette tonen fra hans tidligere jobber er med i "Big Picture", og de prøver å vri noen av den negative statistikken til noe positivt.

- Da vi startet å arbeide med dette programmet var det mye snakk i amerikanske medier om NSA og hvordan de har mulighet til å overvåke amerikaneres aktivitet på internett. Det man derimot pratet lite om er hvordan alle mennesker gir store selskaper tilgang til deres personlige data ved å klikke "Ja" hver gang de blir spurt om bruksvilkår på en nettside. Den er 50 sider lang, selvfølgelig kommer du ikke til å lese den.  Men der mange TV-programmer kanskje ville gått for en negativ vri på den informasjonen, forsøker vi å finne noe positivt ved det. Hvordan kan denne informasjonen hjelpe mennesker og verden å bli et bedre sted? Hva er det som trender blant mennesker, hva slags mat liker folk i visse deler av verden og så videre. Målet var å lage et positivt og interessant program, noe jeg føler vi har klart.

Oversikt over landene hvor folk oftest har sex i bilen.
Oversikt over landene hvor folk oftest har sex i bilen. Foto: National Geographic Channel
Et kart som viser kinky sexvaner i USA.
Et kart som viser kinky sexvaner i USA. Foto: National Geographic Channels

- Nå som du har gravd hodet ditt i all mulig statistikk, hva var du var mest forbløffet over?

- Det var kanskje ikke så mye en enkel statistikk, men heller hvordan alt er så koblet sammen. Det fant jeg veldig interessant... Om jeg må velge én ting som var ganske kult så var det i episoden om mat. Vi prøvde å finne ut hva som var den vanligste kilden til protein i kostholdet til mennesker. I Mexico viste dette seg å være gresshoppere. Det hadde jeg aldri trodd. Hvem spiser gresshopper? Veldig mange viste det seg.

- Mange vil nok kjenne deg igjen fra "Harold & Kumar"-filmene. Hvordan tror du de vil reagere på "Kal Penn kartlegger verden"?

- Jeg håper og tror folk vil like programmet, og synes det er interessant. Responsen fra USA har så langt vært veldig bra og jeg håper resten av verden er enig. Det hender jo at folk skriver på Twitter: "Fy fader, Kumar er på National Geographic Channel og snakker om cyberkriminalitet", men det er bare morsomt og hyggelig å bli gjenkjent for noe bra du har gjort. Men programmet har fått veldig bra respons i "stoner-miljøet". Jeg vet ikke om folk røyker marihuana samtidig som de ser på programmet, men de ser ut til å like det og det er jeg takknemlig for, avslutter Kal Penn lattermildt.

"Kal Penn kartlegger verden" har premiere søndag 14. juni klokken 21.00 på National Geographic Channel.

Denne saken ble første gang publisert 15/06 2015.

Les også