Bli fotoekspert på 1-2-3
Kan du de grunnleggende funksjonene på kameraet? Vi viser deg triksene - se forskjellen.
Fotografering er en hobby for mange, men dessverre bruker store deler av oss bare de automatiske innstillingene på kameraet.
Den grønne «auto»-innstillingen gjør at alle kan ta et bilde, men ikke nødvendigvis et bilde som er så godt som det kan være.
Fotografi er enkelt
Fotografi er i prinsippet svært enkelt, og det er få begreper å holde styr på hvis du bare vil lære deg det grunnleggende.
I denne artikkelen går vi gjennom de aller mest grunnleggende innstillingene i kameraet ditt, som gjør at du kan få bedre bilder.
Etter å ha lest denne artikkelen vil du forstå hva ISO, lukkertid og blender er, og det er i grunn alt du trenger for å ta det første skrittet mot bedre bilder.
Kort gjennomgang av begreper
La oss først ta en veldig kort forklaring på hva de ovennevnte begrepene betyr, og etter å ha lest gjennom artikkelen vil vi bygge videre med utdypende forklaring:
ISO: Dette er i kamerasammenheng en måleenhet for hvor lyssensitiv bildebrikken i kameraet er. Jo høyere ISO-tall, jo mer lyssensitivt blir kameraet. I praksis betyr det at jo høyere ISO-verdi du benytter, jo mørkere kan det være der du tar bilder. Ulempen er at høyt ISO-tall betyr mer støy i bildene.
Lukker: Dette er tiden filmen eller bildebrikken blir eksponert for lys. En lukkertid på ett sekund betyr at filmen/bildebrikken tar imot og «lagrer» informasjon i ett sekund. Er lukkeren 1/60 av et sekund, tar bildebrikken imot informasjon i 0,0166 sekunder. Jo kortere lukkertid en har, jo mer kan du «fryse» bevegelser.
Grunnprinsippet for et fotografi er at en film eller bildebrikke må motta tilstrekkelig mengde lys på rett måte. Bruker du høy ISO-verdi, trenger du mindre lys inn på filmen, noe som igjen betyr at du kan ha kortere lukkertid. En kortere lukkertid er en fordel i den forstand at det er lettere å holde kameraet stille slik at du får skarpere bilder. Beveger du kameraet mens kameraet tar bilde, blir bildet uskarpt.
Blender: Dette handler om hvor stor åpningen er mellom linsen og filmen/objektivet. En stor åpning betyr at mye lys slipper inn, mens en liten åpning betyr at lite lys slipper inn. Hvis mye lys slipper inn, kan du ha kortere lukkertid. Slipper lite lys inn på filmen/bildebrikken, må du naturlig nok ha lenger lukkertid for å totalt få inn den nødvendige mengden lys.
Fordelen med liten åpning (lite lys) er at en får god dybdeskarphet, mens ved stor åpning (mye lys) gir uskarpe bakgrunner. Blender måles i tall fra typisk 1,4-22, der høyt tall betyr liten åpning og bedre dybdeskarphet.
Grunnfunksjonene på kameraet
De fleste kameraer, med unntak av enkle kompaktkameraer, har et lite hjul på toppen der du kan velge mellom en grønn innstilling P, Tv, Av og M. I tillegg er det ofte noen flere ferdige innstillinger for forskjellige situasjoner, som portrettfotografering, kveldsbilder og lignende.
Grønn innstilling: Dette er full automatikk, og er den perfekte «pek og klikk» innstillingen. Du trenger ingen forkunnskaper for å bruke denne innstillingen.
P (program): Her velger kameraet lukkertid og blenderåpning som på grønn innstilling, men du har selv kontroll over ting som blitz og ISO-verdi. Du kan også justere de fleste andre avanserte innstillinger i kameraet som den grønne innstillingen gjør at kameraet tar seg av selv.
Av (blenderprioritering): Setter du kameraet på Av, bestemmer du som fotograf hva som skal være blenderåpningen, mens kameraet selv da justerer lukkertiden basert på ditt valg av blender. Ved å bruke denne innstillingen kan du selv bestemme hvor mye dybdeskarphet som skal være i bildet.
Tv (lukkerprioritering): Velger du denne innstillingen, velger du selv lukkertiden, og kameraet justerer da selv blenderen basert på din lukkertid. På denne måten kan du selv bestemme i hvor stor grad du skal fryse bevegelser, eller eventuelt lage bilder med bevegelsesuskarphet.
M (manuell): Her justerer du både blender og lukkertid selv. Dette er en innstilling det kan være greit å holde seg unna med mindre du har svært gode kunnskaper om fotografering, men kan blant annet være veldig nyttig om du tar panoramabilder.
De andre innstillingene du har på hjulet, med portrettfotografi og lignende er bare forhåndsdefinerte innstillinger. Portrettfunksjonen vil for eksempel prøve å få til så uskarp bakgrunn som mulig (stor blender) slik at bakgrunnen ikke blir forstyrrende.
Fotografi handler om å kombinere
Fotografering handler i det store og hele om forholdet mellom ISO-verdien, blenderen og lukkertiden. Det vanskeligste som fotograf er alltid å ta bilder i dårlig lys. Er det lite lys i et rom, er det flere måter du kan løse dette på.
Den mest åpenbare løsningen er å bruke lenger lukkertid slik at filmen/bildebrikken eksponeres for lys over en lengre periode. På denne måten vil du få nok lys til at bildet kan bli brukbart, men samtidig er det nesten håpløst å holde et kamera helt stødig i mer enn 1/30 av et sekund, og hvis du har små bevegelser i armen blir bildet uskarpt. Løsningen kan da være å bruke et stativ.
Mer støy kan være å foretrekke
En annen mulighet er å justere ISO-verdien. På et filmbasert kamera betyr det at du må skifte film, og er i de fleste tilfeller uaktuelt, men med et digitalkamera kan du på de fleste kameraer justere dette manuelt.
Velger du en høy ISO-verdi er det langt enklere å ta bilder under mørke forhold, fordi du ikke må ha så høy lukkertid. Ulempen er derimot at høy ISO-verdi fører til mer støy i bildet.
På moderne speilreflekskameraer er det nærmest ikke noe problem å bruke ISO1600 (en veldig høy ISO-verdi), mengden støy blir uansett relativt overlevlig.
Høy ISO-verdi på et kompaktkamera er derimot ofte et stort problem, og det å bruke ISO høyere enn 400 gir oftest et dårlig resultat. Mens kameraprodusentene i gamledager ofte jobbet for å få flest mulig megapiksler, er i dag et mye større fokus på å få mindre støy ved bruk av høy ISO, og nye kameraer er derfor som regel betydelig bedre enn eldre modeller.
Lykke til!