åpenhjertig intervju:
Bent Høie om livet og kjærligheten
I 25 år har de vært hverandres store kjærlighet. Bent Høie og Dag Terje Solvang ser på ulikhetene hos hverandre som verdifull, og klager ikke over en rød sokk i hvitvasken.
De kunne ikke vært mer ulike, virker det nærmest som. Den ene nesten to meter på strømpelesten, høylytt til stede og omtalt som en energibombe av en karismatisk kar. Han andre er vesentlig mindre av størrelse, mild i formen og roligheten selv, uansett hvordan det blåser rundt ham.
Like fullt sitter de her, i en påskegul sofa, tilsynelatende like forelsket som den gang de møttes i militærleiren i Stavanger for 25 år siden. Men mer om det senere.
At de er ulike, er en sannhet som er opplest og vedtatt, både av dem selv og omgangskretsen. Mens Bent gjerne sitter med nesa nede i en bok og nyter stillheten, virrer Dag Terje rundt i liv og røre. Der Dag Terje babler i vei om alt og ingenting, snakker ikke Bent i utide.
Bent Høie
• Bent har vært helseminister siden 2013.
• I år har han sittet 20 år på Stortinget, som representant fra Rogaland.
• Han var Høyres 2. nestleder fra 2010 til 2020.
– Vennene våre sier at jeg snakker hele tiden, mens når Bent sier noe, da lytter alle, for da er det alvor, sier Dag Terje når Hjemmet møter dem i begynnelsen av mars.
– Han skravler ikke hele tiden. Ikke når det bare er oss to. Han kan være stille òg, forsikrer Bent.
Hva han falt for? Bent smiler og kikker på mannen ved sin side.
– Jeg falt jo litt for den veldig flotte mannen.
– Og da hadde jeg hår, til og med, skyter Dag Terje inn, og tar seg til den blanke skallen.
– Og jeg falt for energien og humøret, fortsetter Bent.
– Jeg ble veldig fascinert og glad i ham. Så er vi jo blitt godt kjent etter det. Jeg føler at vi egentlig blir viktigere og viktigere for hverandre etter som årene går. Og nærere og nærere.
Les også: Bent Høie: – Tok jobb i Stavanger for å finne igjen Dag Terje
Anker og seil
I snart 21 år har de vært rette ektefolk. Mens Bent er kjent som landets helseminister, er Dag Terje generalsekretær i turistforeningen.
– Jeg trenger Bent som et anker i livet. Jeg reagerer veldig kjapt på alt, egentlig. Blir fort engasjert. Fort forbanna. Det er kort vei til det meste her i livet. Det å få et sånt anker i livet er for meg viktig. Jeg er aldri så trygg som når jeg er sammen med Bent. Uansett hvor stort et problem er, vet jeg at jeg får et helt
annet perspektiv fra ham, og det er ekstremt verdifullt. Vi blir tettere og tettere vevd sammen. Kanskje fordi vi er så ulike? undres Dag Terje.
Dag Terje Klarp Solvang
• Dag Terje har vært generalsekretær i Den Norske Turistforening siden høsten 2018.
• Han har også vært markedssjef i Høyre og medlem av Stavanger bystyre.
Så er det kanskje noe i at motsetning tiltrekker hverandre.
– Hvis jeg er anker, blir vel han litt seil, hehe. Det kan jo bli litt vel mye vurderinger og frem og tilbake fra min side. Jeg trenger ham som en drivkraft for at ting faktisk skjer. Dag Terje er mye mer utadvendt og sosial som person. Når han kommer inn i et rom, trekkes oppmerksomheten i hans retning. Det er veldig fint, og fint også for meg, smiler Bent.
Men så det er sagt:
– Vi krangler jo. Men de gangene vi krangler, er det fordi jeg mener det går for smått og Bent mener det går for fort, flirer Dag Terje, men understreker:
– Det er der spenningen og dynamikken mellom oss er, og det er enormt verdifullt.
Les også: Da Ida (23) møtte den lokale kjekkasen Marios på Syden-tur, sa det pang
Møttes i militæret
De møttes altså i militæret tilbake i 1996. Dag Terje havnet i Stavanger og ble befal. Til stadighet måtte han ty til den hyggelige rogalendingen på voksenopplæringen hver gang han hadde glemt å booke undervisningsrom. Ikke ante Dag Terje at den trivelige fyren viste seg å være homo, langt mindre at han skulle bli hans ektefelle og livspartner.
Det var en venninne han delte
leilighet med, som sa det til ham.
– Hun sa at det er jo rart at han kommer hele tiden, Dag Terje, jeg tror han er betatt av deg. Men jeg svarte: nei, nei, han er ikke homo, han.
Han tenker tilbake. De var på kino, vennekvelder og hang masse sammen – som venner.
– Så jeg rakk jo og bli
kjent med Bent, bli kjent med personligheten hans. For jeg lar meg jo ikke blende av det ytre, flirer Dag Terje.
Men en kveld tok han mot til seg.
– Vi var ute på byen og endte på en nattkafé og spiste sjokoladekake. Jeg sa at jeg er homo, og da sa Bent: Det er jeg også. Da gikk det endelig opp for meg at vi kunne være mer enn bare venner, mimrer han.
Da Bent inviterte ham hjem på middag, tok han like godt med seg tannbørsten og flyttet aldri ut igjen.
Dette var i 1996. I 2000 giftet de seg.
Les også: Johan (98) overlevde de verste grusomheter – i sitt siste intervju kom han med en advarsel til alle
Ut av skapet
I mai blir Bent 50 år. Dag Terje er 49. Flaks, kaller de det, tiden de ble født på.
– Vi var heldige med tidspunktet vi ble født på. Da vi ble voksne, var det mer åpenhet rundt homofili. Vår ungdomstid kom etter den verste redselen for hiv og aids. Og da vi skulle gifte oss, var partnerskapsloven innført. Det var mange som gikk foran, og som brøytet veldig stor vei for at vårt liv skulle bli så uproblematisk, understreker Bent.
Der Dag Terje kom ut som homofil som 17-åring, kom Bent ut for venner og familie først da han møtte Dag Terje.
– Og det ble veldig fint. Da kunne jeg fortelle at jeg hadde fått en kjæreste, og at det var Dag Terje. Det gikk kjempefint. Jeg hadde ikke noe bekymring for det med mine foreldre.
Noen reaksjoner har det vært. Spesielt de første årene, da Bent var lokalpolitiker i Stavanger sammen med folk godt forankret i bedehusmiljøet. Men det meste som har skjedd, bare preller av. Andre reaksjoner er bare å le av.
– Jeg tror vi er velsignet med et ganske lyst sinn, mener Dag Terje.
– Selv om vi møter litt motgang, tenker vi over om det er et stort problem, eller om det kan sorteres ganske greit. Det tror jeg er viktig. Alle vil jo bli anerkjent. Men jeg har ikke noen vanskeligheter med at andre synes det er vanskelig at jeg er homofil. Det er deres problem, ikke mitt. Men samtidig er det lett og si fordi vi er barn av vår tid. Det var nok annerledes før, da alt handlet om at du var unormal.
Les også: Som barn var Tore nesten alltid redd
Kampen ikke over
– For homokampen er ikke over, understreker de to.
– Vi ser mange homofile som stiller spørsmål ved hva som egentlig er vitsen med Pride. Noen kan bli støtt fordi noen er kledd i dameklær, noen i lakk og lær, mens andre er nakne. De spør hvorfor man skal gjøre det, at det bare er provoserende. Men da har
du jo misforstått hele greia, mener Bent.
– Hva er Pride for dere?
– At du skal skape åpenhet og toleranse for mangfoldet. Da må du vise det frem, «in your face». Det er ideen bak Pride, og derfor er det like viktig også i 2021.
Dag Terje slenger seg på.
– Pride handler om stolthet. La folk få lov til å være stolte av den de er. Vi må aldri akseptere urett. Det hender vi møter folk på egen alder som ikke har så stor toleranse. Som har klare forestillinger om hva som er rett og galt. Men hvem er de til å mene noe om andres liv? undres han, og går ikke av veien for å si kraftig fra når homofile som har det godt, ikke lenger ser vitsen med å kjempe for mangfoldet.
– Vi som er 50 i dag, og har det bra, kan ikke trekke stigen opp etter oss og bare sitte der og være «50, fat and happy». Da blir jeg sint. Skikkelig indignert og slår i bordet, innrømmer han.
– Med årene blir du jo litt klokere om hvilke debatter
du går inn i, og hva du mener offentlig. Men det aldri å
akseptere og se urett, er et ansvar du har når folk følger litt ekstra med, understreker han.
Derfor ønsker paret å være åpne og fortelle om livet de har sammen.
– Vi stiller opp på arrangementer og deltar i Pride, og vi får hyggelige tilbakemeldinger, både fra foreldre og unger om at vi er viktige forbilder. Det er viktig for å vise frem mangfoldet. Det er ikke bare en måte å være homo på. Det betyr at noen finner forbilder i oss, og andre finner forbilder i andre, understreker Bent.
Les også: Gikk på en smell etter Farmen: – Følte jeg hadde vært med i en sekt
Påsketur
Nå står hytta i Bjerkreim i Rogaland for tur. Etter travle tider blir det godt med hyttekos og små og store tradisjoner. Kaffe og sjokolade på senga. Påskelabyrinten på radio, lang frokost og en god skitur.
Les også: Ekteparet Kjos viser frem hytta
At begge i dag er friluftsentusiaster, er ingen selvfølge. Bent vokste opp i snøfrie Stavanger med båt, ikke ski og turer. For Dag Terje handlet friluftslivet hjemme på Kongsvinger om å fylle bøtta med bær eller sitte i stillhet på elgpost en hel dag.
– Det var ikke så veldig lystbetont. Så jeg oppdaget friluftslivet som rekreasjon først i en alder av 18 år, minnes han.
Da de ble et par, begynte de å utforske turinteressen sammen. Og de gjorde det til gagns. Allerede første sommeren de var sammen, hadde Dag Terje sommerjobb som kokk og betjening på Valdresflya vandrerhjem. Bent kom på besøk. Året etter drev de vandrerhjemmet sammen.
Fortsatt sitter minnene derfra godt i hjerterota hos begge.
– Vi må tilbake dit med jevne mellomrom. Sjøl om vi har mange andre favorittsteder også, understreker Bent.
Dag Terje er enig. Hver gang de kommer opp fra Beitostølen og innover fjellet – uansett årstid – triller tårene når han ser Valdresflya.
– Valdresflya var så definerende, fordi det var det stedet vi var sammen tidlig i forholdet vårt. Det er et magisk sted, et av de vakreste på denne jord.
Han kikker bort på ektefellen.
– Og da var vi jo ganske nyforelska.
At Bent Høie har tenkt seg til hytta i påsken har vekket visse reaksjoner. I et intervju med God morgen Norge på TV 2 onsdag fastholder han at planen fortsatt er å dra på hytten om jobbsituasjonen tillater det. Han kommer også med en forklaring på hvorfor han vil dra på hytta til tross for pandemien (red.anm.).
Drømmer
Det har vært et spesielt år, også for ekteparet Høie-Solvang. Et år da Bent som helseminister, har stått i stormen, mens Dag Terje har valgt sine kamper på hjemmebane med omhu.
– Jeg har følt veldig på at det ikke er tid og sted for å klage hvis Bent har kastet en rød sokk inn i hvitvasken.
Bent smiler litt.
– For meg har det vært ekstremt viktig å ha Dag Terje der. Og vite at han er der uansett. Som toppleder vet du at du lett kan bli skubbet over kanten. Da er det viktig at du vet at du har noen der som tar imot. Men også det at du i hverdagen har noen å snakke med og gjøre noe helt annet med. Få tankene vekk, få en hvilepause.
Nå drømmer de om mer tid. Sammen. Til hagearbeid, hytteturer og andre turer.
– Vi er heldige, vi har det aller meste vi kan ønske oss. Men vi har snakket mye om å få hund. Når vi får tid, kjøper vi hund, forsikrer Dag Terje.
Året som er gått har, om mulig, gjort dem enda mer bevisst på hvor viktig det er å ha hverandre.
– Det å få lov til å ha et menneske så nær deg, å få lov til å elske og bli elsket, er en enorm luksus. For oss har det vært ganske så problemfritt. Vi har ikke hatt noen alvorlig friksjon i livet vårt. Vi har ikke hatt mange krangler som har vart mer enn 15 minutter, sier Dag Terje.
Bent nikker.
– Vi var utrolig heldige som traff hverandre og bestemte oss for at det skulle være oss to. Og at vi sto for det. Verdien av det øker for hvert år.
Artikkelen ble opprinnelig publisert i Hjemmet utgave 14, uke 11, 2021.