Bedre enn Da Vinci-koden

Endelig er film to om Robert Langdon klar. Ron Howard har lært av sine feil og laget en god underholdningsfilm.

Publisert

(SIDE2:)Engler & Demoner (Angels & Demons) - USA, 2009. Regi: Ron Howard. Med: Tom Hanks, Ayelet Zurer, Ewan McGregor, Pierfrancesco Favino, Stellan Skarsgård, Nikolaj Lie Kaas

Aldersgrense: 15 år

Dan Browns bøker om Robert Langdon har millioner av lesere. Folk elsker hans konspirasjonsteorier og hans lek med religiøse «sannheter».

Nå er den andre filmen om symbolforskeren premiereklar. «Engler & Demoner» er boka som kom før «Da Vinci-koden», men som ikke ble populær før flere år senere. I filmform foregår handlingen i «Engler og Demoner» i etterkant av hendelsene i «Da Vinci-koden».

Robert Langdon blir bedt om å komme til Vatikanstaten kort tid etter pavens død. Fire kardinaler, som alle er favoritter til å ta over pave-tittelen, er kidnappet. Kidnapperne truer med å drepe dem én etter én, før de til slutt sprenger hele Vatikanstaten i lufta. Brevene og formuleringene deres tyder på at de kommer fra den antatt ikke-eksisterende gruppen Illuminati. Illuminati var tidligere en gruppe vitenskapsmenn som sverget hevn over katolisismen.

Robert kommer til Vatikanet omtrent samtidig som forskeren Vittoria Vetra. En beholder med antimaterie er stjålet fra laboratoriet CERN i Sveits, og denne befinner seg et eller annet sted i Vatikanet. Vittoria er den eneste som kan hindre bomben i å sprenge - men først må de finne den. Sammen med Vatikanpolitiet prøver de å finne både kidnapperne, kardinalene og bomben før tiden renner ut.

Ron Howard fikk mye kritikk for sin filmatisering av «Da Vinci-koden», og mange har derfor vært skeptiske til om «Engler og demoner» blir noe bedre. Kritikerne vil nok finne mange negative ting ved filmen, og det er ingen tvil i at mange vil synes dette blir for dumt.

For ja, dette er ekstremt pompøst. Allerede før handlingen begynner, spilles den pompøse musikken som forblir temaet gjennom hele filmen, og både foto og lyd er storslått.

Kritikerne vil også mene at dette ikke er så veldig troverdig. Og de har for så vidt rett. Robert Langdon må for eksempel ha lomma full av både firkløvere, hestesko og harelabber for å få all den flaksen han har.

Men hva så? Filmen utgir seg ikke for å være en smal og realistisk film. Nei, dette er ren underholdning. Og det er faktisk skikkelig underholdende. Da bør man godta de premissene filmen setter.

Ron Howard har satt opp tempoet noe fra «Da Vinci-koden», og filmen drives derfor fortere framover. Det skjer også mer enn i den første filmen, noe som gjør den mer spennende å følge med på. Historien blir aldri kjedelig, og det dukker stadig opp overraskelser og nye vrier.

Tom Hanks kjenner seg tilsynelatende mer komfortabel i rollen som Robert Langdon enn han gjorde sist. Han spiller den tørre forskeren på en god og humoristisk måte. Ayelet Zurer gjør seg bra som Vittoria Vetra, og Stellan Skarsgård skaper en fin leder for sveitsergarden. Men Ewan McGregor skuffer dessverre litt som Patrick McKenna, som var pavens høyre hånd. Gløden vi som regel ser når McGregor spiller, mangler denne gangen, og karakteren blir noe udefinerbar.

Hvorvidt du har lest boka eller ikke, har ingenting å si for filmopplevelsen. Selvsagt blir overraskelsene større hvis du ikke har lest boka, men du får likevel mye igjen av å se filmen selv om du vet hva som skjer.

«Engler & Demoner» passer for et publikum som liker storslåtte Hollywood-filmer. Dette er ren underholdning fra begynnelse til slutt, og underholdt vil du absolutt bli.