B-gjengsjefen: – Nå er det over

B-gjengens gudfar vil bli lovlydig.

Publisert

Gudfar. Begrepet klinger av mafiaromantikk, kriminalitet og lojalitet til døden skiller en ad. Også i det norske undergrunnsmiljøet har vi gudfarskikkelser.

Avhengig av hvem du spør, og hvilken tid det er snakk om, nevnes gjerne Jan Kvalen. Kampsporteksperten som gikk fra å være vekter på Tveita Senter på slutten av 70-tallet til å bli en av de mest profilerte og fryktede i Oslos underverden, mannen med slaget som ofte resulterte i det noen sykehus omtalte som «Kvalen-bruddet».

Men spør du hvem gudfaren er i dag, vil mange kanskje trekke fram Ghulam Abbas. Norsk-pakistaner, eldste bror i den beryktede Rasool-familien – og lederen for hva enkelte hevder er den største og farligste forbryterorganisasjonen i Norge i dag, B-gjengen.

Herremagasinet Mann publiserer i mainummeret sitt et omfattende intervju med Abbas om sitt ville liv på skyggesiden. Et liv han nå hevder å ville legge bak seg.

Flyktet i kuleregn

Gudfar-referansen var han imidlertid fornøyd med, selv om han ser annerledes på det i dag.

– Det er dritkult. Men det var mer kult for noen år siden. Man vokser jo litt fra det, og i dag skulle jeg gjerne vært uten det stempelet, sier han til Mann.

I intervjuet kan vi lese om flere av episodene som har preget både Abbas liv – og toppsakene i de største avisene i landet. Magasinet beskriver b-gjengsjefen som rolig og mild, selv når han snakker om å bli skutt. Han innrømmer likevel at hjertepumpa kan slå litt ekstra når det står om livet.

– Den ene gangen, på Sognsvann, merket jeg det på kroppen da jeg kom dit, og så at de var flere enn avtalt. Da skjønte jeg at det var en felle. Det var den gangen jeg fikk muligheten til å oppleve turløypene rundt Sognsvann. I veldig full fart, forteller han om da han måtte løpe med kulene hvinende om ørene.

– Jeg skal bli lovlydig

Tiden hvor Abbas løper i sikksakk i kuleregn er ifølge Abbas selv et tilbakelagt kapittel.

I februar 2009 ble Abbas sammen med flere av hans brødre dømt til flere års fengsel for organisert kriminalitet. Når soningen nå snart er over, forteller firebarnsfaren at det er slutt på gjengliv og kriminalitet.

– Ja, det er det. Man vokser fra ting etter hvert. Jeg har ikke gjort noe ulovlig på over et år nå. Det er over, sier han overbevisende, ifølge Mann.

Intervjuet forteller Abbas at han har konkrete planer for fremtiden, men ønsker ikke å avsløre hva det er. At han som lovlydig vil gå en vanskelig tid i møte er imidlertid klar. Han forteller til Mann at det er flere velmenende ting han har gjort som er blitt mistenkeliggjort.

– Jeg har startet noen fotballag på Furuset, for å hjelpe unge vekk fra gata og gi dem et tilbud som vi ikke hadde da vi var små. Inter-Furuset, heter det. Vi har meldt på tre lag, to senior og ett junior, men politiet mener det er et skalkeskjul for å rekruttere gjengmedlemmer, sier han oppgitt til magasinet.

Politiet er positive

Politiet er ikke de første som blir bedt på Id-fest hjemme hos familien Abbas, men avsnittsleder Eirik Jensen for gjengprosjektet i Oslo forteller til Mann at de gjerne hjelper B-gjengsjefen. Om han holder ord.

– Det er veldig positiv om det er sant. Det er ikke første gang en kriminell sier han er ferdig med ulovligheter. Det kan være vanskelig å feste lit til dette, og vi stille oss avventende, sier Jensen til magasinet.

Du kan lese hele det fem sider lange intervjuet med Ghulam Abbas i mainummeret av Mann, som er i salg nå.

[ FAKTA ] Ghulam Abbas og B-gjengen

Født i 1977. Norsk-pakistaner.Regnet som lederskikkelse i den kriminelle B-gjengen.Abbas har fem brødre (Rasool-familien).KRIG MED YOUNG GUNS: I mars 2007 ble Abbas skutt utenfor sitt hjem på Granstangen på Furuset (den såkalte Furuset-episoden). Young Guns medlemmet Alex Ruiz Fuica, som selv ble skutt på Aker Brygge i 2006, ble dømt til 11 års fengsel for drapsforsøket på Abbas.Alex Ruiz Fuica var mannen som satt ved siden av Young-Guns lederen Mohammed «Jeddi» Javed da han ble skutt på Haugerud i 2009. Stig Millehaugen og B-gjengen-medlem Ahmed Shahbaz Dad (29) ble dømt for dette i Oslo tingrett 29. april. Politiet tror at drapet på Haugerud var en del av krigen mellom B-gjengen og Young Guns og at Fuica også skulle drepes av Millehaugen.ORGANISERT KRIMINALITET: I februar 2009 ble Abbas og flere av hans brødre dømt til flere års fengsel for organisert kriminalitet. Både Ghulam Abbas og hans bror Zahid eide leiligheter og eiendommer i boligkomplekset Sports Park i Natal i Brasil, uten at det var registrert i den brasilianske sentralbanken pengeoverføringer i en slik størrelsesorden at eiendommene kunne kjøpes på lovlig vis. Retten besluttet at de to leilighetene i Brasil skulle inndras.OPERASJON NEMESIS: Den såkalte Rasool-saken startet med et storstilt politiaksjon i 2007, kalt «Operasjon Nemesis». Aksjonen ble planlagt som et oppgjør med B-gjengen, og politiet ønsket å ramme den kriminelle virksomheten ved å frata dem verdier som i en årrekke hadde gitt høy status i miljøet.Kilder: Nettavisen, TV 2, Aftenposten.