Norgesmesterskapet i Poker
Aylar Lie: - Jeg vil bli beste kvinnelig pokerspiller i verden
34-åringen har satset alt på pokerbordet. Det har vist seg å være en god investering.
STOKKE (Side3): Norgesmesterskapet i poker er i full gang i Stokke i Vestfold. Blant deltagerne finner man flere av norges mest profilerte pokerspillere.
Én av dem er Aylar Lie. 34-åringen har de to siste årene fokusert knallhardt på å bli en av de beste kvinnelige pokerspillerne i verden og hun er allerede på god vei.
I 2017 ble hun ranket som den beste kvinnelige pokerspilleren i Europa av Global Poker Index (GPI). På verdensbasis var det faktisk bare den kanadiske pokerspilleren Kristen Bicknell som tjente inn mer penger på live turneringer enn Lie i fjor, skriver nettsiden Pengespill.
Topplasseringen til tross, Oslo-kvinnen er ydmyk da vi spør om den imponerende bragden.
- Ja, jeg ble ranket som beste kvinnelige pokerspiller i Europa, men det betyr jo ikke at jeg er den beste kvinnelige spilleren per dags dato - selv om jeg er den med best resultater dette året, humrer Lie.
Om 2017 var bra, ser ikke 2018 ut til å bli så veldig mye dårligere. For øyeblikket er hun den europeiske kvinnelige spilleren med best resultater hittil i år, nummer fem i hele verden og er topp 10 på GPIs liste over «all time» beste kvinnelige pokerspillere i verden. I tillegg leder hun Vi Menn Gullhånda - en rangeringsliste over Norges beste pokerspillere.
Pokerspilleren legger ikke skjul på ambisjonene.
- Målet er å en dag vinne prisen for «Female Player Of the Year» (« POY») på GPIs prisutdeling. I fjor var jeg nummer femten i verden, men i år har jeg rykket opp til topp fem på POY-lista. Disse listene går jo fra år til år, så de betyr jo ikke at du er den beste - bare at du har hatt gode resultater det året. Og det hadde jeg i 2017 og så langt i 2018. Nå prøver jeg å jobbe med spillet mitt og forsøker hele tiden å bli bedre, sier Lie.
Etter Aylar valgte å gå «all in» på pokersatsingen, er ikke det bare for å tjene til livets opphold.
Lie har i mange år markert seg som dyrevernsforkjemper, og da spesielt for å hjelpe gatehunder. Nå bruker hun store deler av pokerpengene på å hjelpe løshunder verden over gjennom organisasjonen Hekate Non Profit, som hun driver sammen med venninnen og veterinær Aja Nafstad.
- Motivasjonen for å jakte på de store pengene er først og fremst for å kunne sikre fremtiden min, men målet mitt er å hjelpe flere ildsjeler som driver private «sheltere», og å redde flere gatehunder.
- Tidligere var jeg faktisk ikke så opptatt av å tjene penger utover det å ha nok til å kunne fø meg selv, men jeg fikk kjenne på det å ha dårlig økonomi da jeg var langvarig syk og jeg opplever stadig at det alltid er økonomien som setter begrensninger for hva og hvor mye vi kan bidra med.
- Målet er ikke å tjene masse penger på poker bare for kjøpe materielle ting. Målet er å tjene nok til å leve et behagelig liv og kunne fortsette det arbeidet vi har gjort i halvannet år nå, legger hun til.
Organisasjonen har blant annet hjulpet hundehjem og gatehunder i Kypros, Libanon, Hellas og Serbia.
Til tross for gode resultater rundt filten verden over, understreker Lie at hun ikke sitter igjen med så mye:
- Jeg er bare i startfasen som pokerspiller. Totalt har jeg spilt inn cirka to millioner kroner på turneringer disse to årene jeg har satset på pokeren, men det er fryktelig mye utgifter - innkjøp til turneringer, flybilletter, opphold, mat og så videre. Med andre, jeg sitter ikke igjen med noe lønn etter at utgiftene er trukket fra, forteller Lie.
- Bare i Norge ølbøttene står på bordet
Dette er første gang norgesmesterskapet arrangeres på Oslofjord Convention Center i Stokke utenfor Tønsberg. Tidligere har det blitt avholdt på Gardermoen i november.
Selv om det så langt ikke har gått helt veien for Lie i NM, er hun full av lovord om å flytte turneringen til solfylte Vestfold.
- Knallbra arrangement så langt. Topp lokale og veldig proft gjennomført. Om jeg skal komme med noen tips til forbedringer til neste år, så er det å ha flere bord og flere dealere. For det er litt for få akkurat nå og det hadde åpnet for å la flere delta. Da jeg skulle registrere meg for highrolleren, var det fullt. Det var litt irriterende. Foruten det, er alt rundt topp.
- Du har jo spilt mye i utlandet de siste årene - Las Vegas, Monaco og Barcelona blant annet. Hva er den største forskjellen på å spille i Norge og utlandet?
- Det er vel bare i Norge du ser en bøtte med øl på hvert eneste spillebord i en så stor turnering som dette, sier Lie og ler, før hun legger til:
- For nordmenn er poker hobby og kos. Det er mer avslappet stemning her enn i utlandet. Inntrykket mitt er at for mange er det ikke pengene som står i fokus, men å ha det hyggelig. Det er få som driver på med dette kun for å vinne penger. Det er mer det sosiale og pengene det spilles om er helt klart en bonus, mener pokerspilleren.
- 99 prosent av alle de som er med her har jo en jobb ved siden av. For dem er poker moro, men nivået er faktisk overraskende godt for å være hobbyspillere.
Drømmer om Gullhånden
Selv om det ikke ser ut til å bli noen NM-tittel på Aylar i år, er det én pris hun sikter seg inn på i 2018: Vi Menn Gullhånda. Prisen går til årets beste norske pokerspiller i inn og utland uavhengig av kjønn. I 2017 lå Aylar lenge an til å vinne prisen, men måtte til slutt se seg slått av Preben Stokkan.
- Det skulle jo bare mangle at Preben klarte å vinne Gullhånda. Han er en langt mer erfaren og bedre spiller enn meg - og i mine øyne kanskje Norges beste spiller i Texas Hold'Sem per dags dato. Men foreløpig leder jo jeg, så nå håper jeg bare at han tar seg ferie resten av året så jeg vinner, ler Lie.
- Men han har meldt at han gir meg kamp hele veien inn så jeg tar ikke ferie før jul, jeg. Gullhånda skal jeg ta i år, legger hun til lattermildt.
- For å være helt ærlig, så er jeg ikke så opptatt av å ta en NM-tittel. For meg er det kulere å kunne ta Gullhånda. Det deles ut mange NM-titler, mens Gullhånda oppsummerer resultatene for hele året og er veldig eksklusiv. Det hadde vært kjempekult å vinne den, avslutter Lie.