Astrid Uhrenholdt Jacobsen

Åpnet opp om kjæresten: – Jeg føler meg heldig

Astrid Uhrenholdt Jacobsen snakker ut om mediestormen og forteller at hun stod på kanten av stupet i fjor vinter. Hun kom seg gjennom stormen, og nå smiler også kjærligheten.

<b>MOTBØR:</b> Astrid Uhrenholdt Jacobsen ble utsatt for massiv kritikk i året som gikk, og i november unnskyldte NRK seg for en feilaktig fremstilling av saken som var bakgrunnen for kritikken.
MOTBØR: Astrid Uhrenholdt Jacobsen ble utsatt for massiv kritikk i året som gikk, og i november unnskyldte NRK seg for en feilaktig fremstilling av saken som var bakgrunnen for kritikken. Foto: NTB
Først publisert Sist oppdatert

– Nå skal jeg ha min første ferie noen gang. Jeg la opp under pandemien, da hadde jeg igjen et kvart år av legestudiet. Så bar det rett i praksis og førstelinjen under covid. Siden jeg begynte å jobbe har jeg brukt alle feriene mine på frivillige verv, forteller Astrid Uhrenholdt Jacobsen (36).

– Det har vært bra for meg å lande litt her nå, ikke ha noen planer og ta livet med ro.

Deltar i «Mesternes mester»

Hunden Bror logret ivrig rundt matmor da vi møtte henne i en avsidesliggende Sørlands-vik i fjor sommer. Her hadde hun den siste tiden konkurrert om den gjeve tittelen «Mesternes mester», etter det som har vært et krevende år så langt.

– 2023 har ikke vært bra i det hele tatt. Jeg har aldri vært så nærme kanten som jeg har vært i vinter. Jeg rakk ikke forberede meg til «Mesternes mester», men det gjør heller ikke noe. Det jeg er god til, vet jeg sitter i kroppen.

<b>BESTEVENN:</b> Hunden Bror var med under hele «Mesternes mester»-oppholdet. Til vanlig er den spreke hunden en viktig del av Astrids aktive livsstil. 
BESTEVENN: Hunden Bror var med under hele «Mesternes mester»-oppholdet. Til vanlig er den spreke hunden en viktig del av Astrids aktive livsstil.  Foto: Svein Brimi

Etter Astrid la opp som langrennsløper i 2020, har hun engasjert seg gjennom frivillige verv i toppidretten.

Som leder av den norske utøverkomiteen, opplevde Astrid i fjor vinter å få massivt hat og kritikk for å ha åpnet for en dialog rundt at enkelte russiske og belarusiske utøvere kunne returnere til idretten under nøytralt flagg, under et møte med IOC (Den internasjonale olympiske komité).

– Den siste tiden har jeg tenkt at dette tror jeg ikke er verdt det. Så synes jeg det er trist i seg selv, fordi jeg vet jeg har en veldig høy kapasitet. Hvis ikke jeg skal orke, hvem skal da orke? undrer Astrid.

– Men selv om det en periode blåser og føles helt forferdelig, glemmer jeg det nok også litt etter hvert. Du går videre og tenker at alt går bra til slutt.

Les også: Dette er deltakerne i «Mesternes mester» 2024

Unnskyldning fra NRK

Det var NRK.no sin fremstilling av saken som vekket de sterke reaksjonene. Astrid havnet i det hun beskriver som en endeløs vinterstorm hun hverken hadde forutsett eller følte seg hjemme i.

Ti måneder senere, i november 2023, innrømmet NRK feilen og rettet en beklagelse til Astrid Uhrenholdt Jacobsen som ikke hadde blitt gitt anledning til å imøtegå påstandene i saken. Les beklagelsen her.

– Det er bare mine aller nærmeste som vet hvor mye det har kostet for meg. Å få den unnskyldningen betydde mye. Nå føler jeg at jeg er ferdig med det. Det er deilige å kjenne på.

– De som er interesserte, de vet. Resten er det ikke så farlig med, innrømmer Astrid kort tid etter at unnskyldningen ble offentliggjort.

Les også: (+) – Jeg er veldig takknemlig for at jeg har fått lov til å jobbe for NRK, men det rare er at jeg er så sjeleglad for at jeg ikke er der lenger

<b>ETTERLENGTET SOMMERFERIE:</b> Astrid forteller at hun har lagt bak seg et mentalt krevende halvår. For første gang på så lenge hun kan huske, tok hun seg en velfortjent sommerferie. 
ETTERLENGTET SOMMERFERIE: Astrid forteller at hun har lagt bak seg et mentalt krevende halvår. For første gang på så lenge hun kan huske, tok hun seg en velfortjent sommerferie.  Foto: Svein Brimi

Brennende engasjement

Astrids høye arbeidsmoral vil alltid være en del av henne. Selv som toppidrettsutøver, føltes det ikke nok og «bare» trene. Hun hadde også et behov for å utfordre egne, kognitive evner.

– Hva som skal til for å bli best i den idretten du driver med, avhenger hvilken type du er. Jeg måtte ha noe ved siden av for å fungere. For jeg kjedet meg med å «bare» trene.

– Når jeg ikke studerte ved siden av toppidretten, endte jeg opp med å trene altfor mye. Jeg trengte å bruke hodet for å fungere, forteller Astrid.

1 OL-gull, tre VM-gull og 14 NM-gull er blant medaljene som står igjen som et bevis på suksessoppskriften. Likevel kan Astrid ta seg selv i å fundere: «Hvis ikke jeg hadde brukt så mye krefter på andre ting, kanskje jeg hadde vært bedre?»

Samtidig var nettopp disse sidesyslene kanskje nettopp grunnen at hun holdt ut så lenge som hun gjorde.

– Jeg mener at den dobbelterfaringen gjorde at jeg brukte lengre tid på studietiden og modnet helt annerledes. Det har gjort meg til en bedre lege. Jeg tror også det gjorde meg til en bedre skiløper.

– Men i en ideell verden, ville det vært litt mindre strevsomt å kombinere det om systemet hadde vært annerledes, tror den engasjerte toppidretts-pensjonisten.

<b>DRØMMELAG:</b> Astrid Uhrenholdt Jacobsen var lenge en av våre virkelig store langrennsløpere og hun står blant annet igjen med OL-gull, tre VM-gull og 14 NM-gull fra en innholdsrik karriere. I 2020 valgte hun å legge opp og flytte fokuset mot å hjelpe andre. 
DRØMMELAG: Astrid Uhrenholdt Jacobsen var lenge en av våre virkelig store langrennsløpere og hun står blant annet igjen med OL-gull, tre VM-gull og 14 NM-gull fra en innholdsrik karriere. I 2020 valgte hun å legge opp og flytte fokuset mot å hjelpe andre.  Foto: NTB

I dag kjenner ikke Astrid på det samme behovet for å prestere. Nå er målet å hjelpe andre.

– Jeg har oppnådd nok i min karriere til at det behovet jeg har for å markere meg og vise at jeg er god nok, det er dekket. Nå ønsker jeg å jobbe for andre.

Les også: Slik er «Mesternes mester»-huset 2024

<b>SEG SELV LIK:</b> – Jeg er nok en veldig åpen, transparent og verdibasert menneske. Det var jeg nok også i idretten, forteller den tidligere langrennsløperen til Her og Nå. I dag engasjerer hun seg innenfor ulike, frivillige verv ved siden av å jobbe som lege.
SEG SELV LIK: – Jeg er nok en veldig åpen, transparent og verdibasert menneske. Det var jeg nok også i idretten, forteller den tidligere langrennsløperen til Her og Nå. I dag engasjerer hun seg innenfor ulike, frivillige verv ved siden av å jobbe som lege. Foto: Svein Brimi

Kjæresten Ingeborg Ingersdatter Djupnes

Knappe to måneder etter «Mesternes mester»-innspillingen, avslørte Astrid at hun ikke hadde tilbrakt den etterlengtede sommerferien alene.

På sosiale medier annonserte «Mesternes mester»-deltageren at hun har funnet lykken med Ingeborg Ingersdatter Djupnes fra Nord-Norge.

Drøye ett år etter at hun for første gang pratet åpent om sin legning, forteller hun at det har vært fint å kunne dele sin kjærlighet.

– Jeg har ikke fått noen kjipe tilbakemeldinger. Så min opprinnelige magefølelse om at det er helt greit å si høyt, den fikk jeg bekreftet. Jeg føler meg heldig. Så synes jeg det er viktig at den delen av historien også blir fortalt. At det ikke er så mye å være redd for, smiler hun takknemlig.

«Mesternes mester» sendes på NRK 1 fredager kl. 20:05. Du kan også se programmet her på NRK TV.