Finn Schjøll

Åpen Finn Schjøll: – Nesten vanskelig å snakke om

TV 2-profilen sparer vanligvis ikke på noe når han inviterer til fest, bortsett fra på grunnlovsdagen. Da mener Finn Schjøll at det holder i massevis med enkel mat, godt humør – og masse blomster.

<b>VERTSKAP:</b> Hjemme hos Finn Schjøll i Åsgårdstrand er det dekket til folkefest. Den folkekjære blomstereksperten håper å kunne inspirere til årets borddekking. Rødt, hvitt og blått er selvsagt gjennomgangsfarger, selv i vertskapets klesstil.
VERTSKAP: Hjemme hos Finn Schjøll i Åsgårdstrand er det dekket til folkefest. Den folkekjære blomstereksperten håper å kunne inspirere til årets borddekking. Rødt, hvitt og blått er selvsagt gjennomgangsfarger, selv i vertskapets klesstil. Foto: Svein Brimi
Først publisert Sist oppdatert

– Du trenger ikke å gjøre det så komplisert! 17. mai er den eneste festdagen i året der jeg ikke overdriver. Enten du inviterer til frokost eller lunsj, så holder det med lettvint mat, som et smørbrød og et kakestykke til gjestene. Husk at folk spiser pølser og is gjennom dagen, de kommer ikke til deg for å bli stappmette, sier Finn Schjøll (75).

Den kjente floristen danderer festbordet han har stelt i stand for inspirasjon til Norges nasjonaldag. For selv om maten kan være lettvint, mener han at bordet bør se lekkert ut.

Han liker at det blomstrer med naturelementer og grønt. Men heller ikke det trenger å være komplisert, sier han.

– Alle blomster er fine å pynte med. Selv har jeg brukt av det jeg har. Nå er det for eksempel tid for stemorsblomster. Og er det noe som slår liljekonvaller?

– Men synes du det blir for dyrt å kjøpe blomster, så kan du plukke bjørk, løv og blader. Legg det utover bordet, med små flagg som man kan kjøpe for en billig penge. Går du ut og plukker en hvitveisbukett i tillegg, så har du et nydelig bord, foreslår Finn.

Les også: Finn Schjøll om den dramatiske opplevelsen: – Jeg skjønte at det var noe gærent

<b>FINGERNEM:</b> Blomsteroppsatsene får alltid hedersplassen hjemme hos Finn. Her danderer han bordbuketten med stemorsblomster, brudeslør og roser. – Stemorsblomstene har jeg lagt i små vannbeholdere. Da holder de seg lenge, råder Schjøll.
FINGERNEM: Blomsteroppsatsene får alltid hedersplassen hjemme hos Finn. Her danderer han bordbuketten med stemorsblomster, brudeslør og roser. – Stemorsblomstene har jeg lagt i små vannbeholdere. Da holder de seg lenge, råder Schjøll. Foto: Svein Brimi

Bursdag på 17. mai

For den kreative 75-åringen er det kun fantasien som setter grenser når han pynter til fest. Selv har han bestandig tatt saken i egne hender, og gjort det så lettvint som mulig når han inviterer til bursdagsfest. Under oppveksten var det naturlig nok ikke gjennomførbart å feire Finns barnebursdag på selve dagen, 17. mai.

Finn ble til slutt lei av å feire fødselsdagen med «restekaker» den 18. mai. For som han selv sier, «det er mye morsommere med vorspiel, enn nachspiel».

Lille Finn begynte dermed å endre morens invitasjonskort fra 18. til 16. mai i stedet.

– På den tiden jobbet mor på konditori, og da gikk jeg innom og sa jeg skulle hente en kake. Så kjøpte jeg loff og bananer et annet sted, så hun ikke skulle oppdage det.

<b>EN KAFFETÅR:</b> Kake og kaffe er et must for gjester på 17. mai. Finn bruker finserviset på den store dagen, med kaffekjele i sølv. Floristen sier det holder å tørke av med en klut, om man ikke orker å pusse sølvtøyet.
EN KAFFETÅR: Kake og kaffe er et must for gjester på 17. mai. Finn bruker finserviset på den store dagen, med kaffekjele i sølv. Floristen sier det holder å tørke av med en klut, om man ikke orker å pusse sølvtøyet. Foto: Svein Brimi

– Da gjestene kom 16. mai, serverte jeg loff med bananskiver, kake og brus. Mer trengte jeg ikke, og mor ante ingenting. Som voksen er det fint å feire bursdagen 18. mai, men som barn var det en helt ubrukelig dag, sier han lattermildt til Her og Nå.

Les også: – Vi hadde store planer for 17. mai og alt som skulle skje. Men i stedet for hurra, ble det tre ganger tre ... diaré

Pynt med gjenbruk

I motsetning til mange andre feiringer, mener Blomster-Finn at nasjonaldagen kan gjøres så billig som mulig. I tillegg til selvplukkede blomster og naturelementer, er det like flott med gjenbruk.

– Her har jeg brukt min gamle, røde juleduk, og kjøpt en 17. mai-løper i papir på Nille. Den kostet under 70 kroner. Løperen har jeg lagt over juleduken, og så pynter jeg med røde detaljer, tipser Finn.

<b>TIDSBESPARENDE:</b> Blomster-Finn anbefaler at man pynter bordet dagen i forveien om man har invitert til 17. mai-frokost. Papirrullen har han kjøpt på Nille til en billig penge. Den bruker han over sin røde juleduk.
TIDSBESPARENDE: Blomster-Finn anbefaler at man pynter bordet dagen i forveien om man har invitert til 17. mai-frokost. Papirrullen har han kjøpt på Nille til en billig penge. Den bruker han over sin røde juleduk. Foto: Svein Brimi

«God morgen, Norge»-profilen har ingen rigide tradisjoner på nasjonaldagen. Han har feiret den både i utlandet, og i forskjellige norske byer. Med barnebarn som bor både i Tønsberg og Oslo, sto han ofte langs fortauet for å se dem gå i barnetoget da de var mindre.

Finn har tidligere også vært på jobb når TV 2 har hatt 17. mai-sendinger. Det er likevel én ting han ikke klarer seg uten:

Sophie Elise helt privat: – Vi bodde i en trang kjellerleilighet og hadde lite...
Pluss ikon
Sophie Elise helt privat: – Vi bodde i en trang kjellerleilighet og hadde lite penger

– Jeg liker å få med meg kransenedleggelsen på 17. mai. Jeg synes det er en fin måte å hedre de som har betydd mye for Norge, eller har kjempet for landet vårt. Det er også en tradisjon man gjerne kan innvie barna i, så de kan forstå hvorfor dette er en historisk dag. At det ikke bare handler om pølser, is og tog, sier Finn.

<b>SMAKFULLT:</b> – På 17. mai bør maten være lettvint, oppfordrer sier Finn. På kjøkkenet klargjøres festkaken før servering.
SMAKFULLT: – På 17. mai bør maten være lettvint, oppfordrer sier Finn. På kjøkkenet klargjøres festkaken før servering. Foto: Svein Brimi

Nettopp barnetoget maner nemlig frem et høyst rørende minne hos blomstereksperten.

– Det er nesten vanskelig å snakke om, innrømmer han, tydelig rørt.

Les også: (+) Alt virket perfekt hjemme hos oss. Folk skulle bare visst

Barnetog på 17. mai

Som barn brukte Finn jernskinner på bena, noe som hemmet motorikken. Han kunne dermed sjelden delta i lek og fysisk aktivitet, og heller ikke ta del i det tradisjonsrike barnetoget på 17. mai.

Gjennom barneårene måtte han derfor bare bivåne toget fra sidelinjen. Da jernskinnene endelig ble fjernet, var Finn blitt ungdom – med klassekamerater som følte seg ferdig med å gå i barnetog.

– Jeg var 14 år første gang jeg gikk i barnetoget. Da var det bare en tredjedel av klassen som gikk med meg, og jeg husker hver og en av dem. Det rører meg ennå. For de gikk for min skyld. 17. mai-toget betyr derfor mye for meg, medgir Finn.

Og nettopp barnas forkjærlighet for de faste 17. mai-tradisjonene, gjør det lettere for vertskapet. Igjen formaner Finn om å ikke gjøre det komplisert ved å trylle frem nye retter.

– Barn er fornøyd med pølser, is og kake. Hold deg til tradisjonen. Maten trenger ikke være kostbar, men den bør se lekker ut. Husk at du også gjerne kan pynte kake og mat med spiselige blomster. Det er helt vesentlig. Folk som pynter med ikke-spiselige blomster får jeg litt vondt i magen av, konstaterer han, før han ramser opp dekorative blomster som kan spises:

– Stemorsblomst, ringblomst, fioler og nelliker. Alle frukttrær som blomstrer kan du spise, bortsett fra tomatblomsten. Du kan også spise roseblader, men bare pass på at rosene er økologiske. Tulipaner er også godt, sier han, og spiser et tulipanblad som for å understreke poenget.

<b>GODT TIL KAFFEN:</b> Om man ikke har tid til å bake, går det helt fint å kjøpe baksten. Selv har Finn kjøpt kake hos den lokale bakeren i Åsgårdstrand. Den har han pyntet med spiselige stemorsblomster og roseblader.
GODT TIL KAFFEN: Om man ikke har tid til å bake, går det helt fint å kjøpe baksten. Selv har Finn kjøpt kake hos den lokale bakeren i Åsgårdstrand. Den har han pyntet med spiselige stemorsblomster og roseblader. Foto: Svein Brimi
<b>ENKELT OG GODT:</b> Finn serverer tre forskjellige smørbrød med roastbiff, brie og reker. De er enkle nok, men ser forseggjorte ut med stemorsblomster og små flagg. – Man trenger ikke gjøre det så komplisert, sier han.
ENKELT OG GODT: Finn serverer tre forskjellige smørbrød med roastbiff, brie og reker. De er enkle nok, men ser forseggjorte ut med stemorsblomster og små flagg. – Man trenger ikke gjøre det så komplisert, sier han. Foto: Svein Brimi

Blomster-Finn går over de siste borddetaljene før han sier seg fornøyd og klar for fotografering.

– Nå ser det ut som et festbord, gjør det ikke? Det ser i hvert fall ikke ut som om jeg har invitert til lapskaus, oppsummerer en alltid like blid og feststemt Finn Schjøll.

Les også: «Denne er bedre enn Prosecco, og koster bare noen kroner mer». Her er vår vinanmelders tips til 17. mai-festen

<b>VELKOMMEN TIL BORDS:</b> Finn Schjølls festbord i all sin prakt. Servise og glass i forskjellige størrelser gir bordet lekenhet og tekstur. Her har han dekorert med en blanding av eget design hos Magnor, loppefunn og Halvor Bakke. – Et festbord skal se ut som et festbord, fastslå Finn.
VELKOMMEN TIL BORDS: Finn Schjølls festbord i all sin prakt. Servise og glass i forskjellige størrelser gir bordet lekenhet og tekstur. Her har han dekorert med en blanding av eget design hos Magnor, loppefunn og Halvor Bakke. – Et festbord skal se ut som et festbord, fastslå Finn. Foto: Svein Brimi

Finns gode tips til 17. mai

1. Gjør det så lettvint som mulig. Folk får fort nok på 17. mai, så tenk heller enkelt – men fint.

2. 17. mai starter tidlig. Da kan du gjerne pynte bordet dagen i forveien, så slipper du å stresse for mye om morgenen.

3. Ikke stress med matserveringen. Folk er like fornøyde med et smørbrød og et kakestykke. Mat får de uansett nok av gjennom dagen. Men pass på at retten du serverer ser delikat ut, og pynt gjerne med spiselige blomster. Du trenger heller ikke ha dårlig samvittighet om du kjøper inn mat, i stedet for å lage den. Gjør det som er enklest for deg.

4. Pynt festbordet med blomster og flagg. Synes du det blir for dyrt med innkjøpte blomster, er det like lekkert å dekorere med selvplukkede blomster. Bruk alt det fine naturen har å by på. Kvister, bjørk, blader og løv er fine elementer.

<b>RØDT, HVITT OG BLÅTT:</b> Finns bordskatter er en blanding av loppefunn og nytt design. Han bruker nasjonalfargene når han dekker til bords. Bladstilkene på serviettene har han hentet fra hagen.
RØDT, HVITT OG BLÅTT: Finns bordskatter er en blanding av loppefunn og nytt design. Han bruker nasjonalfargene når han dekker til bords. Bladstilkene på serviettene har han hentet fra hagen. Foto: Svein Brimi

5. Om du ikke orker å pusse sølv, så holder det å tørke av med en klut.

6. Ikke gjør folk oppmerksomme på alt du ikke har fått gjort. Sier du, «ikke se på vinduene mine», så vil selvfølgelig gjestene legge merke til at de ser ut som de har fått melkesprut. Sier du ingenting, så ser det bra nok ut.

7. Og viktigst av alt, vær blid! 17. mai er en festdag til glede og nytelse.