Anna Sundberg var gift med en global terrorist: - Det tok to uker å radikalisere meg

Møt Anna Sundberg i kveldens «Skavlan».

Publisert

(SIDE2): I disse dager kommer Anna Sundberg ut med boken «Älskade terrorist», skrevet sammen med journalisten Jesper Huor.

Livet på innsiden

Den handler om hvordan Anna, som ung kvinne fra et av de bedre strøkene i vestkystbyen Halmstad i Sverige, giftet seg med en av nåtidens store terrorister, og tilbragte 16 år med militante islamister.

I kveld er hun gjest hos Fredrik Skavlan med boken som forteller hvorfor hun sluttet seg til da mujahedin, hvordan livet var på innsiden og hvordan det var å leve i alle disse årene. Det finnes ikke mange fortellinger fra innsiden av slike miljøer, og ikke mange kvinners beretninger.

Anna Sundberg er svært åpen på «Skavlan» om hvordan hun ble radikalisert, og hvordan hennes verdensbilde var.

Var svært søkende

Anna Sundberg studerte i Lund. Hun omtaler seg selv som en søker, men ikke spesielt uvanlig. En jente som hadde mange venner, men også en som følte hun trengte grenser og syntes hun hadde alt for mange valg. Så møtte hun en muslimsk mann, hun konverterte og fikk to barn. Hun havnet i en gruppe salafister der læren var veldig streng.

Sundberg og mannen ble til slutt skilt, men hun forlot ikke religionen og giftet seg med en mann som var jihadist. Said Arif ble til slutt en av verdens mest ettersøkte terrorister. Det er antatt at han døde i mai i fjor.

I boken «Älskade terrorist» forteller hun om hvordan hun med sine da to barn tok seg via Berlin til mujahedins hemmelige treningsleire i Georgia, ved grensen til Tsjetsjenia.

Til slutt ble Anna og hennes barn tatt i husarrest av Assads sikkerhetsstyrker i Syria og svensk UD hjalp dem tilbake til Sverige.  Det tok likevel lang tid før Anna forlot sin tro.

ÄLSKADE TERRORIST: Anna Sundberg levde 16 år innen jihadist-miljøet. Det tok henne tid å bryte ut, men hun sier at det viktigste er at det venter folk som du kan flykte til når du flykter fra noe.
ÄLSKADE TERRORIST: Anna Sundberg levde 16 år innen jihadist-miljøet. Det tok henne tid å bryte ut, men hun sier at det viktigste er at det venter folk som du kan flykte til når du flykter fra noe. Foto: Monkberry/NRK

- Radikalisering går kjempefort

 På «Skavlan» snakker hun om hvor lett det var å radikalisere søkende sjeler som henne.

- Man skal være oppmerksom når noen begynner å oppføre seg underlig. Mest om de plutselig slutter å omgås mennesker de pleide å være nær. Om de begynner å kle seg annerledes, spise annerledes, sier Sundberg.

For henne gikk det svært raskt.

- Når man er ung, kan det gå kjempefort. For meg gikk det to uker. Jeg har lest om ungdommer som etter fem-seks uker plutselig har vært i Syria, sier Sundberg til Fredrik Skavlan.

Anna Sundberg mener at de fleste av disse ungdommene, som henne selv, flykter fra noe.

- Derfor er det kjempeviktig å få dem til å flykte TIL noe. Man kan alltid forandre seg, tenke seg om en gang til. Og derfor er det viktig at mennesker, spesielt de unge, får sjanse til det.

Se hele intervjuet med Anna Sundberg på «Skavlan» fredag kveld, klokken 21.25

Denne saken ble første gang publisert 04/03 2016.

Les også