programleder og fysiker Andreas Wahl

– Jeg er sykkelentusiast! Enkelte dager sykler jeg både på ett, to og tre hjul

I uke to er det programleder og fysiker Andreas Wahl (40) som skal sykle fra Bremsnes til Urke i Møre og Romsdal i årets «Sykkelsommer».

<b>ANDREAS WAHL</b>: Programleder og fysiker Andreas Wahl forteller at det er tre høydepunkter han ser frem til i Sykkelsommer: – Folk, natur og vær. Jeg håper alle tre viser seg fra sin spektakulære side.
ANDREAS WAHL: Programleder og fysiker Andreas Wahl forteller at det er tre høydepunkter han ser frem til i Sykkelsommer: – Folk, natur og vær. Jeg håper alle tre viser seg fra sin spektakulære side. Foto: NRK
Først publisert

I uke to av «Sykkelsommer» er det programlederen og fysikeren Andreas Wahl (40) som skal suse rundt på to hjul fra Bremsnes til Urke i Møre og Romsdal.

– Har du et spesielt forhold til stedene du skal sykle gjennom i Møre og Romsdal?

– Ikke i form av at jeg har bodd der eller lignende, men jeg har besøkt Møre og Romsdal mange ganger. Det sterkeste minnet er Brøvøllsfestivalen i Velledalen i Sykkylven. Imponerende og sjarmerende festival på et lite sted med nydelige folk.

– Ellers har jeg kjørt Atlanterhavsveien med bobil og gjort mange show og foredrag i området. Dette blir første gang fra sykkelsetet, og det er noe helt annet. Jeg gleder meg stort!

Les også: Sportskommentator Christian Paasche: – Jeg lå i steinurene og spydde

Sykkelentusiast

– Hva slags forhold har du til sykkel og sykling?

– Jeg er sykkelentusiast! Enkelte dager sykler jeg både på ett, to og tre hjul. Jeg leverer barn med kassesykkel. På jobb har jeg en enhjuling til små avbrekk fra stillesittende arbeid. På ettermiddagen kan det bli en tur med tohjulingen for å kjøpe inn det som mangler til middagen.

<b>SYKKELSOMMER</b>: Det er programlederen Andreas Wahl som sykler etappen som går langs kysten i Møre og Romsdal.
SYKKELSOMMER: Det er programlederen Andreas Wahl som sykler etappen som går langs kysten i Møre og Romsdal. Foto: Annemor Larsen/VG

– Hvordan skal du forberede deg til turen?

– Jeg holder på å lese meg litt opp på lokal geologi og ingeniørkunst, men først og fremst gleder jeg meg til å treffe menneskene vi møter langs ruten. Jeg håper mange slenger seg med på sykkel i et par kilometer.

– Hva tror du blir mest utfordrende?

– Å lage kontinuerlige TV-sendinger fra sykkel. Fotografene kommer til å sykle. Lydteknikeren og hele regikontrollen med alle skjermene er på hjul. Vi har til og med en slags gjestesofa jeg kan sykle interessante mennesker i.

– Det var først da jeg traff Tobias at jeg fikk lyst på barn
Pluss ikon
– Det var først da jeg traff Tobias at jeg fikk lyst på barn

– Hva håper du blir høydepunktene?

– Folk, natur og vær. Jeg håper alle tre viser seg fra sin spektakulære side.

Les også: (+) Therese Johaug: – Vi hadde nok ikke så god råd da jeg vokste opp

<b>ÅRETS SOMMER-GJENG:</b> Her er gjengen som skal lede og sykle gjennom tre av Norges fylker. Fra venstre: Ida Yasin Andersen, Hans Andreas Solbakken, Nadia Hasnaoui, Silje Nordnes, Amir Horori, Julie Strømsvåg, Kirsti Falch-Nilsen og Else Kåss Furuseth. Andreas Wahl var ikke til stede da bildet ble tatt.
ÅRETS SOMMER-GJENG: Her er gjengen som skal lede og sykle gjennom tre av Norges fylker. Fra venstre: Ida Yasin Andersen, Hans Andreas Solbakken, Nadia Hasnaoui, Silje Nordnes, Amir Horori, Julie Strømsvåg, Kirsti Falch-Nilsen og Else Kåss Furuseth. Andreas Wahl var ikke til stede da bildet ble tatt. Foto: Morten Bendiksen

«Sykkelsommer» på NRK

Uke to ruller fra 12. til 16. juli fra Bremsnes til Urke i Møre og Romsdal. Her får du en oversikt over stedene de besøker:

Onsdag 12. juli: Bremsnes – Bud

Bremsnes er et tettsted i Averøy kommune på Nordmøre. Tettstedet har 1038 innbyggere (2022) og er det stedet på Averøya som ligger nærmest byen Kristiansund. Bremsnes har derfor utviklet seg fra kirkested og fergested til et tettsted.

Bud er et tettsted og fiskevær i Hustadvika kommune og ligger ytterst ute på Romsdalskysten med det kjente havstykket Hustadvika som nærmeste nabo. Navneformen er en eldre skrivemåte av ordet ei bu. Ordet er her brukt om rorbuer, som de tilreisende fiskerne bodde i under sesongfisket.

<b>IDYLLISK</b>: Første etappe ender i det idylliske fiskeværet Bud.
IDYLLISK: Første etappe ender i det idylliske fiskeværet Bud. Foto: Sigmund Krøvel-Velle / Samfoto

Torsdag 13. juli: Bud – Midsund

Midsund er en tidligere kommune i Møre og Romsdal som eksisterte fra 1965 til 2019. 1. januar 2020 ble kommunen slått sammen med Molde kommune. Midsund er en vakker perle av en øy som ligger fint plassert med forholdsvis kort avstand til byene Molde og Ålesund. Vakker natur, nydelige fjelltopper og spektakulære steintrapper.

Fredag 14. juli: Midsund – Tennfjord

Tennfjord og Eidsvik ligger innerst i Grytafjorden i Ålesund kommune. Eidsvik ligger i den nordøstre delen av fjordbotnen, mens Tennfjord ligger ved den innerste bukten i sør og grenser i sør og øst mot Skodje kommune. Tennfjord har vært et attraktivt område for husbygging. Det bor i overkant av 900 mennesker i Tennfjord krets.

Lørdag 15. juli: Tennfjord – Sykkylven

Sykkylven er en kommune på sørsiden av Storfjorden på Sunnmøre, sørøst for Ålesund. Kommunen omfatter den rundt ni kilometer lange Sykkylvsfjorden.

Hovednæringen i Sykkylven er industri med hovedvekt på møbelindustri som eksporter til verdensmarkedet. Blant kjente fabrikker er Ekornes, LK Hjelle og Brunstad. Det bor cirka 4330 mennesker i Sykkylven.

Søndag 16. juli: Sykkylven – Urke

Urke er en bygd midt i Sunnmørsalpene i Ørsta kommune. Bygda ligger på Rånahalvøya ved Norangsfjorden som er en arm av Hjørundfjorden.

<b>ENDESTASJON</b>: Pittoreske Urke ligger ved Norangsfjorden, og her slutter sykkeletappen til Andreas Wahl.
ENDESTASJON: Pittoreske Urke ligger ved Norangsfjorden, og her slutter sykkeletappen til Andreas Wahl. Foto: Alamy Stock Photo

Bygda har mellom 30 og 40 fastboende, men det er mange som har hytte og feriehus her. Ved Urke landhandel får du kjøpt dagligvarer, drivstoff og medisiner året rundt.

Kilder: Wikipedia, kommunens egen hjemmeside og Store norske leksikon