Movember

Amund (17) har vært alvorlig syk flere ganger. Nå lover han å sykle 356 kilometer om han samler inn 90.000 kroner

- Det hjelper ingen at jeg synes synd på meg selv.

MOVEMBER: Amund er en av flere tusen nordmenn som velger å la barten gro for å rette fokus mot menns helse i november. Den tidligere kreftsyke 17-åringen sier han vil sykle Trondheim-Elverum dersom han klarer å samle inn 90.000 kroner.
MOVEMBER: Amund er en av flere tusen nordmenn som velger å la barten gro for å rette fokus mot menns helse i november. Den tidligere kreftsyke 17-åringen sier han vil sykle Trondheim-Elverum dersom han klarer å samle inn 90.000 kroner. Foto: (Privat)
Først publisert

Vi er i midten av november, noe som betyr at menn over hele verden har latt barten gro for å rette fokus mot menns helse.

Lege Kjetil Høye har allerede i en kommentar på Side3 skrevet om viktigheten av at menn sjekker seg for prostatakreft og oppsøker lege oftere.

Menn (og kvinner) kan registrere seg på Movember-bevegelsens egne hjemme sider og la donasjonskassen gro samtidig som barten. Blant de flere tusen norske mennene som har registrert seg, er det én ung mann som har tatt barte-prosjektet et nivå høyere.

For det 17 år gamle Amund Rotbakken fra Elverum mangler i ansiktshår, tar han nemlig godt igjen med et hårete mål. Elverumsgutten har sagt seg villig til å sykle fra Trondheim til hjemstedet dersom han klarer å få samlet inn 90.000 kroner i løpet av n(m)ovember.

Movember

- En årlig kampanje der menn lar barten gro for å sette fokus på menns helse. Både kvinner og menn samler inn penger til aksjonen, både med og uten bart.

- Movember ble startet i Australia i 2003 av en kompisgjeng. Har siden den gang spredt seg til store deler av verden.

- I løpet av 13 år har kampanjen samlet inn over 4.2 milliarder kroner, som har finansiert over 1200 prosjekter med fokus på prostatakreft, testikkelkreft og menns psykiske helse, blant annet forebygging av selvmord.

- I Norge dukket kampanjen offisielt opp første gang i 2011. Siden den gang har norske bartesøsken samlet inn nærmere 30 millioner kroner. I 2015 samlet nordmenn inn 6,5 millioner kroner til kreftforskning blant menn.

(Kilde: Movember Foundation)

Sterk historie

Foruten at pengene vil gå til en god sak, har Rotbakken enda en motivasjon for å gi tilbake:

Som niåring ble det funnet en svulst på hjernen. Det skulle bli starten på mange år med sykehus som hans andre hjem.

- Som niåring ble jeg syk og diagnostisert med hjernesvulst. Det gir meg en ekstra gnist for å gjøre dette her og gi noe tilbake. Så min måte får være å eventuelt sykle for en så god sak som movember er, sier Amund til Side3.

Etter å ha gått i gjennom fem hjerneoperasjoner, stråling og cellegift-kur, ble Amund erklært frisk i 2011 etter to år med sykdom. Men bare ett år etterpå merket den unge gutten at alt ikke var som det skulle. Han var mye sliten, trøtt og slet med å sove. Høsten 2012 fikk han store smerter i ryggen.

- Smerten spredte seg sakte, men sikkert utover hele kroppen. Og da valgte beina å takke for seg, slik at jeg ble lam fra livet og ned. Jeg måtte sitte i rullestol i ni måneder, forteller Amund.

Støtt Amunds movember-innsamling her.

TØFFE TAK: Amund har vært igjennom mange tøffe opptreningsperioder for å lære seg å gå igjen.
TØFFE TAK: Amund har vært igjennom mange tøffe opptreningsperioder for å lære seg å gå igjen. Foto: (Privat)

Heldigvis for elverumsgutten var ikke lammelsene varig. Etter flere uker med knallhard opptrening, klarte han å komme seg på bena igjen.

- Det ble mange ukers opptrening igjen ved Catosenteret i Son. Jeg måtte lære å bevege en tå, så ankel og til slutt hele benet. Heldigvis kom jeg meg på egne ben igjen. Men det som er veldig rart, er at selv om du lærer deg å gå igjen, så sliter du med å utføre enkle oppgaver. Jeg har spilt fotball hele livet. Da fysioterapeuten satte en ball foran meg, visste jeg akkurat hva jeg skulle gjøre med den, men beina ville bare ikke lystre, forteller Amund.

SYKKELRITT: Kun to måneder etter han hadde lært seg å gå igjen, stilte Amund opp i et sykkelritt for å samle inn penger til barnekreftforeningen. Her møtte han blant annet skistjernene Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud.
SYKKELRITT: Kun to måneder etter han hadde lært seg å gå igjen, stilte Amund opp i et sykkelritt for å samle inn penger til barnekreftforeningen. Her møtte han blant annet skistjernene Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud. Foto: (Privat)

Foruten å bare gå vanlig, forteller 17-åringen at han måtte lære seg på nytt å gå i oppover - og nedoverbakker, sykle, svømme og sparke en fotball.

- Det var helt sinnssykt, sier Amund.

Det skulle ta ett og et halvt år før 17-åringen klarte å gå for egen maskin og smertene hadde sluppet taket.

- Alltid blid

Men for den viljesterke og evig blide unge mannen var ikke sykdomshelvetet over.

Høsten for to år siden kommer smertene tilbake i ryggen. Amund blir på ny lam og det blir en ny runde med knalltøff opptrening.

- Ja, det har blitt noen turer på rehabilitering kan du si, humrer 17-åringen over telefonen.

Sophie Elise helt privat: – Vi bodde i en trang kjellerleilighet og hadde lite...
Pluss ikon
Sophie Elise helt privat: – Vi bodde i en trang kjellerleilighet og hadde lite penger

Legene har enda ikke et klart svar på hva smertene i kroppen og lammelsene skyldes.

SMILER GODT: 17-åringen sier at venner omtaler han som "blid hele tiden". Her fra perioden han måtte bruke rullestol i flere måneder etter han ble lam fra livet og ned.
SMILER GODT: 17-åringen sier at venner omtaler han som "blid hele tiden". Her fra perioden han måtte bruke rullestol i flere måneder etter han ble lam fra livet og ned. Foto: (Privat)

For til tross for de utrolige mange nedturene elverumsgutten har opplevd i sitt korte liv, virker det ikke til å prege humøret.

- Hvor kommer pågangsmotet fra?

- Haha. Nei, jeg vet ikke. De fleste som kjenner meg, sier at jeg er blid uansett hvor vondt jeg har det. Jeg vet ikke hvorfor. Jeg tror kanskje jeg har arvet den biten fra fatter'n. Han har dyttet på meg innstillingen at det er ikke sikkert at ting blir som det var, men det kommer til å ordne seg på en eller annen måte, filosoferer han.

Amund legger til at uansett hvor ille han har hatt, er det alltid noen som har hatt det verre.

- Jeg har møtt så mange forskjellige mennesker som har hatt det vanskelig. Det er greit nok at jeg har hatt det jævlig, men det er det søren meg mange andre som har også. Å gå rundt å synes synd på seg selv hjelper ingen, sier han bestemt.

Lever fortsatt med smerter

For selv om kreften og rullestolen er borte, har ikke smertene tatt veien. Amund sier at han fortsatt sliter med mye smerter. Huden hans er ekstrem sensitiv for all kontakt. Bare det å få en klem, eller ha på seg klær, gjør vondt.

Det er greit nok at jeg har hatt det jævlig, men det er det søren meg mange andre som har også. Å gå rundt å synes synd på seg selv hjelper ingen.
Amund Rotbakken (17)

- Jeg går med store smerter fra livet og opp hver dag. Jeg er mye sliten og sengeliggende. Derfor synes jeg det er utrolig kult at jeg kan sette meg et mål som dette, samt samle inn penger til en god sak og dermed hjelpe andre. I hvert fall prøve og samle inn litt penger.

Tanken om sykkelturen kom etter løs prat med en kompis der de var enige om at "det hadde vært kult å gjøre noe for en god sak som movember".

HÅRETE MÅL: Elverumsgutten omtaler seg selv som en "hobby-syklist" og sier han ikke har lagt noe treningsplan for en eventuelt langtur til hjemstedet neste sommer.
HÅRETE MÅL: Elverumsgutten omtaler seg selv som en "hobby-syklist" og sier han ikke har lagt noe treningsplan for en eventuelt langtur til hjemstedet neste sommer. Foto: (Privat)

Så langt har responsen fra venner og familie vært god, men Amund forteller at han er et stykke unna de 90.000 kronene og de rundt 365 kilometerne han har satt seg som mål.

I skrivende stund har han fått inn nærmere 4000 kroner. Men det er fortsatt en god stund igjen av november og 17-åringen håper han når målet.

- Det kommer sakte, men sikkert inn penger. Jeg håper virkelig vi får litt fart på det nå de siste ukene.

Videregående-elven understreker at han ikke er noe utbredt syklist og sier at det kan bli seigt å komme seg igjennom de 356 kilometerne.

- Jeg sykler kun på hobbybasis. Det er jo et godt stykke, men får jeg inn 90.000 kroner, så tar jeg det som en utfordring.

- Og om du kun når 89.000 kroner, blir det fortsatt sykkeltur?

- Hehe. Vi får se. Motivasjonen for dette er jo å nå 90.000 kroner til Movember, men man vet aldri, ler Amund.