Alkoholiserte betroelser

Bent Hamers film skiller seg ikke nevneverdig fra Bukowskis bøker. Man sitter også denne gangen igjen med den samme gode følelsen.

Publisert

Factotum – Norge 2005. Regi. Bent Hamer. Med: Matt Dillon, Lily Taylor og Marisa Tomei.
Aldersgrense: 15 år.

På samme måte som i forfatterens bøker, er det vanskelig å finne et fast holdepunkt i denne filmatiserte historien. Regissør Hamer har på den måten greid å legge seg tett opp til det litterære uttrykket som preger Charles Bukowski. Tilsiktet eller ikke, det fungerer veldig bra i denne noe oppstykkede fortellingen.

I filmatiseringen av romanen «Factotum» følger vi Henry Chinaski på sine vandringer mellom jobber, barer og kvinner. Altmuligmannen, som tittelen refererer til, prøver hele tiden å skrive ned sine bedrøvelige opplevelser av hverdagen i litterær form.

Kanskje ensformig, men med sine klare høydepunkt gjennom rusens berg og dal bane.

På samme måte som selve karakteren, lider Matt Dillon under varierende prestasjoner. En god porsjon underfundig komikk hjelper lite på bohemen Hamer prøver å skape på sin første filmtur til USA. En skulle nesten tro Dillon er et stakkarslig forsøk på å få mer oppmerksomhet i filmens hjemland.

Mer sjel er det å finne i rollen til Lili Taylor. Kjæresten som desperat prøver å holde et godt tak i både mannen sin og flaska på samme tid.

Uansett sklir disse to sammen godt inn i det maleriske miljøet regissøren og fotgrafen har greid å skape. Hamer har i positiv forstand greid å få frem mange av de bildene undertegnede satt igjen med etter å ha lest noen av Bukowskis romaner. Etter denne filmen er jeg fortsatt like fascinert – både av forfatteren og regissøren.

Se traileren her.

Denne saken ble første gang publisert 28/04 2005.

Les også