Alexander Read og familien måtte evakueres

Familien bodde i telt 70 dager i strekk: – Litt skriking, herjing, kos og kaos

Bare fire dager ut i den 70 dager lange ekspedisjonen, ble det bråstopp for familien Read. Røyken veltet ut av motoren, båten tok inn vann og barna måtte evakueres.

<b>TURGLAD:</b> Mange har fått med seg den turglade familien med pappa og eventyrer Alexander Read i spissen. På TV 2 har vi tidligere sett ham og datteren Mina Floriana (7) krysse blant annet Finnmark på ski i TV-serien «Mina og meg». 
TURGLAD: Mange har fått med seg den turglade familien med pappa og eventyrer Alexander Read i spissen. På TV 2 har vi tidligere sett ham og datteren Mina Floriana (7) krysse blant annet Finnmark på ski i TV-serien «Mina og meg».  Foto: Thomas Løvold
Først publisert

Alexander Read (42) sitter og nyter morgenkaffen ved havgapet i nord når vi prater med ham på telefonen fra naturskjønne Ingøy utenfor Finnmarkskysten.

Her har familien bestående av Alexander, Kristin Victoria (39), Mina Floriana (7), Lilje Olava (4) og Rose Caspara (1) satt opp teltet for noen dager.

– Vi har nå vært på tur i 61 dager, og hvilepulsen senket seg om mulig enda noen hakk her på Ingøy. Bortenfor her leker barna i en liten fordypning i terrenget. Som et lite sandbadekar på den lange hvite sandstranden.

– Det er de enkle naturopplevelsene som varmer hjertet mitt og jeg setter høyest.

70 dager på ekspedisjon

Vi kan høre på Alexander at han smiler fornøyd. Å traske barfot ut av teltet om morgenen, speide utover nordishavet og tilbringe tid i vill og vakker nordnorsk natur sammen som familie – det er selve definisjonen på livskvalitet for den entusiastiske eventyreren.

– Litt skriking, herjing, kos og kaos – det er noe med den enkle levemåten som følger med å være ute i naturen med familien, som appellerer til meg. Så har jeg gledet meg til å dele den nordnorske naturen med familien min.

<b>NØYE PLANLAGT:</b> Familien startet sommerens ekspedisjon med å krysse Oslomarka på sykkel, og skulle etter seilasen i Oslofjorden blant annet padle kano i Rjukan-området, krysse Hardangervidda på hesteryggen, vandre i Breheimen, før de syklet og teltet i Øst-Finnmark. 
NØYE PLANLAGT: Familien startet sommerens ekspedisjon med å krysse Oslomarka på sykkel, og skulle etter seilasen i Oslofjorden blant annet padle kano i Rjukan-området, krysse Hardangervidda på hesteryggen, vandre i Breheimen, før de syklet og teltet i Øst-Finnmark.  Foto: Thomas Løvold

– Jeg var i forsvaret i Finnmark og har også jobbet i kystkommandoen i Harstad. Men ingen i familien min har vært lenger nord enn Tromsø. Sett bort fra Mina, som gikk Finnmark på tvers sammen med meg («Mina og meg» på TV 2 red.anm).

<b>TELTLIV</b>: Familien Read har i all hovedsak bodd i telt gjennom de 70 dagene på tur. De voksne og Rose på ett år har bodd tett i tett med Mina og Lilje i eget telt.
TELTLIV: Familien Read har i all hovedsak bodd i telt gjennom de 70 dagene på tur. De voksne og Rose på ett år har bodd tett i tett med Mina og Lilje i eget telt. Foto: Privat

70 dager på familieekspedisjon nærmer seg slutten når vi prater med Alexander. Men den kunne like gjerne endt brått lenge før den tid.

Starten på den nøye planlagte reisen fra Oslo til Barentshavet, gikk nemlig ikke helt etter planen. Alexander forteller om det som etter hvert ble en høydramatisk kveld for den kjente friluftsfamilien.

Les også: Alexander Read: – Det var et lykketreff at jeg mistet jobben

Seilbåten havarerte

Etter å ha krysset Nordmarka på sykkel, havarerte nemlig seilbåten som skulle ta dem videre i Oslofjorden.

– Vi kom ikke så veldig langt før vi hørte at motoren begynte å fuske, før den stoppet helt. Samtidig begynte det å ryke kraftig fra motoren og båten tok inn vann. Det var litt mye armer og bein der en stund, kan du si.

<b>NATURBARN</b>: Den eventyrlystne familien fikk seg noen luftige toppturer i løpet av reisen. Her nyter Lilje og Mina den flotte utsikten.
NATURBARN: Den eventyrlystne familien fikk seg noen luftige toppturer i løpet av reisen. Her nyter Lilje og Mina den flotte utsikten. Foto: Privat

I båten satt barna. Situasjonen var såpass alvorlig, at de bestemte seg for å evakuere de to eldste ut i gummibåten.

– Selv om det ikke var fare for at det skulle ta full fyr, var det ikke en kjempeålreit opplevelse der og da. Da var det greit å få barna opp i den lille jolla i tilfelle vi måtte forlate skuta.

Da motoren stanset, ble familien liggende å drive i den tett trafikkerte Oslofjorden.

– Det var først da jeg traff Tobias at jeg fikk lyst på barn
Pluss ikon
– Det var først da jeg traff Tobias at jeg fikk lyst på barn

– Da var det bare å få ut dreggen slik at vi ikke drev på land, forklarer Alexander.

Da barna var evakuert og båten sikret, fikk familien kontaktet Redningsselskapet for bistand. Et vennepar dukket tilfeldigvis opp i en båt, og tok seg av de to eldste barna.

Les også: (+) Roy Erling Karlsøen (57) har levd for eventyrene − nå betaler kroppen prisen

<b>FIKK HJELP:</b> Redningsskøyta hjalp familien etter båt-havariet i Oslofjorden. Mamma Kristin sitter her på dekk med minstejenta Rose Caspara.
FIKK HJELP: Redningsskøyta hjalp familien etter båt-havariet i Oslofjorden. Mamma Kristin sitter her på dekk med minstejenta Rose Caspara. Foto: Privat

Datteren Lilja Olava

Til tross for en litt skremmende opplevelse, greide familien å forholde seg rolig – og i etterkant ser de humoren i det hele. Lilje Olava (4) var mest skuffet over at dramaet ikke eskalerte ytterligere.

– Lilje satt i gummibåten og ventet på at flammene skulle dukke opp, og ble egentlig litt skuffet da røyken avtok og båten sluttet å ta inn vann, flirer eventyreren.

Når enden er god, er allting godt. Alexander forteller at til tross for at de gjerne skulle vært dramaet foruten, så er uforutsette hendelser en del av det å være på ekspedisjon.

Og da motoren ikke lot seg fikse, fikk familien lånt en ny seilbåt, og fortsatte eventyret. Til slutt er det de fine minnene fra en drømmesommer som sitter igjen etter over to måneder på reisefot.

– De fine minnene er det mange av. Jeg vet ikke hvorfor, men jeg husker kanskje aller best da vi syklet Rallarvegen. Det hadde vært en del regn, og dermed ble det litt mer logistikk og armer og ben for å få tørket alt av utstyr.

<b>TAUET I LAND:</b> Ved hjelp av redningsskøyta, ble familien Read tauet i land. Motoren lot seg ikke redde, og de fikk dermed lånt seg en ny seilbåt før ferden bar videre mot nye eventyr. 
TAUET I LAND: Ved hjelp av redningsskøyta, ble familien Read tauet i land. Motoren lot seg ikke redde, og de fikk dermed lånt seg en ny seilbåt før ferden bar videre mot nye eventyr.  Foto: Privat

– Så fikk vi satt opp teltet, barna koste seg ute i naturen, vi kunne senke skuldrene, senke beredskapen og nyte en kaffekopp. Følelsen av å virkelig være på tur sammen som familie - det er noe helt spesielt.

Tur eller hverdag. Paradoksalt nok finner familien Read den samme gleden like utenfor stuedøren.

– Selv om vi er på en 70 dagers tur, er det likevel en normalitet sammenlignet med livet vi ellers lever. Det er ikke en flukt fra hverdagen eller oppgjør med noe hjemme.

– Vi tar med oss veldig mange av de samme idéene og jakten på de enkle stundene ute i naturen. Vi surrer rundt, småkrangler, ler og fjaser, ler Alexander, som til daglig er bosatt i Nordmarka sammen med familien.

Les også: Frank Løke åpner opp: – I dag kjenner jeg mer på samvittigheten enn noen gang

TV-serien «Mina og meg»

Ekspedisjonen de har vært på, skal etter planen bli til en ny sesong av den Gullruten-nominerte «Mina og meg»-serien, som produseres for Altibox. Den nye sesongen følger Read og familien når de skal ta seg fra hjemmet i Maridalen og opp til Barentshavet i Finnmark. Når den skal sendes er ennå ikke klart.

<b>UT PÅ TUR, ALDRI SUR:</b> Det er når familien kan senke skuldrene ute i naturen, de har det på sitt aller beste. Men Alexander understreker også gleden og viktigheten av både krangling og uenigheter underveis. Han mener det handler om «å krangle godt» – og si unnskyld.
UT PÅ TUR, ALDRI SUR: Det er når familien kan senke skuldrene ute i naturen, de har det på sitt aller beste. Men Alexander understreker også gleden og viktigheten av både krangling og uenigheter underveis. Han mener det handler om «å krangle godt» – og si unnskyld. Foto: Privat

Selv om den aktive familien tilbringer mye tid utendørs, er dette første gangen de drar på en så lang ekspedisjon som en familie på fem. Det har bydd på nye gleder og oppdagelser.

– På en slik tur blir barna enda mer sammensveiset. Mina, som ligger i et annet telt sammen med Lilje, kommer og henter Rose hos oss på morgenen. Hun har så mye glede av de to eldste. Hun begynte å gå allerede da hun var ni måneder gammel, så nå flyr hun rundt i naturen her med de to eldste, forteller Alexander, og fortsetter:

<b>SAMMENSVEISET</b>: Storesøster Mina hjelper villig til med sine yngre søsken. Her bærer hun rundt på lille Rose Caspara (1) i strandkanten.
SAMMENSVEISET: Storesøster Mina hjelper villig til med sine yngre søsken. Her bærer hun rundt på lille Rose Caspara (1) i strandkanten. Foto: Privat

– Dynamikken blir annerledes når vi er flere, som nå. Og med Rose må vi ta hensyn, ta flere pauser og sørge for at hun får sove nok. Men den største utfordringen med å dra på tur sånn generelt er som voksen å bestemme seg for å dra!