7 høydepunkter fra Google-lanseringen

Her er alt du trenger å vite om nye Android, smartklokker og TV-satsningen.

Først publisert

Googles enorme utviklerkonferanse gikk av stabelen i går kveld norsk tid, og førte med seg en kavalkade av produktlanseringer og spennende presentasjoner. Google viste frem produkt etter produkt, og kunne stolt fortelle om alt vi har i vente i tiden som kommer.

Men hva var det viktigste? Hva er det du bør glede deg mest til, og når kommer det? Ta en titt på listen under, så finner du alt du trenger å vite:

1: Android vokser

Android har nå over én milliard aktive brukere. Hver dag sendes det 20 milliarder tekstmeldinger og 93 millioner selfies blir tatt.

For å bli enda større vil Google begynne å produsere det de kaller «Android One»-telefoner, som skal bli langt billigere enn mange av dagens telefoner. Med en prislapp på under 500 kroner per enhet skal de friste voksende markeder.

Android vil i tillegg snart være å finne på langt flere enheter. Telefoner, nettbrett, TV-er, klokker, bilnavigasjon og TV-er er bare begynnelsen.

2: «Alt» får nytt design

Android har vokst fra å bare være et operativsystem på telefonen, til noe som finnes på drøssevis av enheter med ulike funksjoner og skjermstørrelser. I den anledning har Google skapt en ny designfilosofi, kalt «Material Design». Ideen er at ting skal se likt ut på tvers av plattformer og programmer.

Stilen er ganske minimalistisk og enkel, med store flater, glade farger og nøytrale teksttyper. De har imidlertid ikke fjernet alt av skygge og tekstur, slik at man skal kunne forstå hvilke elementer på skjermen er interaktive, og hvilke du ikke trenger å trykke på. 

3. Android L ble vist frem

Den neste utgaven av Android kommer til høsten, og kodenavnet denne gangen er Android L. Her fikk vi se mange spennende nye funksjoner du kan glede deg til å leke med på telefonen eller nettbrettet ditt:

Smarte varslinger

Varslinger på låsskjermen. Foto: Google Varslinger i Android L kan nå falle ned fra toppen av skjermen, og litt som på iOS kan du velge hva du skal gjøre med dem, uten å avbryte det du driver med. Får du for eksempel en tekstmelding når du spiller et spill, kan du fjerne varslingen på toppen av skjermen med et enkelt trykk.

Varslinger på låsskjermen har også blitt smartere, og du kan dobbelttrykke på dem for å komme til den relevante appen.

Smart styring av flere programmer

Du kan nå bla mellom åpne apper i en slags 3D-visning, hvor også faner i nettleseren blir behandlet som separate programmer. Dermed blir det lettere å hoppe mellom programmer, men også mellom programmer og forskjellige nettsider.

Å få barn, og deretter bli alenemor, har endret drømmene til Cecilie Skog
Pluss ikon
Å få barn, og deretter bli alenemor, har endret drømmene til Cecilie Skog

Bedre og smartere sikkerhet

lover å være sikrere enn tidligere Android-utgaver. Google har blant annet implementert muligheten til å fjernslette alt på telefonen i tilfelle den blår stjålet, og lover også bedre sikkerhet mot skadelig programvare.

Låsskjermen har også blitt smartere, ved at hvis den kjenner at den er i en «trygg situasjon», for eksempel hvis smartklokken din er tilkoblet, kan den automatisk deaktivere låskoden. Dermed slipper du å trykke inn koden din hele tiden, men telefonen er fortsatt trygt beskyttet hvis den blir stjålet.

Kraftigere søk

Apper du har installert blir nå en del av søket du gjør. Søker du for eksempel på en film, vil søkeresultater fra filmapper som IMDB også dukke opp. Søket har også fått et lekrere design, med bedre oversikt over resultatene.

Raskere!

I Android L bytter Google ut motoren som driver selve appene, og lover at mange apper vil yte dobbelt så bra som tidligere. Den nye motoren heter ART, og vil fungere like godt på både Android-enheter med Nvidia- eller Qualcomm-prosessorer.

Bedre batteritid

Android L introduserer en helt ny funksjon kalt Project Volta, som utelukkende handler om å forbedre batteritiden på enheten din. Dette betyr flere ting. Først og fremst vil du få langt mer informasjon om nøyaktig hva som trekker strøm på enheten din, og hva du kan skru av for å forbedre levetiden. Selve operativsystemet har blitt optimalisert for å kunne kjøre i strømsparemodus, og utviklere vil ha muligheten til å redusere strømforbruket i appene sine. Du vil også kunne aktiver en egen strømsparemodus når som helst.

4. Android til smartklokker ble vist frem

Vi har hørt et par ting om Android Wear, Android-varianten for smartklokker, et par ganger tidligere, men denne gangen satte Google virkelig fokus på det lille operativsystemet.

Android Wear handler nesten utelukkende om å gi deg informasjonen du trenger, så raskt som mulig, så enkelt som mulig. Operativsystemet er tilpasset til å både fungere på små firkantede skjermer, men også på runde skjermer, som Motorolas Moto 360.

5. De første smartklokkene er allerede tilgjengelige

Helt siden Google først viste frem Android Wear for tre måneder siden, har det vært to klokker de har fokusert på: LGs firkantede LG G-klokke, samt den runde Moto 360 fra Motorola. I går kunne de også stolt vise frem en ny klokke fra Samsung, kalt Galaxy Gear Live, som ser nesten identisk ut som Gear 2-klokken vi har sett tidligere. Forskjellen er imidlertid at denne vil kjøre Android Wear i stedet for Tizen.

Både LG G og Gear Live kan forhåndsbestilles allerede nå, og vil sendes ut i begynnelsen av juli. Prisene vil være på henholdsvis 230 og 200 dollar, eller 1400 og 1225 kroner. Motorolas Moto 360 vil bli tilgjengelig i løpet av sommeren.

6. Google kommer til bilen din

Android Auto er et system som i korte trekk går ut på å bringe ulike Google-applikasjoner som Google Now, Google Maps og Google Play Music inn i bilen via smarttelefonen, og gjøre dem mest mulig tilgjengelige og intuitive å bruke i bilen.

Android Auto er ventet å bli tilgjengelig i biler fra Honda, Volvo, Mercedez-Benz og andre produsenter allerede i år.

Dette kommer bare måneder etter at Apple viste frem CarPlay, som har mange av de samme funksjonene, men kun for Apple-enheter og biler som har integrert støtte for det.

7. Google vil ta over stua di

Nok en gang setter Google fokuset på TV-skjermen, denne gangen i form av Android TV. Android TV er programvare som enten blir integrert direkte i TV-en av produsentene, eller i en separat boks du kobler til TV-en. Android TV vil fungere som en mellomting mellom Apple TV og Google Chromecast, hvor du kan sende ting fra andre enheter til TV-skjermen, eller spille Android-spill direkte på TV-skjermen via Android TV-apper.

Vil du vite hva konkurrenten driver med?
Få med deg 18 høydepunkter fra Apples sommerlansering »

(Kilder: Hardware.no, The Verge, Stuff.tv, Amobil.no)