5 måter å unngå voldtekt på

Denne listen vil garantert provosere.

Foto: Monkey Business Images (Colourbox)
Publisert

(SIDE2): Tittelen på denne artikkelen har vi lånt fra den nye boken «F-ordet. 155 grunner til å være feminist», som slippes i disse dager.

I anledning kvinnedagen 8. mars, har vi fått lov av forfatterne å gjengi den fem punkter lange listen for hvordan man unngår voldtekt. Vi er klar over at listen kan provosere - men vi synes også den er bra på sitt vis.

Fordi den på sin omvendte måte viser hvordan offer for voldtekt ofte blir møtt med holdninger som at «Du burde hatt på deg andre klær» eller «Hvis du ikke hadde vært så full...» - så hadde ikke voldtekten skjedd.

5 måter å unngå voldtekt på

1) Dersom du har vanskelig for å beherske deg ved synet av korte shortser og skjørt: Hold deg hjemme mellom mai og september.

2) Dersom du stadig vekk tolker hyggelig oppførsel og smil som en invitasjon til å forgripe deg på andre: Hold deg hjemme hele året!

3) Pass på deg selv og kameraten din hvis du omgås jenter som har drukket mye alkohol. Dersom du tolker det at jenter blir for fulle til å si nei som at de vil ligge med deg: Ta antabus.

4) Dersom du ser på deg selv som en mannemann med et spesielt stort seksuelt behov: Husk å runke en ekstra gang før du går hjemmefra. Runking skader ingen.

5) Er du usikker på hvor grensene går i intime relasjoner? Spør den andre personen! Om du ikke klarer det, bør du slutte å inngå intime relasjoner. Eventuelt følge råd nr. 2.


Som om det er offerets skyld at hun ble voldtatt. (Eller han ble voldtatt - vi skal og vil ikke glemme at også gutter og menn opplever slike overgrep.)

SE OGSÅ:Her blir en ung mann utsatt for seksuelle overgrep - tror du noen bryr seg?

Og før anklagene kommer: Nei, vi tror ikke menn har problemer med å la være å forgripe seg om de ser ei drita jente i miniskjørt på byen. Men å si at en sommerkledd jente ble full og det er derfor hun ble voldtatt, er en like hårreisende påstand.

Den fem punkt lange listen peker på noe som er et stort problem også her i Norge -  hvert år voldtas det mellom 8000 og 16.000  jenter og kvinner. Mørketallene er store, og de færreste anmelder overgrepet til politet. Av sakene som ender hos politet, er det svært mange saker som henlegges grunnet bevisets stilling og mangel på vitner.

Og voldtekt er bare en ting mange unge opplever. Det er også slut-shaming, vold påført av kjæresten, netthets og kroppspress.

LES også: Halvparten av oss kjenner personlig én som er blitt seksuelt misbrukt som barn
OG her: De intime bildene gjør at hun ikke tør gjøre det slutt
HER: - Når du må trykke «unfollow», så har du allerede et problem

Boken er skrevet av Marta Breen, Madeleine Schultz og Jenny jordahl. De presenterer den 229 sider lange boken slik:

- Det finnes hundrevis av bøker om feminisme, så hvorfor skrive en ny? Vi har to hovedgrunner: For det første ønsket vi å skrive om det som skjer akkurat her og nå. Vi tror nemlig at vi befinner oss midt inne i en ny bølge i norsk feminisme. Og for det andre ville vi skrive en bok som kan leses av hvem som helst – ikke bare de som har tatt mastergrad i kjønnsteori eller likestillingsstudier. Kanskje mest av alt ønsker vi oss unge lesere.

Side2 hadde denne helgen et stort intervju med Breen, om boken, feminisme og likestilling - og nettroll. Det kan du lese her:
«Bøy dere ned og sug, feminister»

Lik Side2 på Facebook

Du kan også lese mer om problematikken rundt likestilling og feminisme, vold og voldtekt og kroppspress i disse sakene Side2 har skrevet:

Ble voldtatt av mannen hun datet
- Ikke kall dere selv for det!
- Det er skrevet av en feig idiot med lav selvtillit
- Jenter ned i 11-års alderen ringer hit og forteller at de kun har spist et knekkebrød i dag.

Denne saken ble første gang publisert 09/03 2015.

Les også