23 ting du neppe visste om dine barne-TV-favoritter

Visste du at «Fragglene» skulle stoppe krig og at Pingu har noe til felles med Streken?

Publisert

(SIDE2): Forrige helg skrev vi om barne-TV-figurer som foreldregenerasjonen vokste opp med, men som ikke lenger vises på TV.

Barne-TV har en spesiell plass i hjertene til de fleste - kanskje spesielt hos de som vokste opp med barne-TV på én kanal. Vi kan synge med på kjenningsmelodiene og navngi både figurer og skuespillere fra våre favorittserier, selv om det er årevis siden vi så dem.

Vi har sett tilbake på 1970-, 1980- og 1990-tallet og funnet noen morsomme fakta om TV-seriene vi en gang elsket (og som vi innerst inne elsker fremdeles).

1. «Fragglene» var HBOs aller første TV-serie.

2. Serien ble først gitt navnet «The Woozle Show». Forfatterne fikk vite at Woozle var en figur i «Ole Brumm», og de måtte endre navn. En stund vurderte de «Fraggle Hill», men de syntes det lød for britisk.

3. Gerard Parkes spilte Oppfinneren, det eneste mennesket i serien. På norsk ble han dubbet av Per Lillo-Stenberg. Parkes døde i 2014, 90 år gammel.

4. Det er laget 96 episoder av «Fragglene», men bare 24 av disse er dubbet til norsk.

5. Jim Henson skapte «Fragglene» med håp om å stoppe all krig. Det var derfor de hadde tre ulike arter - Fragglene, Gorgene og Doserne. Disse levde sammen i en egen liten verden, men de visste ikke selv hvor liten deres verden var i det store bildet. Det visste derimot publikum. Jocelyn Stevenson, som jobbet med serien innser at de ikke klarte å stoppe alle krig. «Men vi får aldri vite hvor mye mer krig det ville vært uten «Fragglene»,» har hun sagt.

Her er den kortvarige animasjonsserien om Fragglene:

6. «Teletubbiene» ble spilt inn i Stratford-upon-Avon. Etter at innspillingen var ferdig ble eieren av jordet så lei av folk som kom for å ta bilder av stedet at han gjorde det om til en dam.

7. Det ble laget 367 episoder av serien - som utgjør litt mer enn ett år. Serieskaperne mente at de ikke trengte flere episoder, fordi publikummet ville ha vokst fra serien innen alle episodene var vist. Da kunne de dermed begynne på nytt for et nytt publikum.

Dette er jenta som var babyen i sola i «Teletubbiene»:

8. Carlo Bonomi har stemmen til pingvinen Pingu i serien med samme navn. Han har også stemmen til den legendariske Streken.

9. Grunnen til at moren til Pingu stryker klær hele tiden, selv om ingen av dem bruker klær, er ganske enkel: «Fordi det er morsomt,» sier Jocelyn Stevenson, som har jobbet med serien.

10. «Thomas-toget» er basert på en barnebokserie av W.V. Awdry. Han begynte å fortelle historiene for sønnen om kvelden, før han senere skrev dem ned. Opprinnelig var ikke Thomas hovedpersonen i historiene. Men en gang laget han en modell av Thomas, og etter dette ble han med i historiene.

Les også: Britene raser over det nye, multikulturelle Thomas-toget.

11. TV-seriene «Det var en gang et menneske» og «Colargol» ble skapt av samme mann: Albert Barillé.

12. Bjarne Betjent i «Sesam Stasjon» fyller 20 år i løpet av serien.

13. Det var Åsmund Huser som hadde stemmen til Bjarne. Han hadde også stemmen til blant annet Smitt og Smule i «Labbetuss» og sjiraffen Raffen i «Portveien 2».

14. Albert Åbergs far heter Bertil og 36 år gammel. Han jobber som møbelsnekker.

15. Episodene av «Portveien 2» ble spilt inn dagen før de ble sendt på TV.

16. Portveien 2 ligger i Hjemmets kolonihager i Oslo. I 2013 ble det vurdert å rive huset, men etter store protester ble huset reddet.

17. Prest og forfatter Eyvind Skeie står bak både «Portveien 2» og «Sesam stasjon». Han har også skrevet en rekke av sangene vi kjenner fra barne-TV, blant annet «Morgendagens søsken», «Fire elementer», «Ta en potet», «Jeg digger deg» og «Bursdagssang». Han har også skrevet julesangen «En stjerne skinner i natt».

18. Slik ser «Lillys butikk»-lokalene ut i dag. Serien fant sted i Schæffers gate 12 i Oslo.

Foto: (Google Maps)

19. Det var Bryan Daly som skrev sangen i «Postmann Pat». Han skrev også sangene til «Bertha» og «Bestemor».

20. John Cunliffe er mannen som skapte «Postmann Pat». Han ble bedt av BBC om å lage en barne-TV-serie om folkene i en liten landsby. Grunnen til at han valgte en postmann i hovedrollen, er fordi en postmann reiser rundt i hele byen og møter mange ulike mennesker.

21. Pat fikk navnet sitt fordi det hørtes fint ut. I Danmark heter serien for øvrig «Postmand Per», mens i Sverige heter den «Postis-Per».

22. Cunliffe har fortalt at han ikke hadde en konkret inspirasjonskilde til Pat. Det er det ikke alle som er enige i. «I fjor hørte jeg fra omtrent et halvt dusin mennesker som mente at de var inspirasjonskilden,» har han sagt.

23. «Brannmann Sam» ble utviklet etter at to tidligere brannmenn hadde ideen til serien.

Kilder: Buzzfeed, Hexjam.com, BBC, Showbizgeek.com, VG Nett, Sol.no, Alfons.se, NRK, Dailyrecord.co.uk, Nickdavies.net, Time.com.

Les også: Nå kommer Mummitrollet tilbake i ny TV-serie

Les også: 10 ting vi skulle ønske vi visste før vi fikk barn

Denne saken ble første gang publisert 23/04 2016.

Les også