17 ting du neppe visste om ketsjup
Kan du trikset for å få ketsjupen fortere ut av flaska?

(SIDE2): Grillsesongen er i gang, og mange setter ketsjupflaska på bordet når pølsene er ferdig grillet.
Mange bruker også ketsjup på alt fra pizza og pasta til fiskepinner og potetgull.
Les også: Blindtest av 10 ketsjuper.
Vi har funnet noen opplysninger du kanskje ikke visste om ketsjup.
Du kan også lese ting du neppe visste om Coca-Cola, McDonald's og IKEA.
1. Den opprinnelige ketsjupen var asiatisk og het Ke-Tsiap. Ordet betyr lake av syltet fisk. Dette var en saus bestående av ansjos, valnøtter, sopp og bønner. Sausen ble brukt på fiskeretter.

2. Det var britiske sjømenn som tok ketsjupen med seg til Europa.
3. Første gang vi hørte om ketsjup i Europa, var i kokeboken «Compleat Housewife; or Accomplished Gentlewoman's Companion» av Eliza Smith i 1727. Kokebokens «Katchop» skulle inneholde ansjos, hvitvin, sjalottløk, nellik, ingefær og pepper.
4. Tomaten dukket ikke opp i ketsjupen før på 1800-tallet. Grunnen var at man lenge trodde at tomater var giftig.
5. Da man først introduserte tomater i ketsjup, trodde man at giften forsvant i kokeprosessen. Man begynte altså å spise ketsjup før det ble vanlig å spise tomater.

6. Før mente man også at ketsjup fungerte som medisin. Man lagde derfor ketsjup i pilleform for å lindre fordøyelsesproblemer og diarré.
7. Pillene ble solgt med stor suksess, men flere billigmerker kastet seg på trenden. Disse inneholdt imidlertid ikke tomater, men var laksrende. Folk mistet troen på pillene, og ketsjuppillene forsvant fra markedet.
8. Man var lenge uenige i hva sausen skulle hete. Mange mente at den het ketsjup, mens catsup lenge var det offisielle navnet.
9. Henry J. Heinz var den første som lagde ketsjup slik vi kjenner den i dag. Han startet sin ketsjupvirksomhet i 1876, men det var først i 1904 hans kokk G.F. Mason fant oppskriften som ble en verdenssuksess.
10. To år senere, i 1906, produserte Heinz fem millioner ketsjupflasker i året.
11. Den norske varianten Idun tomatketsjup ble lansert i 1956.

12. Heinz begynte tidlig å trykke tallet 57 på flaskehalsen. Grunnen til at det var akkurat dette nummeret var at 5 var hans yndlingstall og 7 var konas yndlingstall.
13. De første plastflaskene med ketsjup kom i 1980. Før det fikk man det bare i glassflasker.
14. Heinz ketsjup har fartsgrense. De godkjenner ikke ketsjup som renner nedover glassflasken fortere enn 0.045 km/t.
15. Hvis du vil at ketsjupen skal komme fortere ut av Heinz-flaska, kan du slå lett på 57-tallet. Ifølge Heinz-selskapet vet bare 11 prosent av amerikanerne om dette lure trikset. Det vites ikke om samme triks fungerer for andre merker.
16. Det mest ketsjupelskede landet skal være Finland.
17. Selv om det er mye sukker i ketsjup, er det ikke bare dumt å spise det. Ketsjup inneholder nemlig mange vitaminer. Idun bruker to kilo tomater til én kilo ketsjup. Heinz bruker 10 hele tomater i sine flasker på 300 ml.
Kilder: Grunge.com, Theloop.ca, Aol.com, Thrillist.com, Therooster.com, Condimentconnection.com, Orklafoods.no, Heinz.no, Apertif.no.
Les også: 11 matvarer du kan vaske med
Les også: Den billigste kjøttdeigen smaker best