100 pedofile kjemisk kastrert
Kontroversielt britisk eksperiment.
(SIDE2): Rundt ett hundre dømte pedofile har latt seg kjemisk kastrere i et kontroversielt britisk eksperiment for å knuse sexlysten deres, skriver Daily Mail .
Blant de som har gått med på eksperimentet er Victor Kelly, som tilbød en 12 år gammel jente kokain for å få henne til å ha sex med ham, og Kevin Skaith, som satt på over 120.000 bilder av barnesex da han ble tatt.
Kjemisk kastrering innebærer at testosteronnivået senkes, noe som fører til at sexlysten avtar, og dermed også trangen til å begå overgrep.
Det kontroversielle eksperimentet er et pilotprosjekt som er gjennomført ved HMP Watton-fengselet i Nottinghamshire, skriver avisen.
Kastrering gir begrenset effekt
Sexforbryterne blir gitt stoffet leuprorelin, som reduserer testosteronnivået slik at det blir på nivå med en prepubertal gutt. Etter tre måneder forsvinner virkningen.
Det pågående eksperimentet kan ifølge Daily Mail revolusjonere måten det britiske rettsvesenet håndterer sexovergripere. Pilotprosjektet leses av kriminalpsykiater Don Grubin, som samarbeider med det britiske fengselsvesenet og med helsedepartementet.
Selskapet som produserer legemiddelet, innrømmer imidlertid at det ikke vil virke på alle de som får det, og skandinavisk forskning har ifølge avisen vist at kjemisk kastrering kan redusere faren for gjentakelse med mellom fem og førti prosent. Metoden benyttes allerede overfor sexforbrytere i Polen, Russland og enkelte amerikanske delstater.
Støttes av myndighetene
Psykolog Ludwig Löwenstein er en av ekspertene som støtter behandlingen, og hans hovedargument er at barns rett til beskyttelse er viktigere enn de pedofiles frihet.
- Foruten lange fengselsstraffer, er kjemisk kastrering det eneste effective virkemidlet som hjelper på de fleste av disse menneskene.
Juliet Lyon, sjefen for Prison Reform Trust, er imidlertid skeptisk, og mener det er bedre å bruke offentlige midler på behandling i fengselet samt overvåking av overgriperne når de slipper fri.
Det britiske justisdepartementet uttaler at de støtter tiltaket fordi det har vist seg som en effektiv metode for å forhindre gjentakelse.
Denne saken ble første gang publisert 13/03 2012.