10 banebrytende filmer

Dette er filmhistorie alle menn må kunne.

Publisert

Trodde du Walt Disney stod for verdens første animerte langfilm? Les og lær.

1. FØRSTE LANGFILM

«The Story of the Kelly Gang» fra 1906 er den første langfilmen som ble laget. Filmen handler om den australske bushrangeren Ned Kelly, og ble spilt inn i Melbourne. Manus og regi er av John Tait, og hele filmen kostet 2250 dollar.

2. FØRSTE FARGEFILM

«The World, the Flesh and the Devil» heter den første fargefilmen og den ble spilt inn allerede i 1914. Den er riktignok relativt «primitiv» i fargene, og filmskaperen har brukt to fargefiltere i prosessen. Ellers vet man svært lite om filmen, annet enn at den handler om noe forveksling av unger og identiteter.

3. FØRSTE OPPFØLGER

«Fall of a Nation» (1916) er oppfølgeren til den kontroversielle filmen «Birth of a Nation» fra 1915. Filmen er skrevet og regissert av Thomas Dixon Jr.; en tilhenger av Ku Klux Klan, som også skrev boka som filmen er basert på. «Fall of a Nation» ble ikke mindre kontroversiell med tanke på at Dixon Jr. hevdet at Ku Klux Klan var «a great, veritable empire of the South, to protect the Southern country».

4. FØRSTE ANIMERTE LANGFILM

Den første animerte langfilmen ble laget i 1917 og heter «El Apóstol». Og like spesielt er det at den ble laget i Argentina. Quirino Cristiani skrev og regisserte den 70 minutter lange filmen, som består av 58 000 bilder og er en satire om president Hipólito Yrigoyen, som ønsker å rydde opp i korrupsjonen i Buenos Aires.

5. FØRSTE «REMAKE»

I 1916 kom filmen «The Three Godfathers», og i 1919 lagde John Ford en «remake» som han kalte «Marked Men». Dette skal være verdens første «remake», men filmen er nå ikke å oppdrive noe sted. «Marked Men» handler om de tre vise menn (i en westernsetting), og i 1948 lagde John Ford ytterligere en «remake» — med John Wayne i hovedrollen — som fikk navnet «3 Godfathers».

6. FØRSTE OSCARVINNER FOR BESTE FILM

I 1927 regisserte William A. Wellman stumfilmen «Wings», som ble den første til å vinne en Oscarstatuett for «Beste film». «Wings» kostet 2 millioner dollar å lage, og handler om to kompiser fra første verdenskrig som begge er forelsket i samme dame. Prisen for «Beste film» ble utdelt på Hotel Roosevelt i Hollywood i 1929.

7. FØRSTE FILM MED «LYD-DIALOG»

Musikalen «The Jazz Singer» fra 1927 regnes som den første filmen med dialog på lydspor, og markerer derfor også slutten på stumfilmperioden. Filmen er regissert av Alan Crosland og har Al Jolson i hovedrollen.

8. FØRSTE FILM SOM SPILTE INN OVER 100 MILLIONER DOLLAR

«Frankly, my dear... I don't give a damn». Jepp... «Tatt av vinden» (1937), eller «Borte med blæsten» som den heter på dansk, er den første filmen som spilte inn de store pengene. I tillegg vant den ti Oscars.

9. FØRSTE LANGFILM I 3D

Allerede i 1952 kom den første 3D-filmen, og den het «Bwana Devil». Riktignok hadde ingen av de store Hollywood-selskapene troen på den, så den ble laget av Arch Oboler Productions. Handlingen i filmen er lagt til Uganda og dreier seg rundt byggingen av en jernbane.

10. FØRSTE CGI-LANGFILM

«Toy Story» fra 1995 var en revolusjon i forhold til animerte filmer, og CGI — eller computer-generated imagery, som det heter — ble etter hvert standard. 27 animatører jobbet på filmen, som består av 114 420 bilder — hvorav hvert bilde tok mellom to og 15 dager å lage.

Denne saken ble første gang publisert 09/11 2010.

Les også