TRUE CRIME

Niels kjedet seg på jobb – kan ha drept 300 mennesker

Niels Högel (47) har tatt livet av så mange at han til slutt kom ut av tellingen.

<b>DØDSENGEL:</b> Så mange mennesker døde på skiftene der Niels Högel arbeidet, at kolleger begynte å omtale ham som «Førstehjelps-Rambo.» Likevel var det i lang tid ingen som grep inn.
DØDSENGEL: Så mange mennesker døde på skiftene der Niels Högel arbeidet, at kolleger begynte å omtale ham som «Førstehjelps-Rambo.» Likevel var det i lang tid ingen som grep inn. Foto: HAUKE-CHRISTIAN DITTRICH/Dpa
Først publisert Sist oppdatert

Den tyske sykepleieren Niels Högel hadde drept så mange av sine pasienter at han til slutt bare trakk på skuldrene når politiet konfronterte ham med nye dødsfall:

– Jeg har sikkert tatt livet av dem, men jeg husker ikke hvert enkelt tilfelle.

Den grovbygde sykepleieren er etter alt å dømme Tysklands verste massedrapsmann siden andre verdenskrig. Mannen som skulle pleie og hjelpe syke mennesker, endte opp med å ta livet av dem.

I begynnelsen av juni 2019 ble mannen fra Oldenburg dømt til fengsel på livstid. Da dommer Sebastian Bührmann spurte om anklagene mot ham var riktige, svarte Högel «mer eller mindre alle sammen.»

Kjedelig på jobb

Niels Högel ble født 30. desember 1976 i kystbyen Wilhelmshaven i Niedersachsen der hans far arbeidet som sykepleier. Niels Högels morderiske karriere begynte da han i 1999 fikk jobb ved et sykehus i sin nye hjemby Oldenburg.

– Jeg følte ingen utfordringer ved de daglige rutinene på klinikken, sa han i retten.

Ifølge Högels forklaringer ga han pasienter overdoser av ulike medisiner for å fremkalle hjerte-
stans. For da kunne han gripe inn, redde dem tilbake til livet, og dermed vinne status, respekt og beundring hos sine kolleger og overordnede.

<b>DØDELIG IVER I TJENESTEN:</b> Niels Högel arbeidet ved sykehuset i Oldenburg i tre år – frem til 2002. I denne perioden skal han ifølge tiltalen ha sørget for å bringe 36 personer over grensen fra livet til døden.
DØDELIG IVER I TJENESTEN: Niels Högel arbeidet ved sykehuset i Oldenburg i tre år – frem til 2002. I denne perioden skal han ifølge tiltalen ha sørget for å bringe 36 personer over grensen fra livet til døden. Foto: HAUKE-CHRISTIAN DITTRICH/Dpa

Högel uttalte også at han følte seg euforisk av lykke når han lyktes, men knust når pasientene døde.

Det var flest av sistnevnte.

Les også: Fikk du legetime her, kunne det bli din siste

Unikt dødstall

Det er et åpent spørsmål hvor mange mennesker Högel har tatt livet av. Arne Schmidt, ansvarlig for etterforskningen mot Högel, sa i 2019 at den da 42 år gamle mannen er mistenkt for å ha tatt livet av minst 106 personer over en periode på seks år. Men hans ofre kan være langt flere, minst 200, muligens så mange som omkring 300, mener politiet.

Ritas (14) forsvinning gjør at uhyggen sprer seg i byen. Så gjør to...
Pluss ikon
Ritas (14) forsvinning gjør at uhyggen sprer seg i byen. Så gjør to kommunearbeiderne et forferdelig funn

– Dødstallet er unikt i Forbundsrepublikken Tysklands historie, sier Schmidt.

Mangelen på konkrete beviser i svært mange av tilfellene gjorde at ikke alle ble tatt med i tiltalen. Mange av dem som døde ble kremert uten først å bli obdusert.

Det var et poeng for Högels forsvarsadvokater:

– Hverken Högel eller vi benekter at han er gjerningsmannen i mange saker. Men han kan bare dømmes for de forbrytelsene han har begått, ikke alle dem han kunne begått, sa advokat Ulrike Baumann.

I retten var Högel tiltalt for 100 drap. Han tilsto uten videre 43 av drapene, avviste skyld i fem tilfeller, og kunne ikke huske de resterende 52. Det siste tviler etterforskerne på:

<b>DØDSKLINIKK:</b> Her ved Josef-hospitalet i Delmenhorst i Nord-Tyskland skal Niels Högel ha begått 64 drap, ifølge tiltalen. 
DØDSKLINIKK: Her ved Josef-hospitalet i Delmenhorst i Nord-Tyskland skal Niels Högel ha begått 64 drap, ifølge tiltalen.  Foto: Wikimedia Commons

Ifølge politisjef Johann Kühme i Oldenburg har Högel tvert imot en oppsiktsvekkende hukommelse:

– I flere enn 30 av sakene husker han pasientene og sine handlinger helt konkret.

Til slutt ble han dømt for 85 drap.

Ofrene var i alderen 34 til 96 år, de aller fleste var godt oppe i årene eller i kritisk tilstand.

36 av drapene skal ha skjedd mens Niels Högel arbeidet ved sykehuset i Oldenburg i tre år frem til 2002. De 64 andre drapene han sto anklaget for skjedde ved et sykehus i byen Delmenhorst ikke langt fra hjembyen.

Les også: Familiefaren levde et dobbeltliv. Det skulle koste han livet

Overraskende dødsfall

Flere dusin pårørende til den endeløse rekken av ofre var på plass da rettssaken mot Högel gikk i 2019. Press fra nettopp de pårørende bidro til at saken fikk det omfanget den til slutt fikk.

Det er nemlig mange år siden Niels Högel første gang ble arrestert og mistenkt for ugjerningene sine. Han ble pågrepet i 2005, mistenkt for ett drap; på en 63 år gammel pasient som han hadde gitt en dødelig dose av stoffet Ajmaline.

Men da snøballen begynte å rulle og mediene begynt å gripe tak i anklagene, tok det ikke lang tid før skjelettene nærmest ramlet ut av skapene.

En rekke pårørende begynte å stille spørsmål ved overraskende og uventede dødsfall hos deres kjære.

I 2008 ble Högel dømt til fengsel i syv år for drapsforsøk. Men en rekke pårørende var ikke tilfreds med dommen. De arbeidet utrettelig for å få etterforskningen gjenopptatt og utvidet.

Den nye etterforskningen førte til nok en rettssak i 2014–15 og endte med at Högel ble funnet skyldig i drap og enda flere drapsforsøk. Nå ble straffen utvidet til 15 års fengsel. Mens denne saken pågikk, tilsto Högel overfor en psykiater at han nok hadde drept opp mot 30 mennesker til.

Da det ble kjent, besluttet tyske myndigheter seg for at så mange som mulig av de personene som hadde gått bort på Högels vakter, skulle graves opp og obduseres. Mer enn 130 lik ble gravd opp i Tyskland, Polen og Tyrkia – dit døde var sendt for å bli gravlagt.

Politiet gikk også inn i alt som kunne finnes av dokumenter og andre opplysninger på sykehusene. Disse undersøkelsene dokumenterte at dødstallene mer enn doblet seg på de skiftene Högel arbeidet.

Fersk gjerning

– Det er en skandale at denne mannen har fått lov til å drepe uforstyrret i årevis uten at noen har grepet inn, sa Christian Marbach, talsmann for de etterlatte.

Marbachs bestefar var en av de mange som ble tatt av dage av Niels Högel.

<b>TALSMANN:</b> Hvor mange mennesker han har drept får vi kanskje aldri vite, men nå har i alle fall familiene fått rettferdighet, sa Christian Marbach, talsmann for de etterlatte.
TALSMANN: Hvor mange mennesker han har drept får vi kanskje aldri vite, men nå har i alle fall familiene fått rettferdighet, sa Christian Marbach, talsmann for de etterlatte.

– Vi har kjempet i mange år for denne rettssaken. Nå er jeg bare glad for at vi hadde rett. Hvor mange mennesker han har drept får vi kanskje aldri vite, men nå har i alle fall familiene fått rettferdighet.

For de pårørende har det vært viktig å finne ut hvordan ledelsen ved de to sykehusene bare kunne la Högel fortsette sin dødelige gjerning uten å gripe inn.

Flere mener de to sykehusene bare hadde lukket øynene for handlingene hans, fordi det var det enkleste.

Under den siste rettssaken kom det frem at Högel ved ett tilfelle ble tatt på fersk gjerning av en kvinnelig kollega mens han var i ferd med å gi en dødelig dose medisin til en pasient.

Likevel fikk han fortsette i arbeid i et par dager før han ble suspendert. I denne perioden rakk han å ta livet av enda en person.

En av kritikerne er overlege Karl Beine ved St. Marien-sykehuset i Hamm:

– Tidlige alarmsignaler og bevis for at noe var galt, ble ikke registrert eller ignorert, eller til og med dekket over. Högel-saken viser at sykehusene prioriterte egne interesser foran pasientenes, hevder han.

Under rettssaken rettet aktoratet sterk kritikk mot ledelsen og Högels kolleger ved sykehuset i Delmenhorst som de mener ventet altfor lenge med å gripe inn mot drapsmannen. Statsadvokaten hevdet at det var så mye som pekte mot at noe var galt at de hadde plikt til å gripe inn.

Mange av slektningene til dem som døde på Högels vakter, sier usikkerheten knyttet til det som skjedde, har vært det verste.

– Vi har ikke ant hva vi skulle tro eller tenke, forteller Frank Brinkers som mistet sin far på en uventet måte.

<b>MISTET FAREN:</b> – Det har vært et helvete, vi har ikke ant hva vi skulle tro eller tenke, forteller Frank Brinkers, som mistet sin far på en uventet måte.
MISTET FAREN: – Det har vært et helvete, vi har ikke ant hva vi skulle tro eller tenke, forteller Frank Brinkers, som mistet sin far på en uventet måte.

– Vi hadde håpet at vi skulle få et utvetydig svar på hva som skjedde med ham, men det har vi ikke fått, dessverre, sier han.

Les også: Drapene på de to jentene var et mysterium. 27 år senere kom gjennombruddet

Ba om tilgivelse

Da dommen var avsagt, tok Högel ordet:

– Jeg vil gjerne inderlig si unnskyld til hver og én av dere for alt jeg gjorde mot dere gjennom disse årene. I løpet av denne saken har jeg forstått all den lidelse mine forferdelige handlinger har forårsaket, sa han.

Mange av de tilstedeværende tvilte sterkt på inderligheten og oppriktigheten i unnskyldningene. Et av de sakkyndige vitnene beskrev Högel som en «svært dyktig løgner.»

Gaby Lübben, en av ofrenes bistandsadvokater, mener Högels unnskyldninger overhodet ikke er til å stole på:

– Han var utelukkende ute etter å score plusspoeng i retten.

<b>SKEPTISK:</b> Da Högel ba de etterlatte om unnskyldning, kvitterte bistandsadvokat Gaby Lübben: – Han var utelukkende ute etter å score plusspoeng i retten.
SKEPTISK: Da Högel ba de etterlatte om unnskyldning, kvitterte bistandsadvokat Gaby Lübben: – Han var utelukkende ute etter å score plusspoeng i retten.

En av de psykiatrisk sakkyndige hevdet i sin forklaring at den seriedrapsdømte sykepleieren hadde vist tegn på alvorlige personlighetsforstyrrelser, slik som mangel på skamfølelse, skyld og empati.

<b>AVSA LIVSTIDSDOM:</b> – Disse menneskene var brikker i et spill for deg – et spill bare du kunne vinne og alle andre måtte tape, slo dommer Sebastian Bührmann fast.
AVSA LIVSTIDSDOM: – Disse menneskene var brikker i et spill for deg – et spill bare du kunne vinne og alle andre måtte tape, slo dommer Sebastian Bührmann fast.

– Men han er ikke så skadet at han ikke kan sies å være ansvarlig for sine handlinger, sa eksperten.

Da Högel fikk sin dom, var rettens administrator Sebastian Bührmann sterk og klar i sin oppsummering av seriedrapsmannens virksomhet:

– Det er umulig å ta inn over seg omfanget og grusomheten i dine forbrytelser.

Niels Högel anket dommen, men ble dømt til livstid på nytt.