West Memphis Three

Drapssaken som ikke tar slutt

For 26 år siden ble tre unge menn, omtalt som «West Memphis Three», dømt for grufulle drap. Men mye tyder på at de faktiske gjerningsmennene fortsatt er på frifot.

<b>WEST MEMPHIS THREE:</b> Fra venstre: Jessie Misskelley, Damien Echols og Jason Baldwin.
WEST MEMPHIS THREE: Fra venstre: Jessie Misskelley, Damien Echols og Jason Baldwin. Foto: Polaris
Sist oppdatert

Et lokalsamfunn i USA ble 6. juni 1993 rystet av en grufull drapssak. Tre åtte år gamle gutter ble funnet drept i en grøft i Robin Hood Hills, West Memphis, Arkansas.

LES OGSÅ: (+) To mann, tretten bikkjer og et område tre ganger Norge. Hils på verdens mest ensomme soldater

De het Steve Edward Branch, James Michael Moore og Christopher Mark Byers, gikk i speideren sammen og var bestevenner.

Politiet var under et voldsomt press. Ingen kunne leve med at en barnemorder gikk løs. Det lokale politiet insisterte på å lede etterforskningen selv. Tre av byens egne var drept. Derfor avslo de tilbud om hjelp fra det langt mer erfarne delstatspolitiet.

<b>DREPT:</b> James Michael Moore (f.v.), Steve Edward Branch og Christopher Mark Byers.
DREPT: James Michael Moore (f.v.), Steve Edward Branch og Christopher Mark Byers.

LES OGSÅ: Han var en av USAs verste seriemordere

Desperasjon

Etter en måned uten fremgang var desperasjonen påtagelig. Folk hadde begynt å skule på hverandre, ryktene svirret. Atmosfæren i, og rundt det lille tettstedet var i ferd med å bli forpestet.

Etterforskerne begynte å vise interesse for en 18-åring ved navn Damien Echols. Han var satanist og et utskudd, og han hadde en profil som stemte godt med politiets gjerningsmannsprofil. De hadde en klar oppfatning av at drapet på guttene dreide seg om et rituelt, satanistisk drap med seksuelle undertoner.

LES OGSÅ: Sex-uhyrene som voldtok og drepte

Tilståelsen

Etterforskerne rettet søkelyset mot flere personer fra det samme satanistiske miljøet. En av dem var Jessie Misskelley, en 17-åring med en IQ på 72 som var kjent for å være glad i å slåss.

De kalte ham inn til avhør uten advokat og uten å informere foreldrene, avhørte ham i 12 sammenhengende timer og tok bare 46 minutter opp på bånd.

Disse 46 minuttene inneholdt imidlertid noe svært interessant. En uforbeholden tilståelse. Misskelley innrømte at han hadde drept de tre småguttene sammen med to andre. Den ene var Echols, den andre var den 16 år gamle Jason Baldwin.

Også han satanist.

Kort tid etterpå trakk han tilståelsen tilbake. Det var en misforståelse, hadde skjedd under tvang og trusler på et tidspunkt da han var fullstendig utmattet. Men ingen var interessert i å høre om det.

Dømt til døden

Enden på visa var at det ble tatt ut tiltale mot de tre ungdommene. Misskelleys sak kom opp først, som en ren tilståelsessak. Echols og Baldwin møtte senere i retten sammen.

De nektet straffskyld. Allerede den gangen konkluderte juridiske eksperter med at Misskelleys tilståelse var svært tvilsom. Den var en konsekvens av press, ledende spørsmål, trusler og løfter om belønning.

Guttens forklaring var full av selvmotsigelser og stemte ikke overens med funn på åstedet.

Likevel ble de tre dømt. Misskelley og Baldwin til livsvarig fengsel. Echols til døden.

Saken ble imidlertid ikke glemt. Og med årene vokste det frem en tvil. Mediene begynte å grave, og de tre dømte fikk flere profilerte støttespillere som skuespilleren Johnny Depp og Eddie Vedder, vokalist i Pearl Jam. Undersøkelser fastslo at etterforskningen hadde vært svært mangelfull og at åpenbare tips ikke var blitt fulgt opp.

<b>I RAMPELYSET:</b> Jessie Misskelley (f.v.), Damien Echols og Jason Baldwin var til stede på filmfestivalen i New York i 2011 i forbindelse med premieren på dokumentarfilmen Paradise Lost 3: Purgatory som omhandler West Memphis Three-saken. Ytterligere to Paradise Lost-filmer er laget: The Child Murders at Robin Hood Hills (1996) og Revelations (2000).
I RAMPELYSET: Jessie Misskelley (f.v.), Damien Echols og Jason Baldwin var til stede på filmfestivalen i New York i 2011 i forbindelse med premieren på dokumentarfilmen Paradise Lost 3: Purgatory som omhandler West Memphis Three-saken. Ytterligere to Paradise Lost-filmer er laget: The Child Murders at Robin Hood Hills (1996) og Revelations (2000). Foto: Stephen Lovekin

Overså mistenkte

To andre ungdommer med store rusproblemer var også i politiets søkelys, men de ble sjekket ut av saken uten at det var noen grunn for det. En løgndetektortest viste at de løy da de benektet befatning med drapene. En av dem sa i et politiavhør at han slet med store hukommelsesproblemer og kunne ha begått drapene uten å huske det.

LES OGSÅ: Siste drosje til helvete

En annen potensiell gjerningsperson var en farget mann som samme kveld som drapene ble begått, ble observert i en restaurant som lå like i nærheten av åstedet. Han virket forvirret og oppskaket, og var dekket av blod og gjørme da han tok seg inn på dametoalettet. Politiet ble tilkalt, men da de ankom stedet, var mannen borte.

Dagen etter var drapene blitt kjent, men da politiet skulle undersøke toalettet, var det rengjort.

<b>DNA-SPOR:</b> – Dette er en tragisk sak som blir stadig mer tragisk, sa Terry Hobbs til News Channel 3 i Memphis da han ble intervjuet i 2013 etter at anklagene mot ham ble presentert.
DNA-SPOR: – Dette er en tragisk sak som blir stadig mer tragisk, sa Terry Hobbs til News Channel 3 i Memphis da han ble intervjuet i 2013 etter at anklagene mot ham ble presentert. Foto: Skjermbilde fra News Channel

Alford-avtale

I 2007 tok saken en helt ny vending. Ny teknologi gjorde det mulig å undersøke DNA fra åstedet. Resultatene viste ingen treff for noen av de tre domfelte. Forsvarerne krevde at saken måtte komme opp på ny, men dette ble avslått. I 2010 beordret høyesterett i Arkansas at en lavere domstol skulle undersøke om DNA-prøvene kunne utelukke de domfelte, samt undersøke påstander om feil begått under etterforskningen og rettssakene.

Etter uker med hard tautrekking ble det 19. august 2011 inngått en oppsiktsvekkende avtale kalt Alford-avtalen. Denne sjeldne og merkelige formen for avtale stammer fra en rettssak mot Henry Alford i 1970 og innebærer at de tiltalte fastholder sin uskyld, men likevel erkjenner straffskyld rent formelt – for å få mildere straff.

Sonet i 18 år

De tre hadde på dette tidspunkt sonet 18 år i fengsel. Dersom de gikk med på Alford-avtalen, dømte dommer David Laser dem til fengsel i nøyaktig de 18 årene de hadde sonet. Det innebar at de umiddelbart etter å ha satt navnetrekkene sine på papiret, kunne gå ut av døren som frie menn.

Denne fristelsen ble åpenbart for stor for de tre, som dermed erkjente straffskyld rent formelt, samtidig som de hevdet sin uskyld. Avtalen innebærer at de tre frasier seg alle fremtidige ankemuligheter og at det derfor aldri kommer til å bli noen ny rettssak. Men det forhindrer ikke at de løslatte og deres mange støttespillere fortsatt jobber for en endelig renvasking.

<b>DOKUMENTAR:</b> Paradise Lost: The Child Murders at Robin Hood Hills er en dokumentar om drapene på de tre guttene.
DOKUMENTAR: Paradise Lost: The Child Murders at Robin Hood Hills er en dokumentar om drapene på de tre guttene.
<b>FILM OG BOK:</b> Filmen Devil’s Knot er basert på boken med samme navn som omhandler West Memphis Three-saken.
FILM OG BOK: Filmen Devil’s Knot er basert på boken med samme navn som omhandler West Memphis Three-saken.

Anklager mot stefaren

Hvem som drepte de tre guttene er fortsatt et mysterium. Men DNA-bevis som rettsmedisinske eksperter la frem i 2007 knyttet Terry Hobbs til åstedet. Hobbs var stefaren til Steve Edward Branch, en av guttene som ble drept i 1993.

I 2009, 16 år etter drapene, ble det også lagt frem beskrivelser fra tre vitnet som hevdet å ha observert Hobbs sammen med guttene like før de ble drept. Hobbs selv har hevdet at han aldri så stesønnen på drapsdagen.

Ifølge News Channel 3 i Memphis ble advokaten til foreldrene til to av ofrene gitt begrenset innsyn i påtalemyndighetens bevismateriale i 2013. I materialet fant de blant annet et brev fra 2012, skrevet av en mann ved navn Bennie Guy.

Han oppgir navnet på fire personer som han hevder var involvert i drapet på de tre guttene. Guy hevder at to av mennene har innrømmet ugjer­n­ingen overfor ham.

– Brevet ledet til ytterligere et vitne ved navn Billy Wayne Stewart som navnga personer og detaljerte beskrivelser som bare gjerningsmennene kunne vite om, uttalte advokat Ken Swindle i 2013.

Stewart og Guy navnga fire potensielt nye mistenkte i drapssaken fra 1993 – blant dem Terry Hobbs. De tre andre var David Jacoby, en venn av Hobbs, og de to tenåringene LG Hollingsworth og Buddy Lucas.

Ifølge Stewarts og Guys beskrivelse var Hobbs og de tre andre samlet på Blue Beacon Hills, en del av Robin Hood Hills, for å ruse seg da Hobbs oppdaget at de tre guttene spionerte på dem, og deretter drepte dem.

Hobbs har avvist påstandene og har hele tiden hevdet sin uskyld.

LES OGSÅ: Slik blir frontruten helt ren

Bare aktoratet var fornøyd

– Jeg gjorde det ikke, sa Echols da han atter var en fri mann i 2011. Han la til at han ikke greide å glede seg over løslatelsen.

– Avtalen er langt fra perfekt. Men jeg er sliten. Jeg har tilbrakt 18 år i dødscelle. Det har vært et sant helvete, fremholdt han. Baldwin hadde opprinnelig ikke tenkt å akseptere tilbudet om Alford-avtale, men han ga til slutt etter av hensyn til Echols, som tross alt hadde en dødsdom hengende over hodet.

Misskelley fastslo også at han var uskyldig, men at han samtidig så seg best tjent med å takke ja. Aktoratet var derimot veldig tilfreds med avtalen. Aktor Scott Ellington sa det slik:

– For oss er saken nå avsluttet. Og jeg er trygg på at det ikke har vært noen andre personer involvert i denne saken.

Kilder: Wreg Memphis, The Daily mail, CNN New York Times, Wikipedia

Saken er publisert i samarbeid med Vi Menn. Du kan lese mer fra Vi Menn her.

Denne saken ble første gang publisert 14/12 2019, og sist oppdatert 24/01 2023.

Les også