kamilleekspert:

- Du skal være frisk for å være syk

Noe kan bli fint selv om det ikke blir som vi hadde tenkt.

Benedicte Lislerud (38): Relasjonsterapeut og 
foredragsholder, med ekspertise på parforhold og seksualitet.
Bor på Tjøme, mamma til to jenter.
Benedicte Lislerud (38): Relasjonsterapeut og foredragsholder, med ekspertise på parforhold og seksualitet. Bor på Tjøme, mamma til to jenter.
Først publisert

For noen er det et stort gap mellom det tilsynelatende friske ytre og den totale kollapsen på innsiden. Det er bare du som vet hvordan du egentlig har det, og det er ingen enkel oppgave å balansere slik du har det på innsiden og slik du tror verden rundt deg forventer at du skal være.

Kjenner du igjen disse spørsmålene: Hvorfor skjedde dette? Hva gjør jeg nå? Vil jeg noen gang jobbe eller mestre de samme tingene igjen? Kan jeg dø? Hva med dem rundt meg, hvordan påvirker dette dem?

Det er ingen spøk å møte spørsmålene i ens eget indre og fra alle rundt deg. Det er lett å ville skjerme omgivelsene ved å framstå både tapper, sterk og friskere enn du kanskje er. Min oppfordring er å ta deg selv og dine behov på alvor, først da er du til hjelp for dem rundt deg. Dersom både barn og voksne kan stole på at du sier ifra, og gjør det du trenger for å ha mest mulig energi, slipper de å ta ansvar for deg, et ansvar de ikke har. Når du er nede, trenger du selvfølgelig hjelp og støtte, men ansvaret for å si hva du trenger er fortsatt ditt. Det er ingen som applauderer deg verken på jobb, hjemme eller i verden om du strekker grensene dine for langt. For å ha noe å gi, er det helt nødvendig at du fyller på hos deg selv først. For du er viktigst – uansett!

Nederlagstanker

Mange må begynne på medisiner og det kan være en indre kamp i seg selv, for noen strider det mot egne prinsipper å ta medikamenter. Bivirkninger av medisiner kan ofte skape ekstrabelastninger både fysisk og psykisk i lang tid etter sykdom, noe mange ikke er forberedt på. Dette er heller ikke noe leger eller helsepersonell snakker så mye om. Er du syk trenger du antagelig medisiner for å bli frisk, men etterbølgen er ofte enda tyngre å ri av, enn sykdommen i seg selv.

Derfor er det så viktig å ha tålmodighet med deg selv og kroppen din, for dette er en prosess som trenger mye tid. For mange følger det flere sykehusopphold, legebesøk og operasjoner med på reisen. Det er mange følelser som dukker opp: redsel, sinne, sorg og kanskje selvbebreidelse. Noen kan oppleve seg sviket av kroppen, og til dere vil jeg si: Kroppen din er en veiviser, et instrument som sier ifra hvordan du egentlig har det. «don't kill the messenger». Det er viktig å spille på lag med kroppen og lytte til det den har å si. Den taler din sak og forteller din historie. Jeg sier ikke at dette er en lett oppgave. Livet og bildet av oss selv slik vi kjenner det, er faktisk endret, og det er overveldende. Det er viktig å tillate seg å sørge over den friske kroppen som ikke lenger er til stede.

Stopp opp

Når kroppen ikke mester det den gjorde tidligere, kommer maktesløsheten fort snikende. Du har blitt tvunget til å stoppe opp, for kroppen har satt inn en uventet «time out». Vi vet hvor vi har vært og det føltes trygt, uansett hvordan det så ut. Nå er du plutselig satt på en ny kurs uten navigasjon, og med en kropp du kanskje ikke kjenner igjen. Det var kanskje ikke dette du hadde tenkt? Når vi tillater oss å sørge, skaper vi samtidig et nytt rom for kroppen slik at den vil finne sin nye identitet. Du er naturligvis fortsatt deg, men målet er ikke å gå tilbake til den du var før sykdommen. Kroppen er endret, emosjonelt er du i utvikling og prioriteringene i hverdagen er mest sannsynlig annerledes. Det er viktig å lytte til kroppen og følge det tempo den faktisk trenger for å bygge seg opp. Dette kan være både frustrerende og krevende. Viljen vår ligger ofte i forkant av hva kroppen klarer.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Det er vanskelig å akseptere at kroppen trenger tid og hvile, når hjertet og hodet så gjerne vil framover. Viljen er større enn evnen Mange strever for å framstå som friske, de færreste forsøker å late som de er syke. Har du kjent alvorlig sykdom, smerter, angst og depresjon på kroppen, er du også mest sannsynlig en som ville velge å fungere godt i verden med en arbeidsevne på 100 %, om det var en mulighet. Uansett om du er sykemeldt for en stund, 20, 50 eller 100 % ufør, er det ikke her verdien din ligger. Jeg vil utfordre deg til å se denne endringen i livet som en start på en ny reise, der du skal finne ut hvem du er og hva du trenger for å kjenne din verdi. Hvordan er det å være deg? Hva er viktig for deg? Hvis du kunne velge fra øverste hylle, hva trenger du for å hente energi? Jeg håper du vil våge å stille deg spørsmålene slik at reisen med å bli kjent med deg selv, her du er nå, kan begynne. Fordi det er bare du som vet hvordan du har det, er det også bare du som kan ta de gode valgene for deg selv.

Målet er ikke å gå bakover for å finne den gamle hatten du bar som din identitet. Målet vil jeg skal være å våge finne din nye hatt, for den har like stor verdi, den ser bare litt annerledes ut.