Rengjøring på kjøkkenet
Bruker du kluten riktig?
Her er den beste veien til rent bord. – Bruk vann og dropp såpe, sier eksperten.
Alle bruker den, men få snakker om den. Kluten er kjøkkenets staute arbeidshest. Behandler du den riktig?
Første økt begynner allerede etter frokosten. Da er bordplaten gjerne tilsmusset av brødsmuler, en melkeskvett og kanskje en syltetøyflekk eller to, i hvert fall om det er små barn i familien.
Trolig må også benkeplaten på kjøkkenet gås over.
Else Liv Hagesæther har skrevet boken "Rent, enkelt og greit", og lener seg både på 30 års personlig erfaring og undersøkelser fra Sintef og Teknologisk institutt. Vi har spurt henne om den kjappeste, enkleste og beste måten å gå fram på med klut i hånd.
Steg for steg
- Fukt kluten. Bruk kaldt vann, så sløser du ikke med energi eller vann. Det er fuktigheten du er ute etter nå.
- Vri opp godt. Er den for våt kan du skade bordplaten. Kluten skal være akkurat så fuktig at du får samlet brødsmulene og løst opp melkeflekken.
- Dropp rengjøringsmidler. Vann er nok. Dersom du har sølt fett, kan du bruke noe oppvaskmiddel - rett på kluten.
- Brett kluten to ganger. Da får du fire sider å tørke med, ikke to.
- Tørk opp det våte først. Brett om og ta det tørre til slutt. Da unngår du å smøre brødsmulene utover bordet.
- Skyll kluten godt. Heng den opp slik at den tørker.
- Bytt klut ofte. Minst to ganger i uken. Begynner den å lukte, har det gått for langt.
- Vask kluten på seksti grader i vaskemaskinen. Det tar knekken på de fleste bakteriene. Høyere temperatur eller kloring er sløsing med energi og kjemikalier.
Spray med måte
Rengjøringsguruens metode får langt på vei støtte fra Lilleborg, som er Norges største produsent av rengjøringsmidler. Ikke overraskende presiserer produsenten også behovet for bruk av noe mer enn bare vann.
- På kjøkkenbord og til enkel hverdagsrengjøring anbefaler vi oppvaskmiddel og kjøkkenspray - spray på den tilsmussede flaten og la det virke noen minutter, sier Malin Skaar, leder for Lilleborgs Forbrukerservice til klikk.no.
- Vann er et bra løsemiddel, men det er ikke alltid tilstrekkelig, særlig når det er mye fett.
Konklusjonen blir dermed nokså entydig: Det du ikke får fjernet med vann, fjerner du ved hjelp av et rengjøringsmiddel.
Hva slags klut?
Men det gjenstår flere spørsmål. En klut er ikke bare en klut. Det finnes flere varianter på markedet. Hvilken velger du?
Lilleborg anbefaler mikrofiberklut. Den skiller seg fra andre kluter ved sine finsprengte fibre som bidrar til å løse opp smuss på bordplaten.
Hagesæther er delvis enig: - Mikrofibrene gjør mer enn å løse opp smuss. De løser også opp oljen som befinner seg i oljet treverk, og det er ikke bra. De smelter også lett om du kommer bortpå en varm plate. Derfor er jeg mest tilhenger av vanlige filtkluter på kjøkkenet.
Dessuten finnes det enda flere kluttyper der ute:
- Det aller viktigste er å unngå strikkeklut. De tørker nemlig for langsomt.
Sterilt kjøkken er ikke målet
Dette er ikke oppskriften på et sterilt kjøkken som også kan brukes som operasjonsstue. Men denne fremgangsmåten er tilstrekkelig for at det ser greit ut, og at man ikke blir syk.
- Mitt motto er: Ser det rent ut og lukter det rent, er det rent nok, sier Hagesæther.
Hennes tommelfingerregel får tommelen opp av Norsk Folkehelseinstitutt (FHI).
- Renhold på kjøkkenet handler først og fremst om estetikk, sier Petter Elstrøm, rådgiver i FHI til klikk.no.
- Skal man unngå å bli syk, er det viktigste tiltaket å være hygienisk når man håndterer maten. Det vil si å vaske hendene og unngå krysskontaminering mellom rå kjøttprodukter og andre matvarer som ikke skal varmebehandles.
Men tilbake til rengjøringseksperten og kluten: Hva er den verste feilen folk begår med kjøkkenkluten?
- Jeg tror at den verste synden er at folk slenger den fra seg uten å skylle den. Da kan det vokse mye rart i kluten til den brukes neste gang. Jeg er også redd for at mange, når ingen ser det, bruker kluten på gulvet, sier Hagesæther.
Les også:
Se interiørbloggernes fineste kjøkken
Slik rengjør du kjøleskap og fryser
Alle de kuleste interiørbildene på ett brett
Denne saken ble første gang publisert 26/03 2011, og sist oppdatert 02/05 2017.