Test av sommerøl
Sommerens beste øl
Blant 55 sommerøl har vårt testpanel plukket ut sine favoritter.
Tradisjonen med sommerøl strekker seg tilbake til 1980- eller 90-tallet, og var i utgangspunktet ment å tilby et friskere, litt mildere øl enn den tradisjonelle pilsen.
Det er det i og for seg fortsatt, men med eksplosjonen av mikrobryggerier og hjemmebrygg de siste årene er det mange som har lyst til å hekte «sommer-etiketten» på sine øl, og en rask runde hos stort og smått av ølprodusenter gjorde at vi til slutt satt med hele 55 ulike ølsorter.
LES OGSÅ: Statlige millioner til popstjerner
Test av sommerøl:
Klassiske sommerøl
1. Mack Isbjørn sommerøl - Mack Bryggeri
Fruktig og lys lager som plasser til grillmat og lyst kjøtt. Ølen har en krydret aroma i retning lime og mango, ifølge produsenten.
Dette sier panelet: God øl, nesten som cider med en distinkt smak. Vår ølekspert peker på at den har en litt metallisk smak.
Karakter: 4,5 av 6 - BESTE SOMMERØL I PILSNERKLASSEN
2. Aass sommerpils - Aass Bryggeri
Et strågult øl med mild aroma av korn og malt. Ifølge produsenten skal ølet ha en lett og frisk smak med lav sødme og bitterhet.
Testpanelet mener: Frisk, bra sødme, bra balansert, kanskje litt for "snill" og fruktig. Godt likt av alle i panelet.
Karakter: 4,5 av 6
LES OGSÅ: Dette er Norges beste wienerpølse
3 Borg Neverending sommerøl - Hansa Borg Bryggerier
Lyst og lett øl brygget på byggkorn og innslag av hvete. Et øl som passer til lette retter av skalldyr, fisk, lyst kjøtt og grillmat, ifølge produsenten.
Testpanelet mener: God øl, litt bitter. Panelet var delt mellom å synes ølen var kjedelig og god.
Karakter: 4,5 av 6
I klassen "Klassisk sommerøl" har vi også testet: Ringnes Skjærgårdspils, Fredrikstad Sommerøl, Hansa Sommerøl. CB Feriepilsen, Tuborg Limecut, Aas Ankerpils, Run to the pils, Fully Evolved Berentsen Sommerøl, Berentsen Glacier, Mack Middnattsol.
Hele testen av årets sommerøl kan du lese her (krever abonnement).
Test av Sommerøl: Syrlige øl
1. Rosa Kinn - Kinn Bryggeri
Et lett og friskt sommerøl med bringbær. Laget på en lys maltbase surna med en kultur melkesyrebakterier. Bringbær fra Fresvik i Sogn blir tilsett når ølet er kommet over på sekundærtank, ifølge produsenten.
Testpanelet mener: God smak, ikke like syrlig som en del av de andre i testen.
Karakter: 3,5 av 6 - BESTE SYRLIGE ØL
LES OGSÅ: Serverer han Norges beste pølser?
2. Salty Surprise - Cervisiam
Lyst øl med en gulaktig farge og en fruktig smak.
Testpanelet mener: Mye pasjonsfrukt, litt mango og en eim av fisk.
Karakter: 3,5 av 6
3. Shoryuken - Cervisiam
Shoryuken er et såkalt "kettle soured" øl. "Kettle Soured" betyr "rask syrning" i stålbeholdere, noe som skal være en raskere og rimeligere produksjonsmetoden enn tradisjonel syrning.
Testpanelet mener: Smaker bedre enn den lukter. Bringbærene er sure, ikke søte. Moderat begeistring for dette ølet.
Karakter: 3 av 6
I klassen "Syrnet øl" har vi også testet Frisk bringbær, Eternal crush, Forbidden fruit, Passion Tang og Laibikk.
Test av sommerøl: Pale ale/IPA
Chuggernaut (Beste IPA) - Amundsens Bryggeri
Et tropisk øl laget på havre og hvete.
Panelet mener: Mye tropiske frukter, med en litt tynn ettersmak.
Karakter: 5 av 6 - BESTE IPA
Kinn Sommarøl (Beste pale ale) - Kinn Bryggeri
Et lyst sommerøl av amerikansk type. Humledominert. Passer godt alene eller til grillmat, ifølge produsenten.
Testpanelet mener: Et godt øl helt i toppklasse. Fruktig, smak av bær for sødme og litt preg av asfalt.
Karakter: 5 av 6 - BESTE PALE ALE
I klassen IPA/pale ale har vi også testet Bryggerhuset Brut IPA, Wettre Grisette, Toxic avenger, Double take Defcon 4, Easy, Everyday Hero, Go’ stemming, Splint IPA, Acopalyptic Thunder Juice, Gamma Gulp, Lorita, Hoppy Fairytale, Wettre I Comet farmhouse IPA, Hansa Mango IPA, Færder Blikkstille, Færder skjærgård, Tasty Juice, Session IPA triple Hopped ale, Hazy IPA, Chaos theory.
Hele testen av årets sommerøl kan du lese her (krever abonnement).
Test av sommerøl: Åpen klasse
Belgisk gyllen - Færder Mikrobryggeri
Et strågult øl med kritthvitt skum, ifølge produsenten Færder. Ølet skal ha en frisk og syrlig lukt, men innslag av krydderurter.
Et øl som passer til lyst kjøtt, småvilt, fugl og skalldyr, ifølge Apéretif.no
Testpanelet mener: Smak av tørket frukt, med noe maltpreg. Veldig fruktig sødme. Godt øl.
Karakter: 4,5 av 6 - BEST I ÅPEN KLASSE
LES OGSÅ: Fire drinker du kan kjøpe i steden for Gin & Tonic
Kvitskum (Tysk kveite) - Kinn Bryggeri
Et lyst og kremet hvetøl med preg av lys malt og blomst. Innslag av urter og huLme. En fruktig aroma, ifølge produsenten.
Testpanelet mener: En krydret søtlig hveteøl, med et hint av banan. Fin aroma.
Karakter: 3,5 av 6 - BESTE HVETEØL
I "Åpen klasse" har vi også testet ølsortene Belgisk lys, Isbjørn Wit, 1332 Hogna wit, E. C. Dahls Kyoto (trippel) og E. C. Dahls Martina.
Hele testen av årets sommerøl kan du lese her (krever abonnement).
Ølekspertens råd
Fortell kort om tradisjonen med sommerøl, hva er historien der?
Sommerøl har i lange tider vært et lyst, leskende og lettdrikkelig øl i pilsner/lager-stilene og det er stort sett det industribryggeriene lager hvert år. Med den enorme utviklingen blant håndverksølentusiaster, har disse grensene blitt skjøvet fra en pilsner til syrlige, bitre, sødmefylte og sure øltyper. Der Hvermannsen drakk pilsen sin til reker, grillmat og jordbær, er interessen nå mer nyansert og de størtse ølsnobbene ønsker en ølstil til hvert sitt måltid. Eller bare hva man føler for når man sitter i solveggen og tørster etter noe godt.
Vi hadde ikke bare klassiske sommerøl i testen, men det er øl som produsentene tydeligvis mener passer til sommeren, er det noen fellesnevner eller noe stikkord i forhold til hva som er sommerlige med for eksempel pale-variantene eller de syrlige ølene vi testet?
Det som går igjen er øl som er leskende i varmen, om man skal finne en fellesnevner. Noen øl passer til spesielle retter og kan enkelt erstatte en erketypiske hvitvinen til skalldyr eller en pils som forsvinner i smakene fra marinert flintstek og potetsalat.
Hva drikker du helst på sommeren selv?
Øl, om jeg ønsker meg en grisette eller saison til maten, en lambic eller gueze til jordbær, en pils i plastbeger utenfor Vål'enga stadion, så tar jeg meg det. Pils er fortsatt digg om den er brygget godt, så får alle disse snobberiene jeg lever med tett innpå kroppen utspring når snobberiet ønsker seg snobbeøl .
Hva er trenden for øl akkurat nå, uavhengig av sesongen?
Det er nok NEIpa og DDH (double dry-hopped) som er mest i skuddet hos konsumentene nå. Med bryggeriene heseblesende etter. Der en Ipa var mer sitrus og bitterhumle, skal de nye stilene være fruktige uten mye bitterhet. Tropisk juice er gjennomgående beskrivelser. I tillegg er bruken av kveik blitt veldig populært. Vi har lange og stolte tradisjoner på gårdene i Norge med bruk av einerlåg og kveik, så det er morsomt å se hele verden ønske seg kveik og brygge med den.
Testpanelet
Testpanel har bestått av et knippe øltørste menn og en kvinne fra en utvidet Vi Menn-redaksjon. Redaktør Alexander Øystå, journalist og mat- og drikkeansvarlig Peter Nagy, redaksjonssjefen Martin Jansen og Mats Ulshagen, Martine Torsvik fra markedsavdelingen, Aleksander Bergan fra Alt om fiske, og ølekspert og ølfestivalarrangør Lasse Lukacs. Med andre ord, ikke det mest eksperttunge panelet, med unntak av Lasse er det vel knappest noen som kan kalle seg en ekspert, men kall det gjerne folkets forlengede strupe. Vi gjør oppmerksom på at selve hovedtesten er skrevet i en munter tone og er i seg selv god underholdning. Gjerne akkompagnert av en god øl fra testen.