Vanvittige prisforskjeller på mobilbruk i utlandet
- Vi er kanskje litt høyt priset.
Prisen for å bruke mobiltelefonen i utlandet har tradisjonelt sett vært svært høy, men har de siste årene taktfast gått nedover - og nå har EU til og med bestemt at det ikke skal være noen forskjell på prisen om du er i forskjellige EU-land.
En rekke teleoperatører kjører i disse dager kampanjer der de forsøker å snu bildet som er blitt tegnet i mange år om at mobilbruk i utlandet er svært dyrt. One Call sier i sin reklame at du kan bruke telefonen som om du var hjemme, mens Telenor kjører hardt på sine pakkeløsninger.
Enorme forskjeller utenfor EU
Men det kan være greit å få med seg at dette kun gjelder i EU. For samtidig som det går stadig flere direktefly til USA, koster det fortsatt «det hvite ut av øyet» å bruke mobiltelefonen utenfor EU.
Riktignok har prisene gått noe ned de siste årene, men Telenors offisielle priser i ferielandene USA og Thailand er 40 kroner per megabyte. I praksis betyr det at det koster rundt 120 kroner å høre på én sang på Spotify.
Forvirrende pakker
Telenors priser er derimot ikke nødvendigvis betegnende for markedet. One Call og Tele2 vil ha 10 kroner per megabyte, Chess snakker om 1,99 kroner per megabyte, Netcom selger bare pakkeløsninger der du betaler 49 kroner for 20 MB, som må være brukt opp innen et døgn - mens Telenor har en lignende pakkeløsning som du må bestille på forhånd som koster 49 kroner per dag for 40 MB.
Telenor tar altså 40 kroner for én megabyte, men 49 kroner hvis du kjøper en tidsbegrenset pakke på 40 MB. Bruker du One Call i Europa koster det under én krone. Forskjellen er ganske stor om du for eksempel raskt skal sjekke en adresse på en karttjeneste, mens det betyr mindre om du bruker telefonen litt mer.
Interessant nok har Telenor tilsvarende høye priser i Thailand, der Telenor er en av operatørene på markedet.
Store forskjeller på vanlig bruk
Men det er ikke bare datatrafikken som varierer kraftig. One Call tar fem kroner per minutt for å ringe - mens Telenor tar mellom det doble og tredoble, avhengig av hvem du ringer.
Også på tekstmeldinger og prisen for å motta samtaler varierer prisen med overraskende mye.
Nettavisen har spurt Telenors ansvarlige for internasjonale avtaler, Charlotte Nystuen, om hvorfor prisforskjellene er så store mellom USA og resten av verden.
- I EU er kostnadene regulert, mens operatørene andre steder i verden er ikke så interessert i å forhandle - de forstår ikke hva de har å tjene på det. Tidligere tok for eksempel T-mobile over 10 euro per megabyte for tjenesten, sier Nystuen.
I tillegg til dette kommer merverdiavgift.
- Ønsker forutsigbarhet
Nystuen ønsker ikke å fokusere så mye på 40 kroner per megabyte, som er stykkprisen.
- Vi var først ute med med «FerieSurf», hvor du får 40 megabyte for 49 kroner. Kundene ønsker forutsigbarhet, og det får de med denne typen pakke, som vi aktivt oppfordrer kundene våre til å bestille, sier hun.
- Men det er også ganske høye priser på samtaler og meldinger?
- Vi er kanskje litt høyt priset på voice, vi har fokusert på data, der vi tar høy risiko. Det er data som kundene klart sier at de ønsker i utlandet, men det kan nok hende det skjer noe på de prisene etter hvert. Vi satt nylig ned prisene i Brasil nå før fotball-VM, påpeker hun.
Chess-sjef Arve Andreassen ønsker ikke å si noe til Nettavisen om hvordan de kan holde et vesentlig lavere prisnivå enn konkurrentene.
- Ønsker ikke å kommentere hva konkurrenter gjør og om de henger etter, det får de nesten svare for selv, sier han.
- For Chess sin del er det viktig å jobbe for lave priser for mobiltelefoni til våre kunder. Vi var først ute med å bryte krones grensen for 1MB i EU og nå ser vi videre på andre land som våre kunder besøker, sier Andreassen.
- Vi observerer at USA er et attraktivt reisemål for mange av kundene og da gjør vi vårt ytterste for å skvise prisene for data bruk der også.
Unngå kjemperegning
Om du reiser til de dyre landene og ønsker å unngå at regningen skyter til himmels, er det et par forhåndsregler du bør ta.
Det første er å skru av dataroaming eller datatrafikk. Smarttelefoner har en stygg tendens til å bruke datatrafikk i bakgrunnen, selv om du ikke tror du bruker datatrafikk. Det kan være alt fra søk etter oppdateringer til programvare til varslinger fra Facebook, Instagram, Snapchat og Twitter - til spill-apper som henter reklame fra nett.
Hvordan dette gjøres varierer fra telefon til telefon, men ligger gjerne enkelt tilgjengelig under innstillinger.
Det er også viktig å få med seg at svært mange steder tilbyr gratis trådløst internett - og at mange norske mobiloperatører samarbeider med selskaper som bygger ut trådløse nettverk over store deler av verden. Telenor-kunder kan for eksempel koble seg til The Cloud-nettverket, mens Netcom har samarbeid med en rekke leverandører.
Last ned ting «offline»
Det kan også være greit å vite at en rekke funksjoner som normalt sett krever at du er logget på nett, også kan fungere i såkalt offline-modus. Dette er ting som kan spare deg for mye penger.
Karttjenester er et godt eksempel, der bare et par søk når du står i en storby kan sørge for at hundrelappene flyr. Skal du på ferie kan du laste ned applikasjoner som «MapsWithMe» som gir deg tilgang på kart og GPS-funksjonalitet uten at du må være koblet til mobilnettet.
Skal du høre på musikk, er det greit å huske på at både Wimp og Spotify lar deg laste ned spillelister lokalt på mobilen og spille av dette uten å være koblet på nett.
Lokalt abonnement
Hvis du skal være lenge borte, er det i noen land mye penger å spare på å skaffe et kontantkort fra en lokal operatør. Siden de aller færreste mobiler ikke kan bruke flere SIM-kort er dette riktignok en løsning som er litt ekstra tungvinn.