nett-trøbbel:

Dette er grunnen til at nettet ditt er dårlig

Det er kjedelig å være «den fyren» med elendig nett på Teams-møtene. Dette kan være årsaken til problemene.

FRUSTRERENDE: Å slite med dårlig dekning og hakkete internett er ekstra frustrerende dersom man jobber hjemmefra.
FRUSTRERENDE: Å slite med dårlig dekning og hakkete internett er ekstra frustrerende dersom man jobber hjemmefra. Foto: Getty Images
Publisert

Hjemmekontor er den nye hverdagen for mange, og når mye av jobbingen skjer digitalt, blir kravene til en stabil og god internettforbindelse enda viktigere.

Men som de fleste sikkert har opplevd, kan det være stor forskjell på internettforbindelsen fra husstand til husstand.

Mens du nærmest kan se hudporene til kollega Kristoffer, ser kanskje Steinar ut som han sender via et overvåkingskamera fra 90-tallet.

Det kan være flere grunner til dette. Vi har spurt to eksperter om hva som er de vanligste årsakene til at internettet ditt hakker, og hva som er mulige løsninger.

– I de fleste norske hjem har man en så god internetthastighet fra leverandøren, at det sjelden er hastigheten på linja som er årsak til hakking på linjen, sier Linda Firveld i Eye Networks til Klikk.no.

EKSPERT: Linda Firveld er chief operating officer i Eye Networks.
EKSPERT: Linda Firveld er chief operating officer i Eye Networks. Foto: eyenetworks.no

Les også: Ville «gjemme » tv-en i stua – sjekk hva de gjorde

Smarte dingser kan skape trøbbel

Hun trekker imidlertid frem babycall, smarte panelovner og smart-TV-er som dingser som kan skape problemer i wifi-nettet i de tusen hjem.

  • Linda Firved har jobbet i telekombransjen i 20 år og med nettverksløsninger i ti år. Eye Networks er eksperter på wifi, og lever av å hjelpe bredbåndsselskapene med å få de trådløse nettene hjemme og på jobb til å virke best mulig.
  • Steinar Bjørnstad er førsteamanuensis 2 ved Institutt for informasjonssikkerhet og kommunikasjonsteknologi ved NTNU. Han har jobbet med og forsket på nettverksteknologi og fiberoptikk siden 1991.
Se mer

– Mens babycallen skaper forstyrrelser i nettet, er utfordringen for TV-ene og ovnene ofte at de ikke kommer seg på nett i det hele tatt, sier hun.

Noen fikk kanskje nye, smarte duppeditter til jul – og koblet disse opp mot nettet. Dersom du har fått problemer med nettet i 2021, kan dette altså være årsaken.

– Disse skal også kobles på hjemmenettet, og det er ikke likegyldig hvordan man gjør det, fortsetter Firveld.

Hun forteller at norske hjem i snitt har 8-9 enheter koblet til wifi-nettet.

– Det er samtidig en voksende andel av hjem som har 25 enheter eller mer. Det vil bare bli flere og flere ting som skal på nettet i fremtiden, noe som stiller større krav til utstyret som sørger for wifi hjemme.

Kan fikse hjemmenettet selv

Heldigvis kan man selv løse mange av problemene, noen ganger krever det bare litt tålmodighet.

– Hvis du har tatt i bruk en babycall og nettet ditt samtidig har blitt dårligere, kan denne være synderen. I så fall kan løsningen være å installere et maskenettverk, også kalt mesh-nett, hjemme. Slike nett kan kjøpes hos elektroforhandleren. Noen ganger tilbys de også gjennom bredbåndsleverandøren din, forklarer hun.

Hun presiserer at ulike babycaller bruker forskjellig teknologi, og at det ikke går an å gi ett råd som dekker alle variantene eller løser utfordringene de kan gi.

– Sjekk hvilken teknologi babycallen din bruker, eller hør i en butikk som har greie på det, oppfordrer eksperten.

Forsker ved NTNU, Steinar Bjørnstad, er ekspert på nettverk og fiberoptikk. Han mener at særlig billige dingser kan skape trøbbel.

– Billige enheter inneholder gjerne billigere teknologi, og det kan skape trøbbel, sier Bjørnstad.

DÅRLIG KAPASITET PÅ LINJA? Steinar Madsen i Legemiddelverket så slik ut i et direktesendt intervju på TV 2 Nyhetskanalen nylig. Han er ikke alene. Hvis du har dårlig bildekvalitet på Teams, anbefaler jeg å bruke kablet tilkobling, sier ekspert.
DÅRLIG KAPASITET PÅ LINJA? Steinar Madsen i Legemiddelverket så slik ut i et direktesendt intervju på TV 2 Nyhetskanalen nylig. Han er ikke alene. Hvis du har dårlig bildekvalitet på Teams, anbefaler jeg å bruke kablet tilkobling, sier ekspert. Foto: Skjermbilde av TV 2 Nyhetskanalen

5 GHz eller 2,4 GHz

Firveld poengterer at smarte TV-er trenger en viss fart før de klarer å overføre lyd og bilder uten at det hakker. De aller fleste wifi-rutere leverer i dag nett over to frekvenser, og det er den høyeste av disse TV-en trenger.

– Tipset er å alltid være koblet til 5 GHz-frekvensen, og ikke 2,4 GHz. Hvis du har et maskenettverk, styres dette av seg selv. Har du det ikke, bør du stille inn wifi-nettet ditt til kanal 36, en kanal de fleste TV-ene støtter, sier Firveld.

Panelovner kan bli forvirret

Når det gjelder panelovner som kan styres over internett, kan de bli forvirret hvis du har et maskenettverk.

– Løsning her er å slå av alle aksesspunktene, altså de trådløse boksene, i wifi-nettet ditt, men beholde den kablede enheten påslått. Når så panelovnen er koblet opp, kan du trygt slå på aksesspunktene igjen, sier hun.

For alle de andre dingsene du fikk til jul, eller nylig har gått til innkjøp av, har eksperten følgende råd:

– Koble dem til 5 GHz, og ikke 2,4 GHz! Du skal alltid la alt logge seg på 5 GHz, da virker nettet ditt mye bedre, sier Firveld.

– Men har ikke 5 GHz dårligere rekkevidde?

– Det stemmer at frekvensen har litt dårligere rekkevidde, men den har samtidig bedre plass på linjen, for å si det enkelt, sier hun.

– Det stemmer at 5 GHz-frekvensen har kortere rekkevidde. Jeg pleier å si at det er «no free lunch». Selv kan jeg se ruteren fra der jeg sitter, og bor i et trehus. Men bor du i en blokk eller murhus, er det ikke sikkert du vil få god nok dekning med den frekvensen. Men så lenge dekningen ikke er et problem, har 5 GHz mye bedre kapasitet, sier Bjørnstad.

De verste hjemmekontor-tabbene: Halvnaken kvinne dukket opp i TV-journalistens hus – og det var ikke kjæresten

Bjørnstads tre hovedgrunner til at du har hakkete eller dårlig nett hjemme:

Steinar Bjørnstad, førsteamanuensis ved NTNU.
Steinar Bjørnstad, førsteamanuensis ved NTNU. Foto: NTNU

1. Mobilnettet

– Dersom du kun har internett gjennom mobilnettet, eller beveger deg fra wifi-dekning til å kun ha mobildekning, kan det bli vesentlig dårligere kvalitet på linjen. På mobilnettet kan det være mange som deler samme basestasjon, og da kan kapasiteten i gitte områder på gitte tidspunkter bli overbelastet.

2. Gammelt eller utdatert utstyr

– Typen wifi-ruter du har hjemme kan være årsaken til hakking. Har du gammelt wifi-utstyr, kan det hende de ikke støtter de samme standardene som i dag. Da deles blant annet ikke radio-frekvensene like effektivt. Radiofrekvenser er en ressurs som deles med naboer.

3. Naboer:

– Den siste biten fra wifi-ruteren og til pc-en og mobilen din er et radiosamband. Der kan det være flere ting som forstyrrer, for eksempel naboer som har tilsvarende utstyr som bruker en lignende frekvens. Bor du i blokk, kan du være mer utsatt for denne type trøbbel.

4. Kapasitet i området

– Det andre som skaper hakking er ikke naboenes feil, men ligger hos teleoperatørene. Forbindelsen fra nærmeste sentralpunkt til huset er som regel bra. Men om man for eksempel har 100 mb linje inn til nabolaget og så sitter for eksempel ti stykker å jobber hjemmefra samtidig, med arbeid som krever mye nettkapasitet, så kan det skape trøbbel fordi den totale båndbredden blir overbelastet.

Les også: En utrolig ingeniørbragd, likevel ble Troll A den siste

Dette er de tre viktigste grepene du kan ta for å bedre wifi-dekningen hjemme, ifølge Eye Networks.
Dette er de tre viktigste grepene du kan ta for å bedre wifi-dekningen hjemme, ifølge Eye Networks. Foto: eyenetworks.no

Tips for bedre dekning

Kablet nett: Både Firveld og Bjørnstad understreker at selv om trådløst nett stadig blir bedre, vil tilkobling til ruteren med kabel alltid gi deg en mer stabil linje.

– En vanlig internettkabel vil gi deg en sikrere forbindelse. Jeg opplever selv at det trådløse nettet av og til detter ut. Det vil ikke skje med kabeltilkobling, konstaterer Bjørnstad.

Ikke gjem ruteren:

– Få den ut i rommet. Det er veldig vanlig at folk "gjemmer" den i en pyntekurv, bak tv-en eller inni bokhyllen. Det gjør det verre for radiosignalene å nå frem, sier Firveld.

Mur- eller metallvegger, tykke tømmervegger og vannbåren varme i gulv, kan føre til dårligere dekning.

– Vannbåren varme i gulvet er en fiende av wifi. Moderne leiligheter har ofte modulbad av stål, noe som kan skape trøbbel for signalet. Et maskenettverk kan bidra til å løse slike problemer, sier Firveld.

Firveld anbefaler først og fremst maskenettverk for de som har en stor bolig eller kronglete planløsning eller problemer med dårlig dekning og dødsoner.

Oppdater utstyret: – Sørg for å oppdatere alt som kan oppdateres til siste driver eller systemversjon, råder Firveld.

Firveld i Eye Networks er ikke en tilhenger av repeatere som forlenger wifi-signalet. Hun mener maskenettverk er en bedre løsning. Et maskenettverk er smartere fordi senderne samhandler og kommuniserer seg imellom. Maskenettverk har, i motsetning til repeatere, én felles SSID som er identiteten, eller navnet, på wifi-nettet., forklarer hun.

Se mer

Hun legger til at det kan hende internettleverandøren kan hjelpe deg med å løse problemene.

– Når du ringer til bredbåndsselskapet for å få hjelp, er det viktig at du forteller dem om alle de nye tingene du har koblet opp hjemme. Denne informasjonen kan bety at dere får løst problemene raskere, sier Firveld.

Denne saken ble første gang publisert 08/02 2021.

Les også