Mobil

Test: To uker med Sony Xperia XZ1

En helt vidunderlig skjerm - men noe gimmick.

Den nye Xperia XZ1 er en salgs fusjon mellom flaggskipene Premium og XZ. Her sammen med forgjengeren XZ og iPhone 7 Plus.
Den nye Xperia XZ1 er en salgs fusjon mellom flaggskipene Premium og XZ. Her sammen med forgjengeren XZ og iPhone 7 Plus.
Publisert

Sony fortsetter sin trend med å rulle ut hurtige oppgraderinger av sine modeller. Det betyr at det ikke er all verden oppgraderinger fra gang til gang, men samtidig slipper man å vente et år mellom hver gang det rulles ut en oppgradering.

Høstens nyhet er Xperia XZ1, som er en forholdsvis mild oppgradering av XZ-utgaven - med kameraet, prosessoren og minnet fra XZ Premium. Det betyr Snapdragon 835 og 4 GB RAM for de innvidde.

Det betyr selvsagt Sonys ganske særegne design, vanntetthet og fingeravtrykkleser på siden.

Sony plasserer fingeravtrykkleseren på siden, de fleste putter den nå på baksiden - mens Apple har droppet den i nye iPhone X.
Sony plasserer fingeravtrykkleseren på siden, de fleste putter den nå på baksiden - mens Apple har droppet den i nye iPhone X.

Først med Android 8

Sånn helt i startgropa vil nok en av de viktigste funksjonene være at dette er første mobile med Android 8 Oreo. Som en gjennomsnittlig Android-bruker er det egentlig ikke så store forskjellene fra før, men under panseret har den fått en vanvittig mye bedre strømstyring.

Batterikapasiteten blir ganske imponerende med nye strømsparingsfunksjoner.
Batterikapasiteten blir ganske imponerende med nye strømsparingsfunksjoner.

Det er ganske enkelt smått sjokkerende å se hvor sakte batteriet tappes om du bare lar telefonen ligge ubrukt.

Oreo har også gitt deg bedre kontroll over appers varslingsbruk, og innfører en programvarebasert 3D-touch-funksjon der du kan holde litt lenge på ikoner for å få opp en hurtigmeny.

Selve maskinvaren er lynrask og gjør det svært godt i benchmarks hvis du er av typen som bryr seg om slikt, men det forundrer oss fortsatt at Sony enda ikke helt har klart å knekke koden med å få et brukergrensesnitt som fungerer helt flytende. Telefonen er åpenbart lynrask, men likevel er det alltid småting som lugger bittelitt.

En helt fantastisk skjerm

En nyhet i XZ1 er at telefonens i utgangspunktet helt nydelige HD-skjerm har fått støtte for HDR - noe som i praksis betyr at den er i stand til å fremvise bedre kontraster ved å dynamisk bruke lyset.

Telefonen har HDR-skjerm, men du får ikke tilgang til HDR-innhold fra YouTube.
Telefonen har HDR-skjerm, men du får ikke tilgang til HDR-innhold fra YouTube.

Skjermen er ganske enkelt fantastisk å se på, men om du ønsker å finne innhold som faktisk utnytter den ekstra funksjonaliteten, så er du litt på tynn is. Foreløpig er det stort sett Netflix som tilbyr dette i sin aller dyreste abonnementspakke - altså noe de færreste har. Amazon Prime støtter ikke HDR på mobiler.

Det ligger også noe HDR-innhold ute på YouTube, men i skrivende stund har vi ikke vært istand til å aktivere HDR på YouTube med mobilen. Dette må Google aktivere for hver enkelt enhet.

Svært, svært sakte film

En nyhet i telefonen som vi i utgangspunktet er svært begeistret for, hentet fra Premium, er støtten for "super-sakte film" - nærmere bestemt opptakt med 960 bilder i sekundet. Til sammenligning er vanlig saktefilm på mobil typisk 120 eller 240 bilder per sekund.

Dette kan både brukes som en helt egen filmfunksjon, eller noe du kan aktivere under vanlig filmen.

XZ1 (foran) har hentet kameraet sitt fra Premium, ikke XZ (bak).
XZ1 (foran) har hentet kameraet sitt fra Premium, ikke XZ (bak).

Problemet med funksjonen er at dette kun fungerer i svært, svært korte sekvenser. I praksis gjør den opptak i så høy frekvens i bare 0,2 sekunder - noe som gir en vanlig avspillingstid på drøyt 6 sekunder.

Det skal med andre ord ikke store fantasien til for å forstå at sannsynligheten for at du klarer å filme i nøyaktig de 0,2 sekundene som du helst ville ha i virkelig sakte film, er litt liten. Du kan nesten garantere at aktiverer du denne funksjonen, så vil du i 3 av 4 tilfeller egentlig ødelegge filme, fremfor å fange de viktigste hundredelene.

Hvis du derimot klarer det, blir resultatet kjempetøft.

Agumented reality (AR)

Sony har også implementert støtte for 3D-scanning og agumented reality. Dette fremstår foreløpig litt som en gimmick.

Agumented reality-funksjonen fremstår på mange måter som den du allerede finner i Snapchat (se for deg bamseøre på video), mens 3D-scanningen er såpass vanskelig å gjennomføre at den er nær ubrukelig. Og etterpå kan egentlig ikke 3D-modellene brukes til stort.

En litt bedre telefon

Den nye Xperia XZ1 er først og fremst en XZ som har blitt kraftigere, og fått en del av de beste funksjonene fra XZ Premium.

Raskere prosessor, mer minne og en nydelig skjerm er alt gode salgsargumenter. Og i bunn ligger en solid telefon med alle basisfunksjoner på plass

XZ1 til høyre er ganske så lik sin forgjenger XZ.
XZ1 til høyre er ganske så lik sin forgjenger XZ.

Kameraet er godt i bra lys, men sliter litt i mørket - mens den nye supersaktefilm-funksjonen kan være et fint tilskudd hvis du finner de rette situasjonene. Vi skulle dog ønske at man kunne filme betydelig lenger sekvenser.

Android 8-støtten er forøvrig kjærkommen, og spesielt er strømsparingen imponerende. Men den må nesten til, for Sony har redusert batteriet for å få plass til litt bedre høyttalere.

Det er en gjennomført en god telefon, men noen stor wow-følelse blir man ikke sittende igjen med når telefonen langt på vei er funksjoner vi kjenner fra forskjellige telefoner samlet på ett sted.

Spørsmålet vi blir sittende igjen med er likevel: Telefonen koster 6800 kroner. Dette er vesentlig mindre enn hva Galaxy S8 kostet ved lansering, men nå kan S8 fås til ned mot 6000 kroner. Da fremstår XZ1 ikke spesielt rimelig.

Denne saken ble første gang publisert 22/10 2017.

Les også