Test: Sonos Beam

Vellykket krymping

Lydplanke nummer tre fra Sonos er kanskje deres beste løsning for bedre TV-lyd til nå.

<b>FETERE LYD: </b>Sonos Beam bidrar til å gjøre lyden fra tynne TV-er fetere.
FETERE LYD: Sonos Beam bidrar til å gjøre lyden fra tynne TV-er fetere. Foto: Sonos
Sist oppdatert

Alle gode ting er tre. Sonos Beam er tredje løsning fra Sonos som forsøker å gi TV-lyden et løft. Sonos Playbar var det første produktet fra Sonos som kunne brukes sammen med en TV. Playbar er stor og lang, og kan være litt vanskelig å plassere.

I fjor kom Sonos Playbase, en omfangsrik og flat høyttaler som skal stå under TV-en eller inne i en TV-hylle. Lydmessig er Playbase helt topp, men visuelt synes vi ikke noe om å plassere en stor «kasse» under TV-en. Playbase kan være ok løsning om du kan skjule den i TV-benken. Og nå, som en tredje løsning for god TV-lyd, kommer Sonos med Beam. En krympet lydplanke som skal gi oss et bedre, bredere og luftigere lydbilde fra TV-en.

Hurtigtest: Sonos One

Mindre og mer diskret

Designmessig synes vi Sonos Beam fungerer bedre enn både Playbar og Playbase. Den er mye mindre og kan, om du har riktig fot på TV-en din, plasseres under eller rett foran TV-en. Vår testenhet var sort. Plassert på toppen av vår sorte TV-benk, gjorde at Sonos Beam nesten ble «usynlig».

Vår TV har «bøyleben» som går langs store deler av TV-ens front. Det gjør at Beam må plasseres et stykke foran TV-en. Beam var også for høy til at den kunne plasseres under TV-en og på innsiden av «bøylen». Igjen, så vil TV-en og løsningen TV-en står på avgjøre litt hvor vellykket Beam oppleves. Hos noen kan den nok «forsvinne» helt under TV-en, mens hos andre vil den være mer synlig.

Enkelt oppsett

Oppsettet av Beam gikk forholdsvis knirkefritt for oss, selv med uferdig programvare. Via Sonos-appen settes høyttaleren opp like greit som det normalt gjør hos Sonos. Beam skrur selv av TV-ens egne høyttalere så lenge du kobler til via en ARC-kompatibel HDMI-port.

ARC (audio return channel) gir toveis kommunikasjon mellom TV og høyttaler, noe som blant annet bidrar til å holde lyd og bilde synkronisert. I tillegg kan man bruke TV-ens fjernkontroll for å styre lyden på Beam.

Hurtigtest: Sonos Playbase

God TV-lyd

Lydmessig skal Beam levere en lydkvalitet som tilsvarer to Sonos Play One satt opp i stereomodus. Til musikk er dette ikke så langt unna sannheten, selv om vi synes to Play One gir både bedre lyd og ikke minst et bredere stereolydbilde enn en enkel Beam. Det siste her er spesielt merkbart når Beam brukes kun til å lytte på musikk.

Til TV-bruk er situasjonen en annen. En ting er at Sonos One ikke kan kobles direkte til TV-en, men det er til TV-lyden vi virkelig synes Beam kommer til sin rett. Spesielt når vi sammenligner direkte med lyden fra TV-en. Det mest merkbare er at dialogen kommer tydeligere frem og at vi får mer bass, som gir dybde til både musikk og actionscener.

Til Sonos Beam kan man også sette opp to Sonos One eller to Sonos Play:1 som bakhøyttalere. Da får man et slags lightutgave av et surroundsystem. Legger du til subwooferen Sonos Sub, sier Sonos at du får ekte 5.1-surroundlyd. Da fungerer Beam som både senter og fronthøyttalere. Vi testet dette oppsettet uten Sonos Sub. Det fungerer overraskende bra og bakhøyttalerne bidrar til å ekspandere lydbildet.

Tilsnakkendes

Du kan også snakke til Sonos Beam. Den har støtte for stemmetjenester. I første omgang er det bare støtte for Amazon Alexa, men Siri er rett rundt hjørnet. Google Assistant skal også komme til Sonos i løpet av året. Med riktig TV og riktig oppsett, kan du derfor be Beam (Alexa) om å slå på TV-en din. Vi fikk ikke dette til å virke med vår TV, men fikk det demonstrert av Sonos.

Lavere pristerskel Prismessig har Sonos lagt seg på et mer oppnåelig nivå med Beam. Den koster 3.999 kroner. Ønsker du surround, så kan et tips være å finne to brukte Play:1 på Finn. Disse er lydmessig like gode som Play One, men du får Play:1 på nett til cirka 1.000 kroner. Da får du et surround-light-system til cirka 6.000 kroner. En ny Play:1 koster cirka 1500 kroner, mens du må ut med cirka 2.000 kroner for en Play One.

Flytt TV-lyden

En fin bieffekt av å koble TV-en til Sonos Beam, er at du kan flytte TV-lyden med deg til et annet rom. Det anbefales ikke å gruppere Beam med andre Sonos-høyttalere i samme rom som Beam. Det vil nemlig være en ørliten forsinkelse mellom lyden som kommer ut av Beam og den som kommer ut av en gruppert høyttaler. Står den grupperte høyttaleren i et annet rom enn Beam, vil det ikke være et stort problem. Dette gjør at du for eksempel kan «ta med deg» lyden av Dagsrevyen inn på kjøkkenet eller på arbeidsværelset.

<b>SURROUND:</b> To Play One eller to Play:1 kan settes opp som bakhøyttalere til Sonos Beam. Med en Sonos SUB skal dette gi et 5.1-oppsett.
SURROUND: To Play One eller to Play:1 kan settes opp som bakhøyttalere til Sonos Beam. Med en Sonos SUB skal dette gi et 5.1-oppsett. Foto: Sonos

Et Kinderegg

Sonos Beam er et «Kinderegg» som gir bedre lyd til TV-en, fungerer som smarthøyttaler med støtte for stemmestyringstjenester og den fungerer godt som er en ren streaminghøyttaler, som også snart støtter AirPlay II. Det gjør Sonos til et åpnere system enn noen gang tidligere – og risikoen for å være låst inne i Sonos-appen til evig tid er ikke lenger til stede. Kjøper du til to brukte Play:1, får du også et rimelig og greit surroundoppsett.

Test: Her er nettbrettet for deg som ikke vil ha iPad

Sonos Beam er, etter vår mening, det første vellykkede produktet fra Sonos som kobler TV-lyden til selskapets musikksystem. Det har vært en «missing» link i flere år. Playbar har vært stor og dyr, Playbase har vært «stygg» og dyr, men Beam er liten, ikke alt for kostbar, relativt plasseringsvennlig og leverer ok lyd.

Et bra kjøp enten du er ny eller gammel Sonos-kunde.

PLUSS: God TV-lyd, pent design, kompakt
MINUS: Kan være utfordrende å plassere

Pris: 3.999 kroner
Terningkast: 5

<b>USYNLIG: </b>Med riktig TV og riktige farger, så blir Sonos Beam nesten usynlig.
USYNLIG: Med riktig TV og riktige farger, så blir Sonos Beam nesten usynlig. Foto: Sonos

Fakta: Sonos Beam

Høyttalere: 4x fulltone + 1 diskant + tre passive radiatorer
Forsterkere: 5x klasse D
Mikrofoner: Ja, 5x
Stemmestyring: Ja, støtter kun Alexa foreløpig
Nattlyd: Ja
HDMI: Ja
ARC: Ja
AirPlay II: Kommer snart
App: Ja
WiFi: Ja
Ethernet: Ja
Vekt: 2,8 kilo
Størrelse: 68,5 x 6,51 x 10,0 cm
Annet: Kan veggmonteres (feste er ekstrautstyr), støtter Amazon Alexa, støtte for Siri og Google Assistant kommer.

Denne saken ble første gang publisert 28/06 2018, og sist oppdatert 28/06 2018.

Les også