Test: Pinell Supersound 501

Super radio skjemmes av dårlig brukervennlighet

En pen fasade, god lyd og en app dekker over et litt krøkkete menysystem og en irriterende fjernkontroll på musikksystemet Pinell Supersound 501.

<b>LEKKER: </b>Designet på Pinell Supersound 501 er det lite å utsette på. Det vi ikke liker er at det er vanskelig å se tekstene på betjeningsknappene under dårlige lysforhold. I tillegg blir man litt blendet av skinnet fra LCD-skjermen. Fjernkontrollen falt heller ikke i smak hos oss.
LEKKER: Designet på Pinell Supersound 501 er det lite å utsette på. Det vi ikke liker er at det er vanskelig å se tekstene på betjeningsknappene under dårlige lysforhold. I tillegg blir man litt blendet av skinnet fra LCD-skjermen. Fjernkontrollen falt heller ikke i smak hos oss. Foto: Hallvard Lunde
Sist oppdatert

Pinell Supersound har vært en storselger for den norske importøren TT Micro i over 10 år. Nå har Supersound-produktet blitt oppgradert fra å være én modell til å bli tre ulike modeller:

Supersound 301 er en liten og kompakt radio, Supersound 501 er en mellomstor «bokhylle»-radio, mens Supersound 701 er en svær radio som også har CD-spiller.

Pen innpakning

Vi har testet den mellomste modellen, Supersound 501. Den har et design som er lett å like. Et mørkt kabinett i treverk rammer inn fronten som består av to høyttalere og et stort fargedisplay.

På undersiden finner vi en stor fire tommers subwoofer. På baksiden finner vi linje ut og AUX-inn.

<b>PYNTER OPP: </b>Pinell Supersound 501 er mer av et møbel enn for eksempel de hvite eller sorte boksene fra Sonos.
PYNTER OPP: Pinell Supersound 501 er mer av et møbel enn for eksempel de hvite eller sorte boksene fra Sonos. Foto: TT Micro

Designet er pent, minimalistisk og Supersound 501 er et «møbel» som vil pynte opp i stua eller på kjøkkenet. Så langt alt vel.

LES OGSÅ: Test av OnePlus 7 Pro

Krøkkete menysystem

Vår entusiasme for Supersound 501 får en knekk under oppsettet. Menysystemet er alt annet enn intuitivt. Her må vi faktisk flere ganger gjette hvilke knapper vi skal trykke på. Vi måtte ha fem forsøk for å skrive inn passordet til vårt trådløse nettverk.

Først da vi skjønte at vi måtte bla oss gjennom hele alfabetet, inkludert stor og små bokstaver, tall og diverse tegn før vi fikk trykket «ok», fikk vi koblet oss til nettverket.

Ok, det er mulig å bruke WPS eller PIN-kode for å koble seg til, noe som gjør det litt lettere. Menysystemet er for øvrig til tider en smule forvirrende og ikke alle menyvalg gir mening for vanlige folk, som «Ugyldig kutting» og «DRC» i DAB-menyen. I 2019 forventer vi faktisk et enklere oppsett.

Det finnes en app for alt

Og et enklere oppsett finnes faktisk. Det var først etter at vi hadde knotet og forbannet Pinell SuperSound 501 et par dager, at vi litt tilfeldig oppdaget at det finnes en app for Pinell 501.

Appen Undok er en tredjepartsapp, som faktisk bidrar til å gjøre hele oppsettet enklere. Mye enklere. I tillegg bidrar appen til å forenkle bruken av Pinell Supersound 501.

Appen er ikke den peneste eller den beste multiromsappen vi har prøvd, men den fungerer helt greit. Vi får tilgang til de aller fleste funksjoner via appen. Ved å bruke appen slipper vi også å forholde oss til betjeningpanelets eller den irriterende fjernkontrollen. Hvorfor appen ikke er kraftigere "markedsført" som en del av oppsettet er litt uforståelig for oss.

LES OGSÅ: Test av Fitbit Inspire HR

Lite lesbart betjeningspanel i dårlig lys

<b>KNAPPER:</b> I godt lys er det greit å bruke betjeningspanelet. I dårlig lys, og med lysskinn fra LCD-skjermen, så er det nesten umulig å lese de ulike menyvalgene.
KNAPPER: I godt lys er det greit å bruke betjeningspanelet. I dårlig lys, og med lysskinn fra LCD-skjermen, så er det nesten umulig å lese de ulike menyvalgene. Foto: TT Micro

Brukervennligheten til knappepanelet på Supersound 501 er også under par. Betjeningspanelet under LCD-skjermen består av sorte knapper på sort bakgrunn med menytekster skrevet i hvit skrift.

På kveldstid med normal belysning, sleit vi med å se hva se hva den enkelte knapp kunne gjøre for oss. At alle knapper har samme form og størrelse er stilig, men gjør det vanskelig å finne volum opp/ned og av/på-knappen.

Skinnet fra LCD-skjermen gjør det om mulig enda vanskeligere å se hva som står på knappene når det er halvmørkt i rommet.

Fjernkontrollen kunne kanskje vært en redning, men jeg tviler på at «onkel Jon» vet hva «stb», «src» eller «shuf» betyr. Vi refererer her til menyvalg på fjernkontrollen. Når fjernkontrollen i tillegg krever fri sikt og den «lagger» litt, gjør det til at vi rekker å trykk på minst fire knapper før noe skjer, ja så blir det hele litt håpløst.

Her fungerer appen som en "redning", men vi skulle gjerne sett at Pinell Supersound 501 hadde en bedre fjernkontroll og et betjeningspanel som hadde et litt tydeligere grensesnitt.

God lyd

Det som ikke er håpløst med Pinell Supersound 501 er lyden. Med litt justering på equalizeren, så får vi til en lyd som gir nok dybde til musikk samtidig som radiostemmene ikke drukner i bass.

Skal vi sammenligne den med noe, så synes vi den spiller hakket bedre enn én Sonos One. Totalinntrykket av lyden er absolutt godkjent.

<b>BASS:</b> På undersiden har Pinell 501 et basselement som bidrar til å gi dybde til musikken.
BASS: På undersiden har Pinell 501 et basselement som bidrar til å gi dybde til musikken. Foto: Hallvard Lunde

Støtter mange kilder

Supersound 501 får også pluss i boka for å ha bred støtte for ulike kilder. Her får du Spotify Connect, Bluetooth, internetradio, medieservere og selvsagt DAB. Det eneste man kanskje kan savne er støtte for AirPlay, men med Bluetooth og Spotify Connect, så er man godt dekket.

Konklusjon

<b>ENKEL:</b> Baksiden er enkel med inngang for AUX og 3,5 microjack.
ENKEL: Baksiden er enkel med inngang for AUX og 3,5 microjack. Foto: Hallvard Lunde

Design, fleksibilitet og et stort LCD-display trekker i positiv retning i vår vurdering, men brukervennligheten mener vi ikke er god nok og langt under det man bør forvente av et underholdningssystem i 2019.

En bedre fjernkontroll med baklyste knapper og et litt tydeligere betjeningspanel kunne ha gjort mye for Pinell Supersound 501.

LES OGSÅ: Test av Denon Ceol

Appen retter opp noe av inntrykket, men den bør "markedsføres" bedre. Spesielt oppsettet er mye lettere via Undok-appen.

Spesifikasjoner: Supersound 501

Kilder: DAB/DAB+, internettradio, Spotify Connect, Medieservere
Tilkoblinger: WiFi, Bluetooth, 3.5 mm hodetelefoninngang, AUX-inn, multirom (UNDOK)
Fjernkontroll: Ja, ikke baklyste knapper
Display: Ja, fargedisplay på 2.8 tommer
Høyttalerelementer: 2 x 2.5 tommer fulltone pluss 4 tommer subwoofer
Størrelse: 280 x 213 x 105 mm
Pris: 3.990 kroner

Annet: Undok - app for oppsett, styring og mulighet for multiromsfunksjonalitet

Prisen for Pinell Supersound 501 er på solide 3.990 kroner. For den summen har du mye å velge mellom når det kommer til DAB-radioer og multiromsystemer.

I sum blir det en firer på vår terning.

Vår vurdering

PLUSS: Design, ok lyd, display, Spotify/mange kilder

MINUS: Oppsett, brukervennlighet, uleselige menyknapper, fjernkontroll, pris

Karakter: 4 |

Denne saken ble første gang publisert 21/05 2019, og sist oppdatert 21/05 2019.

Les også