Test av iPhone Xs

Test: Én uke med iPhone Xs

Den er dyr, men er du opptatt av å ta gode bilder med mobilen, kan iPhone Xs være verdt prisen.

<b>TEST AV IPHONE XS:</b> Etter en uke med iPhone Xs i daglig bruk, er det først og fremst én ting som skiller seg ut. Og det er klart at det innsiden som teller.
TEST AV IPHONE XS: Etter en uke med iPhone Xs i daglig bruk, er det først og fremst én ting som skiller seg ut. Og det er klart at det innsiden som teller. Foto: Lars-Erik Oterhals
Først publisert Sist oppdatert

Å teste nye mobiler fra Apple har de siste årene blitt enklere og enklere, men samtidig stadig vanskeligere å skrive om.

En vil jo gjerne formidle noe nytt, og ikke bare repetere gamle argument. Men det er ikke lett når iPhone-modellene blir stadig likere hverandre.

I 2017 kom trådløs lading og portrettmodus, i alle fall til iPhone 8 Plus og iPhone X, samt ansiktsgjenkjenning til iPhone X.

Årets iPhone Xs er helt og holdent en midtlivsoppgradering av iPhone X. Etter én uke med iPhone Xs er det bare én ting som skiller seg ut: Kameraene med Smart HDR og dybdekontroll.

Det er til gjengjeld store greier.

<b>TO LINSER:</b> Begge kameraene foran på iPhone Xs er på 12 megapiksler, det samme som i 2017. Forskjellen er at sensoren som registrerer bildene nå er forbedret. Blant annet tar kameraet bedre bilder i mørke omgivelser.
TO LINSER: Begge kameraene foran på iPhone Xs er på 12 megapiksler, det samme som i 2017. Forskjellen er at sensoren som registrerer bildene nå er forbedret. Blant annet tar kameraet bedre bilder i mørke omgivelser. Foto: Lars Wærstad

De små kameraene gjør en stor forskjell

Med iPhone X og iPhone 8 Plus kom funksjonen portrettmodus. Det vil si at du kan knipse bilder med begrenset dybdeskarphet - for eksempel at motivet ditt er skarpt mens bakgrunnen er uskarp.

Det var en «gamechanger» når det gjaldt opplevd kvalitet på bildene.

Blant fotografer omtales effekten med områder som er ute av fokus for bokeh. Takket være maskinlæring, den nye A12 Bionic-prosessoren og ny kamerasensor med flere, dypere og større piksler er bokeh-effekten tatt et godt skritt videre i iPhone Xs.

iPhone Xs: Kamera

  • Dobbelt 12 MP kamera med vidvinkel- og telelinse
  • Vidvinkel: ƒ/1,8-blender­åpning
  • Telelinse: ƒ/2,4-blender­åpning 2x optisk zoom, opptil 10x digital zoom
  • Portrettmodus med forbedret bokeh-effekt og ny Dybdeskarphet-funksjon.
  • Portrett­lyssetting med fem effekter (Naturlig lys, Studiolys, Spisslys, Scenelys og Svart-hvitt)
  • Dobbel optisk bilde­stabilisering
  • Objektiv med seks elementer Quad-LED True Tone Flash med Slow Sync
  • Panorama (opptil 63 MP) Objektiv med overflate av safirkrystal

Apple kaller det dybdekontroll: Når bildet er tatt i portrettmodus kan du i ettertid «justere blenderåpningen» digitalt for å øke uskarpheten rundt motivet.

Legg til den nye Smart HDR-teknologien, som kombinerer opp til ti bilder tatt med forskjellige innstillinger til ett bilde, og du kan ta noen virkelig flotte blinkskudd uten egentlig å ane hva du holder på med.

Så fort kameraappen åpnes, begynner mobilen å «følge med» gjennom linsa. Dermed får du ofte fanget det øyeblikket du prøver på når du trykker på bildeknappen. I praksis er bildet allerede tatt, du lagrer det bare til harddisken.

På iPhone 8 Plus og iPhone X kunne mobilen tulle til dybdeskarpheten i overgangen mellom det som skulle være klart og uklart. Dette opplever vi i mye mindre grad på iPhone Xs, men teknologien er ikke helt fullkommen.

På bildene under ser du hvordan problemet fremdeles kan oppstå når blenderåpningen økes maksimalt:

<b>BRA:</b> På dette portrettbildet er blenderåpningen på 4,5. Det gir akseptabel uskarphet rundt motivet. Legg likevel merke til det lille glimtet av vann under armen som avslører at effekten legges på digitalt ...
BRA: På dette portrettbildet er blenderåpningen på 4,5. Det gir akseptabel uskarphet rundt motivet. Legg likevel merke til det lille glimtet av vann under armen som avslører at effekten legges på digitalt ... Foto: Lars Wærstad
<b>IKKE BRA:</b> Her er blenderåpningen på 1,4. Det ser ikke lenger naturlig ut når høyrearmen smøres ut på denne måten .
IKKE BRA: Her er blenderåpningen på 1,4. Det ser ikke lenger naturlig ut når høyrearmen smøres ut på denne måten . Foto: Lars Wærstad

Portrettmodusen fungerer nå også på «selfie»-kameraet foran på mobilen, som vil være kjærkomment for noen og enhver.

<b>SMART HDR:</b> Legg merke til hvordan både soloppgangen, Kolsåstoppen, gatelyset som stikker opp ved pipa på hustaket og hele forgrunnen av bildet er like godt synlig. Det er teknologien Smart HDR som er i aksjon. iPhone Xs setter automatisk sammen opp til 10 bilder knipset med forskjellige innstillinger for å gi resultatet.
SMART HDR: Legg merke til hvordan både soloppgangen, Kolsåstoppen, gatelyset som stikker opp ved pipa på hustaket og hele forgrunnen av bildet er like godt synlig. Det er teknologien Smart HDR som er i aksjon. iPhone Xs setter automatisk sammen opp til 10 bilder knipset med forskjellige innstillinger for å gi resultatet. Foto: Lars Wærstad

Lynrask

Apple følger oppskriften og har oppgradert iPhone Xs på alle viktige punkter. Den nye A 12 Bionic-hovedprosessoren er 15 prosent raskere enn forgjengeren og skal bruke halvparten så mye strøm. Grafikkprosessoren er 50 prosent raskere.

I praksis merker jeg lite til dette. Mobilen er lynrask, men det var også iPhone 8 Plus-modellen jeg byttet fra. Grafikken i spillene blir stadig bedre, men jeg blir ikke blåst av stolen.

OLED-skjermen på 5,8 tommer er et spektakulært og krystallkart syn, men i det daglige oppleves iPhone Xs faktisk som en liten nedgradering fra iPhone 8 Plus når det gjelder skjermen. Årsaken er at bredden i portrett er mindre, og dermed krymper skrift og bilder på det jeg gjør mest på en mobil: Leser tekst i artikler, e-post eller diverse andre tjenester.

<b>HENDIG STØRRELSE:</b> iPhone Xs med skjerm på 5,8 tommer har en hendig størrelse.
HENDIG STØRRELSE: iPhone Xs med skjerm på 5,8 tommer har en hendig størrelse.

Forbedret trådløs lading

Trådløs lading er genialt, og her har Apple gjort to vesentlige forbedringer. For det første er ikke lenger mobilen like streng på hvor du plasserer den på laderen, den starter stor sett å lade så lenge den er plassert oppå laderen. For det andre lader mobilen kjappere.

Det har vært en del skriverier om at de nye iPhonene ikke har startet å lade i stand-by-modus - dette har ikke vært et problem med mobilen jeg har testet.

Fra Apples side legges det mye vekt på AR - utvidet virkelighet. I praksis har jeg tilgode å finne et område hvor teknologien på mobilen kommer til rette.

Gjør lite av seg

På godt og vondt har iPhone Xs gjort lite inntrykk i hverdagen. Det har sjelden vært mindre problematisk å skifte telefon. Og mindre spennende.

Den store forskjellen er kameraene, og de kommer til å gjøre en forskjell i hverdagen. Dybdekontroll kommer ikke til å bli en like stor gamechanger som portrettbilder ble, men er en fin videreutvikling og teknologien har blitt vesentlig forbedret.

<b>KOSTBAR:</b> iPhone Xs er en kostbar mobil, og det føles trygt å pakke den inn i et deksel. Dette i skinn er klassisk, men bygger samtidig mobilen litt ut.
KOSTBAR: iPhone Xs er en kostbar mobil, og det føles trygt å pakke den inn i et deksel. Dette i skinn er klassisk, men bygger samtidig mobilen litt ut. Foto: Lars Wærstad

Er iPhone Xs verdt pengene?

iPhone Xs koster fra 11.490 kr til 15.590 kr avhengig av lagringskapasiteten. Med bilde- og videolagring i iCloud og strømmetjenester på både film og musikk kan det godt være at det klarer seg med den rimeligste modellen på 64 GB.

Tilsvarende koster iPhone 8 Plus 64 GB 7990 kr. Det er på ingen måter noen dårlig telefon, og kan også ta portrettbilder.

Spørsmålet blir i så fall hvorvidt OLED-skjerm, ansiktsgjenkjenning, den raskeste prosessoren og utviklingen av kamerafunksjonaliteten er viktig nok til mellomlegget på 3500 kroner.

Og så kommer jo iPhone XR snart ...