TEST: Fitbit Charge 3

Den beste har blitt bedre

Fitbit Charge 3 er en etterlengtet oppgradering

Først publisert

Fitbit Charge-serien har vært et bestselgende produkt siden første versjon så dagens lys i oktober 2014. Siden den gang har modellene Fitbit Charge, Fitbit Charge HR og Fitbit Charge 2 sørget for å skaffe Fitbit en markedsledende posisjon i markedet for aktivitetsarmbånd.

Fitbit Charge 3 er høstens nykommer og har flere etterlengtede oppgraderinger, selv som heller ikke denne er helt perfekt.

Større skjerm

Fitbit Charge 3 har fått en skjerm som er nesten 40 prosent større enn hos forgjengeren. Den nye OLED-skjermen er skarp og klar, men den byr ikke på farger, slik man for eksempel får på den litt større Fitbit Ionic. Den nye skjermen leverer imidlertid sylskarp tekst og ikoner/symboler.

7 dagers batterilevetid

Til tross for en større skjerm, så har Fitbit klart å øke batterilevetiden med to dager om vi sammenligner med forgjengeren, Charge 2.

Du skal nå, med normal bruk, kun trenger å lade en gang i uka. Etter en drøy uke med Charge 3 på armen døgnet rundt, inkludert to treningsøkter innendørs og to lengre gåturer utendørs, ser batteriløftet til Fitbit ut til å holde vann.

Dessverre har Fitbit igjen laget en spesifikk og proprietær lader til Charge 3. Her kunne vi gjerne sett at Fitbit klarte å lage en lader som var litt mer universell på tvers av selskapets produkter.

Vi er heller ikke spesielt imponert over den nye laderen, siden «klypa» som skal sørge for at ladepunktene på klokka treffer ladepinnene på ladeklypa ikke alltid finner hverandre. Resultatet kan da bli at armbåndet ligger til lading uten å lade.

Svømmedyktig

Nytt med Charge 3 er også at den er vanntett ned til 50 meter og du kan bruke den for å logge treningsøkter i både svømmebasseng med klor og i havet.

Her vil du imidlertid ikke kunne bruke funksjonaliteten der telefonen brukes for å registrere GPS-data – med mindre du tar med telefonen i en vanntett beholder. Fraværet av GPS er også en svakhet alle som trener aktivt vil savne. For å få GPS-data må telefonen være med på treningsøkten.

Innebygd GPS bør være et krav for neste versjon av Charge. For eksempel har Garmin klart å bygge inn GPS i Vivosport, som har samme formfaktor som Charge 3.

Trening med mål

Charge 3 støtter nå over 15 ulike treningsformer der du kan sette mål som varighet, distanse eller kaloriforbruk. Velger man en trening med et mål, så kan man også følge utviklingen «live» på klokken.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

En trening kan startes direkte fra aktivitetsmåleren.

Vi synes imidlertid både start- og stopp kunne ha hatt et tydeligere grensesnitt. I begynnelsen opplevde vi flere ganger en trening ikke var startet, fordi man må trykke «start» etter at man har trykket «start». Det er litt forvirrende.

På samme måte opplevde vi stopp-menyen som litt utydelig. For å stoppe en treningsøkt må man trykke inn den nye induktive knappen. En gang for pause og en gang for å stoppe treningsøkten. Utfordringen er om du holder knappen inne akkurat litt for lenge, så dukker en annen meny opp.

God pulsmåling

Pulsmåling på håndleddet har gradvis blitt bedre og mer nøyaktig. Fitbit hevder å ha forbedret teknologien på Charge 3, i tillegg til at designet på klokken gjør at den får en større kontaktflate mot vristen.

PULSMÅLING: Fitbit Charge 3 fungerer godt som pulsmåler og vi vanlige mosjonister kan trygt legge bort pulsbeltet.
PULSMÅLING: Fitbit Charge 3 fungerer godt som pulsmåler og vi vanlige mosjonister kan trygt legge bort pulsbeltet. Foto: Hallvard Lunde

Vi testet pulsmålingen på Charge 3 mot et pulsbelte og opplevde stort sett små forskjeller. Under jevn belastning var det største avviket fem til seks pulsslag. Ved store pulsendringer, henger Charge 3 fortsatt litt etter, både på vei oppover på pulsskalaen og nedover tilbake til «hvilepuls».

Men, Charge 3 henter seg svært raskt inn og for en vanlig mosjonist vil dette aldri oppleves som et problem. Vi er tvert imot imponert over hvor tett Charge 3 klarte å følge raske pulsendringer.

Spesifikasjoner: Fitbit Charge 3

Type: Aktivitetsarmbånd
Skjerm:
Pulsmåling: Ja, 24/7 kontinuerlig
Automatisk aktivitetssporing: Ja
Søvnlogging: Ja
Meldinger: Ja
Vanntett: Ja
GPS: Nei, må kobles til mobil for GPS-sporing
Batterilevetid: Opptil 7 dager
Annet: Trådløs betaling (Fitbit Pay)

Moderne design

Designet på nye Charge 3 er ikke radikalt forskjellig fra forgjengeren, men materialvalget er bedre med et klokkehus laget i aluminium og en skjerm med Gorilla Glass 3.

Remmene skiftes utrolig lett, slik at du kan ha flere ulike remmer for ulike formål. En egen rem til trening er å foretrekke. Nytt er også den induktive trykkfølsomme menyknappen. Sammen med sveiping på skjermen, bidrar knappen til en stort sett problemfri navigering i armbåndets menyer.

PULSMÅLER: Fitbit Charge 3 har litt større kontaktflate mot vristen, noe som skal bidra til mer nøyaktig pulsmåling
PULSMÅLER: Fitbit Charge 3 har litt større kontaktflate mot vristen, noe som skal bidra til mer nøyaktig pulsmåling Foto: Hallvard Lunde

Konklusjon

Charge 3 gjør ingen skam på sine forgjengere. Fitbit har nok en gang laget et aktivitetsarmbånd som høyst sannsynlig kommer til å bli en bestselger. Større og bedre skjerm, lenger batterilevetid og muligheten for å bruke den i vann, er viktige forbedringer.

På ønskelisten vår står en smartere ladeløsning og GPS. Appen til Fitbit er oversiktlig og brukervennlig. Vi har noen ganger opplevd synkroniseringsproblemer med Fitbit, men har fungert prikkfritt både mot iOS og Android i testperioden.

Vår mening:

PLUSS: Design, materialvalg, vanntett, app

MINUS: GPS, ladeløsning

TERNINGKAST: 5

REMMER: Ett klikk og du bytter rem på Fitbit Charge 3
REMMER: Ett klikk og du bytter rem på Fitbit Charge 3 Foto: Hallvard Lunde
APP: Fitbit har en god app. Skjermbildet til venstre viser forskjellen hvordan Fitbit logger en gå-økt med og uten kobling til GPS (mobil). Med kobling mot mobil, får du med GPS-sporing av gåturen. Til høyre viser søvnloggingen. Her kan du også sammenligne deg med andre brukere i din aldersgruppe.
APP: Fitbit har en god app. Skjermbildet til venstre viser forskjellen hvordan Fitbit logger en gå-økt med og uten kobling til GPS (mobil). Med kobling mot mobil, får du med GPS-sporing av gåturen. Til høyre viser søvnloggingen. Her kan du også sammenligne deg med andre brukere i din aldersgruppe. Foto: Skjermbilde fra Fitbit-appen